Filmklipp och snygga bilder av vacker natur, friluftsliv, gemenskap och stadsliv avlöser varandra på sajten Minddig.com. Tanken: att bli en samlingsplats för det intresse som finns för den gröna industrin i norr.
Tilltalet är direkt.
"Hitta ditt drömjobb på en av jordens lyckligaste platser".
"100 000 jobb. Nio år för att rädda planeten. Och mer pengar än vi kan spendera. Är du med?".
"Där livskvalitet möter den gröna revolutionen".
Chana Svensson är uppvuxen i Florida och på Hawaii. Hon har använt sig själv som både förebild och målgrupp när hon tillsammas med Luleåentreprenören Markus Gustafsson grundat Minddig.
– Vi vill visa vilket liv du kan ha här. Nära naturen, vandring och skidåkning, promenadavstånd till förskola och samtidigt det mesta en stad har att erbjuda. När jag själv kom hit första gången...vi åkte till Storforsen, och sedan Kiruna. Jag blev helt "blown away". Och den andra biten, människor i dag vill vara en del i något större. Vi kan erbjuda dem att påverka framtiden, en omställning till en grönare värld. Varför skulle de inte vilja komma hit? Norra Sverige är en fantastisk chans, säger Chana Svensson.
Vi träffas i Mobilarishuset, nära stationsområdet i Luleå. Ett nybygge enligt toppmoderna hållbarhetsnormer där ett innovations- och teknikkluster växer fram. Exempelvis Mobilaris och avknoppningen Xolaris, som jobbar med digitala positioneringssystem, och Epiroc som utvecklar teknik och tillverkar utrustning för industrier.
Lägg till Minddig, som efter lanseringen i november vuxit till åtta anställda. De största aktörerna inom den gröna industrin är säkrade på längre kontrakt. Bland kommunerna var Boden och Umeå med från början, Skellefteå har lämnat klartecken och fyra ytterligare städer är på ingång. Privatpersoner från hela världen skapar konton.
– Nyfikenheten och intresset är stort. Men vi kan bara ta emot fyra till sex större företag i månaden. Det begränsar oss ännu, säger Markus Gustafsson.
Lokaliseringen är väl vald för honom, som sitter i styrelsen för både Mobilaris och Xolaris.
– Jag kan gå lite mellan verksamheterna. Det passar mig bra.
Markus Gustafsson är född och uppvuxen i Luleå, och mest känd för sin bakgrund inom kommunikationsbyrån Prime i Stockholm, där han var delägare och vd i nästan 20 år, trots att han större delen av tiden bodde i Luleå. 2017 sålde han sin andel, fokuserade i stället på uppdragen i Mobilaris och Xolaris, och valdes även in i styrelsen för Luleå tekniska universitet.
Han fick upp ögonen för utmaningarna som väntar norra Sverige redan innan de största planerna var kända.
– Jag har ju jobbat ihop med alla industriaktörerna tidigare och kallade ihop ett möte med LTU:s styrelse. Jag frågade hur det ska gå till och vilka lösningar vi trodde på. Alla satt tysta. Det var som ett möte där man ska utse klassföräldrar. Jag sov inte på tre nätter efter det.
Därefter tog en plan form. Markus Gustafsson förde ihop Skelleftekraft, Northvolt, LKAB, SSAB, Boliden, Mobilaris och LTU och startade nätverket Talang 25. Syftet: att lösa rekryteringen av arbetskraft. Senare har Vattenfall och H2 Green Steel anslutit.
– Vi delar problem och lösningar och agerar med gemensam front mot Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, regeringen och så vidare. Men vi kände att vi behövde en plattform, någon slags databas.
Minddig blev lösningen. Men utan Chana Svensson hade ingenting sett ut som i dag.
Hennes mamma kommer från Linköping och pappa från USA. Hon har bland annat arbetat som jurist, och grundat ett företag som arbetat med genteknik (CRISPR) inom jordbruk i Florida.
– Hela min familj består av entreprenörer.
Slumpen och en tragedi tog henne till Luleå. I samband med en flygning vid ett besök i Sverige 2015 hamnade hon bredvid Johan Svensson, brandman från Luleå. Tycke uppstod, som det heter. När hon i början av relationen hälsade på Johan i Luleå fördes hon och Markus Gustafsson samman över en lunch av en gemensam bekant.
– Det blev en lång lunch. Så mycket prat. Jag tror att vi båda kände att vi skulle komma att arbeta tillsammans på något sätt i framtiden, säger Chana.
Men livet fanns fortfarande i USA, och efter en tid flyttade Johan Svensson dit.
– Vi planerade att stanna. Men så dog min pappa tragiskt i samband med surfing. Samtidigt var jag gravid och Johan hade en längtan hem. Jag kände till det här med de gröna industrierna och tog kontakt med Markus. Tiden var den rätta. Jag hade sålt mitt företag och han hade sålt sitt. Han sa: "Kom, här finns jättemycket att göra".
Chana Svensson anlände höggravid till Luleå. Första jobbet blev att kartlägga investerare i projektet Demo North, kopplat till Invest in Norrbotten. I februari 2020 ledde hon de toppmöten om klimatet som Invest in Norrbotten arrangerade i Luleå, med inbjudna aktörer som Nasa.
– Jag har aldrig sett en moderator som fått 4,7 poäng av 5, men Chana fick det. Och hon gjorde det samtidigt som hon sprang ifrån för att amma en baby, säger Markus Gustafsson.
– Herregud! Det var min start i Sverige. Kort därefter stängde allt ned på grund av pandemin.
Chana Svensson och Markus Gustafsson har satsat fem miljoner var i Minddig. Researcharbetet var noggrant. Bland annat anlitades en tidigare statssekreterare och tre olika psykologer.
– Hur får man folk att flytta? Varför flyttar de? Hur känner sig människor uppskattade? Hur fungerar arbetssökande? Vi ville ha svar på så många frågor som möjligt. Ett annat exempel: Hur många länder i världen överproducerar kvinnliga ingenjörer? Svaret är tre, och Sverige är inte ett av dem. Det här handlar inte bara om kvinnor, men det är en del av historien. Vi måste få sjuåriga flickor att förstå att de kan styra LKAB när de blir stora.
Chana Svensson nämner kvinnor i industriföretagen som hon kommit i kontakt med: Maria Persson Gulda, teknikchef vid H2 Green Steel, Katarina Borstedt, ansvarig för tillväxt i Northvolt och Grete Solvang Stoltz, som nyligen lämnade jobbet som LKAB:s HR- och hållbarhetschef.
– Fantastiska människor. Förändringen är på gång, men det är lång väg kvar.
Minddigs matchningssystem ska också utvecklas ytterligare. Chana Svensson ritar på ett papper. Hon beskriver ett läge på sajten där lediga jobb och lämpliga personer förs ihop utifrån exempelvis egenskaper, fritidsintressen, bedömda skickligheter och medföljandes yrke.
– Ett företag som Northvolt får 6000–10 000 jobbansökningar i månaden. Det är omöjligt för dem att hitta rätt i en databas. Vi måste matcha med mer skicklighet. Och det system vi använder oss av blir smartare hela tiden. Vad vi bygger bakom kulisserna är alltså ett system som blir mer och mer sofistikerat, säger Chana Svensson.
– CV betyder inget. Vad du vill göra betyder allt, säger Markus Gustafsson.
När är ni redo att presentera den nya metoden?
– Sent till våren eller i början av sommaren.
Finns det någon sajt som erbjuder något liknande i dag?
– Vi har inte sett något exakt likadant. Det finns liknande teknik och enskilda lösningar på några ställen som påminner om vår. Men vi måste nog bygga upp det vi vill göra från "scratch", säger Markus Gustafsson.
Visionerna stannar inte i norra Sverige.
– Det som händer här kommer att hända på fler platser. Vi har redan kontaktats av en stad i USA. Om företagen här i den gröna revolutionen säljer till hela världen så kan vi göra det också.
Chana Svensson tar fram blocket igen, och ritar streck mellan olika världsdelar. Matchningen ska finslipas ytterligare.
– Förenklat kan man säga att om du vill utomlands och är öppen för ett äventyr, så kanske Australien är platsen där du ska jobba. Gillar du däremot skidåkning och vill ha en trygg uppväxt för dina barn, då är norra Sverige ditt ställe. Folk i dag är villiga att flytta på sig. Se bara på mig.
– Allt det här handlar egentligen om två saker. 1) Hitta de bästa talangerna. 2) Se till att hålla kvar dem, säger Markus.
Där vill duon peka på en viktig pusselbit: kommuner och företag i norr måste bli bättre på att integrera det engelska språket i skolor och verksamheter.
– Vi söker arbetskraft från hela världen och då måste vi förbättra erbjudandet. Den sociala biten är oerhört viktig. Skolor med undervisning på engelska är en del. En annan är att företag och kommuner ska våga anställa engelsktalande. Där har vi ett sidouppdrag från Northvolt, att hitta företag som är villiga att göra det, säger Chana Svensson.
De lyfter bland andra fram krögaren Fredrik Sidevärn, som driver Bistron i Luleås Norra hamn.
– Han har en engelsktalande och en fransktalande i personalen. Det är skitsmart!
– Om du inte kan språket är det inte lätt att trivas. Jag har mig själv att gå till. Jag letade desperat efter en tjejkompis i början. Det var ingen enkel resa men jag har det bra nu och vill göra det enklare för de som kommer efter. Alla som inte talar svenska när de flyttar norrut kommer att lära sig det men vi måste se till att de trivs under tiden, säger Chana Svensson.
En annan del av erbjudandet är bemötandet från lokalbefolkningen. Markus skulle gärna se att vi öppnar upp oss mer.
– Vi tror att vi är så trevliga och öppna, men vi kan göra så mycket mer. Bjud in någon du aldrig bjudit hem förut. Ge ett leende till en främling. Det är små, små bitar som tillsammans gör skillnad, säger han.