Pipelineprojektet: "Tror att Boden–Luleå blir först"

Det är sannolikt att sträckan Boden–Luleå blir först att byggas i den jättepipeline för vätgas som planeras runt Bottenviken. Den bedömningen gör Hans Kreisel, vd för Nordion energi.

38 kilometer lång. Rören ska vara 0,6-1 meter i diameter och grävas ned under jord. Det är planerna för pipelinen mellan Boden och Luleå. Bilden är en genrebild från en helt annan plats.

38 kilometer lång. Rören ska vara 0,6-1 meter i diameter och grävas ned under jord. Det är planerna för pipelinen mellan Boden och Luleå. Bilden är en genrebild från en helt annan plats.

Foto: Tom Stromme

Luleå2022-06-28 18:00

– Flera olika sträckningar kommer påbörjas på olika håll och sedan knytas ihop. Jag tror att Boden–Luleå blir först, säger han.

En förstudie av den 100 mil långa pipelinen från Örnsköldsvik till finska Vasa, med ett antal avstickare, bland annat till Gällivare och Kiruna, pågår sedan i vintras. I projektet ingår bland andra Luleå tekniska universitet och forskningsinstitutet Rise. 

undefined
Pipelineprojektet där ett antal städer runt Bottenviken och i norra Sverige knyts samman kan vara igång inom några års tid.

Nordion energi och Gasgrid vill bygga ledningen, som beräknas kosta 36 miljarder. Finansieringen kommer från svenska och finska staten, samt europeiska pensionsfonder.

Det var när spanska konstgödseljätten Grupo Fertiberia presenterade sina planer vid evenemanget Demo North i Luleå i mitten av juni som det blev uppenbart att en underjordisk vätgaspipeline mellan Boden och Luleå kan byggas i närtid.

undefined
David Herrero Fuentes, operativ chef vid Fertiberia, berättade om företagets planer vid ett evenemang i Luleå i mitten av juni.

Fertiberia planerar en vätgasfabrik nära H2 Green Steels anläggning i Norra Svartbyn och en fabrik för framställning av konstgödsel och ammoniak på Hertsöfältet i Luleå. Företagets ledning meddelade att överföringen av vätgas ska ske via en pipeline som ingår i det stora pipelineprojektet.

Det spanska företagets tidsplan är att vara i produktion första halvåret 2027.

– Fertiberia har kommit långt i sin beslutsprocess. Det är en tung faktor, säger Hans Kreisel.

undefined
Byggtiden för en vätgaspipeline mellan Luleå och Boden är cirka ett år, enligt Hans Kreisel, vd för Nordion energi och tidigare vd för Skellefteå kraft.

Pipelinen ska dras under jord och vara mellan 60 centimeter och en meter i diameter. Fertiberia presenterade en skiss på dragningen, men någon exakt sträckning har inte tagits fram ännu.

– Vi påbörjar det arbetet i augusti. Det naturliga är att dra den efter vägar/järnvägar eller kraftledningsgator.

Ett antal tillståndsfrågor måste lösas.

– Det är inte lika höga krav när man gör något under jord och jag tror att det kan gå att lösa relativt smidigt. Byggtiden är cirka ett år, säger Hans Kreisel.

undefined
Den röda streckade linjen föreställer pipelinen mellan Boden och Luleå i Fertiberias presentation. Bilden är tagen på skärmen i Kulturens hus, därav dålig kvalitet.

Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet, tror att projektet är igång inom 2–3 år.

– Det finns väldigt stora vinster. Ju fler aktörer som är delaktiga, desto robustare blir systemet. Det är rimligt att Boden–Luleå blir först ut, säger han.

Gebart är övertygad om att Fertiberia och H2 Green Steel kommer att ha en gemensam vätgasproduktion.

– Att det inte finns på agendan nu är nog kopplat till företagens planering och integritet. Men att de inte slår ihop till en anläggning, det kommer inte hända. En sådan lösning kapar kostnaderna markant.

undefined
Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet, är säker på att Fertiberia och H2 Green Steel kommer bygga en gemensam vätgasfabrik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!