Hybrits pappa fick se sista pusselbiten falla på plats

Det var en stor dag för Mr Hybrit. SSAB:s tekniske direktör Martin Pei var den som kläckte idén – nu fick han se den sista pusselbiten falla på plats.

Bra jobbat! Energiminister Khashayar Farmanbar (S) skakar hand med SSAB:s tekniske direktör Martin Pei, som är idékläckaren av Hybritprojektet. Strax innan hade bandet klippts till vätgaslagret i Svartöberget.

Bra jobbat! Energiminister Khashayar Farmanbar (S) skakar hand med SSAB:s tekniske direktör Martin Pei, som är idékläckaren av Hybritprojektet. Strax innan hade bandet klippts till vätgaslagret i Svartöberget.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-06-14 19:30

– En milstolpe för oss och det sista som återstår för att göra Hybrit kommersiellt, sade Martin Pei, när vätgaslagret i Svartöberget i Luleå invigdes på tisdagen.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) var på plats. Andra talare var Hybrits styrelseordförande Andreas Regnell, LKAB-direktören Lars Ydreskog och Klara Helstad, chef för hållbar industri vid Energimyndigheten.

undefined
Hit men inte längre. Bakom väggen ligger det ingjutna vätgaslagret som ska fungera som pilotanläggning. "Vi är ganska säkra på att tekniken fungerar", säger Martin Pei.

Tunnlar har anlagts, bergrummet har sprängts fram och en metallbehållare har svetsats och ingjutits i betong. Lagret ligger vid den gamla platsen för malmupplaget och är förbundet med Hybrits pilotanläggning på SSAB:s område via en rörledning som delvis går under jorden.

undefined
Hybrits pappa är Martin Pei.

100 kubikmeter vätgas rymmer lagret. Tekniken ska testas under två år.

– Vi är ganska säkra på att det blir lyckat. Egentligen är det en rad kända tekniker som vi har sammanfört och gjort till något unikt. Det kommer att tillföra flexibilitet i elnätet och möjliggöra en låg produktionskostnad, sade Martin Pei.

"Underjordiska vindkraftsdammar", har lagren kallats. Vindkraften ska stå för merparten av den förnyelsebara el som behövs för framtidens industrier.

Det var Martin Pei som under 2015 tog initiativet till det som i slutändan kan minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent.

– Miljömålsberedningen och antagandet av 2045-målet för koldioxidutsläpp satte igång mina tankar och gjorde att jag förstod att det var vårt ansvar att ta ett initiativ. Tekniken var känd men tidigare försök att skala upp hade misslyckats.

undefined
Invigning av Hybrit vätgaslager i Svartöberget. Klipper bandet gör från vänster Martin Pei, Klara Helstad, Khashayar Farmanbar, Lars Ydreskog och Andreas Regnell.

SSAB:s vd Martin Lindqvist blev den förste han bollade idén med. Sedan kontaktade han en rad skickliga ingenjörer.

– De bidrog med sin kunskap och allting växte fram. Vi behövde LKAB och Vattenfall också, och då bjöd vi in dem. Det var 2016. Trots pandemin har i stort sett allting gått enligt planen.

undefined
Brittiska kanalen Sky News fanns på plats och dokumenterade invigningen, bland annat genom en intervju med Khashayar Farmanbar.

Projektet är viktigt på många sätt, anser Martin Pei.

– För SSAB:s och LKAB:s värdekedja, men också för Sverige som land och för världen.

Det krävs stora mängder förnyelsebar el och om inte Kina också ställer om blir effekten liten. Är du orolig för det?

– Bara tekniken blir bevisad så kommer utvecklingen gå åt det här hållet. Det är inte möjligt att implementera Hybrit på alla platser inom en snar framtid. Men så småningom är tekniken etablerad på alla kontinenter. Vi har ett försprång nu och det stärker våra affärer.

undefined
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) är imponerad av företagens satsningar. "Jag trodde jag skulle gå till företagen och säga "ni behöver göra det här". Men i stället är det företagen som kommer till mig och säger 'Vi behöver mer grön el", sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!