Förberedelserna för tillståndsansökan med bland annat samråd har pågått ett längre tag.
SSAB har fortfarande inte kommunicerat att man har klart med någon löfte om elförsörjning, men väljer ju alltså att ta nästa steg genom att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för att uppföra och bedriva produktion i ett nytt, integrerat elektrostålverk med ljusbågsugnar, varmvalsning och vidareförädling, det som i branschen benämns minimill.
Koksverk, masugn och stålverk i den befintliga verksamheten ska avvecklas.
– Med den här ansökan tar vi nu ytterligare ett steg på vår fossilfria stålresa. Vår omställning i Luleå innebär väsentligt mindre utsläpp till både luft och vatten. Ju snabbare vi får tillstånd för vår omställning, desto större blir miljövinsten, säger Sara Arvidsson, tillståndsansvarig på SSABs omställningskontor.
SSAB skriver vidare:
"Målet med ansökan är att erhålla nödvändiga tillstånd för att ställa om den befintliga verksamheten i Luleå till fossilfri stålproduktion och därmed bidra till en mer hållbar värld".
Förändringen leder till minskade utsläpp av koldioxid med 2,8 miljoner ton per år, vilket motsvarar en minskning med 90 procent jämfört med dagens utsläpp.
Ansökan kommer nu att behandlas av domstolen. SSAB har tidigare meddelat att man avser att ställa om sin verksamhet i Luleå till omkring år 2030.
SSAB har tidigare efterfrågat snabbare tillståndsprocesser.
– Vi tror och hoppas att vi kan ha ett tillstånd inom tolv månader, gärna tidigare. Vi har förslagit en tidplan för domstolen som är realistisk och väl tilltagen. Framför allt har vi arbetat för att ansökan ska vara fullständig, tydlig och relevant för att möjliggöra en effektiv prövning, säger Sara Arvidsson.
För att säkra elförsörjningen till anläggningen i Luleå planerar Svenska kraftnät att bygga ett 400 kilovolts kraftnät som är nödvändigt för omställningen. Något som planeras att vara i drift 2028.
– Elen är inte en del av den här tillståndsansökan utan är en förutsättning som likt miljötillståndet måste komma på plats. Vi vet att det finns flera utredningar på myndigheterna som pågår. Vi tar steg framåt och jobbar intensivt med frågan från SSAB:s sida. Vem som ska producera elen eller av vilket elhandelsbolag är en affärsuppgörelse som ligger längre fram i tiden. Det är inget vi kan svara på i nuläget men vi jobbar hårt med att få elförsörjningen på plats i tid, säger Sara Arvidsson.