De ungas frågor: Vågar vi tro på de gröna drömmarna?

Gröna industrisatsningar pekar ut en utveckling för norra Sverige som saknar motstycke i historien. Men de kantas av orosmoln. Så vågar vi verkligen tro på framtidslandet? Här är gymnasieelevernas frågor till regeringens samordnare.

Gymnasieeleverna Filip Pakkala och Moa Menmark ställde sina frågor till Peter Larsson, regeringens samordnare för den gröna omställningen.

Gymnasieeleverna Filip Pakkala och Moa Menmark ställde sina frågor till Peter Larsson, regeringens samordnare för den gröna omställningen.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-03-04 11:00

Moa Menmark och Filip Pakkala går fjärde året på tekniska programmet i Luleå. Båda är intresserade av de satsningar som i snabb takt presenterats, och inser att det kommer att påverka deras liv och förutsättningar till jobb.

– Mycket arbetstillfällen skapas, och det känns intressant för framtiden med hållbar industri. Det är ju dit vi ska i samhället, säger Filip Pakkala.

– Mycket är väldigt positivt, men man undrar också hur det ska lösa sig med inflyttning och bostäder, säger Moa Menmark.

undefined
Markbygden utanför Piteå blir Europas största vindkraftspark.

Den gröna industrirevolutionen i norr bygger på tillgången till förnyelsebar el och pekas ut som spjutspetsen i samhällsomställningen mot ett koldioxidfritt samhälle. Den startade i praktiken med bygget av Markbygden i Piteå, som blir Europas största vindkraftspark.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå blev nästa pusselbit, och sedan följde i rask följd LKAB:s besked om framtidens koldioxidfria järnsvampproduktion, H2 Green Steels satsning på stålverk och vätgasfabrik i Boden och Hybrits etablering i Gällivare.

undefined
Northvolts fabrik i Skellefteå togs i drift strax innan årsskiftet.

Sammantaget handlar det om industriinvesteringar på över 1000 miljarder som dramatiskt förändrar livet i norr. Som en direkt följd skapas mellan 10 000–15 000 nya jobb. Sedan tillkommer sidoetableringar och andra kringeffekter. Befolkningen spås växa med 100 000 personer till år 2035.

Det är en svindlande utveckling som relativt små kommuner snabbt måste svara upp på i form av nya bostadsområden, skolor, förskolor, VA-ledningar, vägar och annan samhällsservice.

undefined
" Ungas åsikter är en indikator och ett sätt för mig att hålla närkontakt i frågor", säger Peter Larsson, här i samspråk med Filip Pakkala och Moa Menmark.

Lägg till att de energislukande industrierna ska försörjas av ännu fler vindkraftsparker, och att nya kraftledningar måste dras. Något som är komplicerat, sett till intressen från rennäring, besöksnäring och Försvarsmakten.

Det saknas inte utmaningar, alltså.

För att få ett helikopterperspektiv, motverka "proppar" i processen och skaffa sig en snabb länk till kommunerna tillsatte regeringen Peter Larsson som samordnare för omställningen. Lösningsorienterad och med en fast tro på utvecklingen har han sedan december 2020 rest runt och utbytt åsikter och information med kommunerna.

undefined
Gymnasieungdomarna Moa Menmark och Filip Pakkala träffade regeringens samordnare Peter Larsson på Teknikens hus och pratade om sina förväntningar på den gröna industriutvecklingen.

Vi passade på att sammanföra honom med de två gymnasieeleverna. Mötesplatsen blev Teknikens hus i Luleå. Moa Menmark och Filip Pakkala hade förberett sig med frågor. Under intervjun passade Peter Larsson på att fråga ut dem också.

– Jag tycker mycket om den här platsen och jag tycker det är väldigt roligt att möta ungdomar. Det är något jag gjort återkommande i hela min yrkeskarriär. Ungas åsikter är en indikator och ett sätt för mig att hålla närkontakt i frågor, säger Peter Larsson.

Här är ungdomarnas frågor om framtiden med Larssons svar:

undefined
Peter Larsson regeringens samordnare för den gröna omställningen

Moa: Hur planerar ni för att locka upp exempelvis barnfamiljer?

– Vi vet att det inte kommer räcka med att bara erbjuda jobb. Det måste byggas en annan attraktivitet också. Det gäller miljö, kultur, andra slags jobb, tillräckligt många och eftertraktade bostäder. Sedan måste alla som bor här hjälpa till och vilja vara delaktiga i expansionen. Ofta talar man i termer som "det är inte så kallt och det är inte så mörkt". Sluta tala om vad det inte är, tala i stället om allt som finns, med naturen och ett nära liv. Det slås jag av varje gång jag är här. Bara en sån sak som när jag körde efter 97:an i dag. Det var vitt och vackert. Inget slask. En ren njutning. Vi måste hitta ambassadörerna!

Filip: Vilken är din viktigaste uppgift som samordnare?

– Att få alla inblandade att gå åt samma håll. Vi har en långt gången decentralisering i Sverige där kommuner och regioner äger många frågor. Normaltillståndet är att jobba vertikalt, men vi har inte tid med det nu. Vi måste jobba horisontellt. Jag har redan medverkat till att Trafikverket tänkt om och prioriterar investeringar i Malmbanan och E 4 genom att sannolikt låna pengar. Ett annat exempel är Svenska kraftnät, som ställt om och nu jobbar parallellt med uppdrag och planering.

undefined
Gymnasieeleverna Filip Pakkala och Moa Menmark ställde sina frågor till Peter Larsson, regeringens samordnare för den gröna omställningen.

Moa: Hur tänker ni med kulturlivet, finns det planer på museum eller andra satsningar? Det är sådant som många ungdomar värdesätter.

– Kultursatsningar är inte en nationell fråga. Däremot kan vi stimulera till dem och medverka till att samband stärks till en kommun. Jag vet också att det finns en medvetenhet i kommunerna. Många av de aktuella kommunerna bygger kulturhus eller har relativt nya kulturhus. Se på Skellefteå, som tog beslut om sitt nya kulturhus redan innan Northvolt kom till stan.

Filip: Northvolt är beroende av metaller och mineraler. Hur ser du på möjligheterna med nya gruvor i Norrbotten?

– Här går jag utanför mitt uppdrag och lyfter min personliga åsikt. Den är att vi har ett moraliskt ansvar att bidra. Sverige är mineralrikt och vi har möjlighet att bli ett föredöme. Men gruvdrift påverkar marken och det är viktigt att bli överens med rennäringen. 

undefined
Moa Menmark

Moa: Hur blir det med bostäder, kommer unga att kunna flytta hemifrån när de vill?

– Det behöver byggas fruktansvärt mycket bostäder och det är kanske den allra viktigaste uppgiften nu. I Skellefteå säger man "Vi startade för sent". De hamnade i en extrem situation som de inte kunnat föreställa sig. Luleå är i en annan sits. Där händer saker och ting inte lika hastigt. Kiruna och Gällivare, där är man vana vid att flytta hela städer, och i Boden har man hjulet i rullning. Det är också intressant att se hur Boden och Luleå växer ihop. Sammantaget: det finns på dagordningen och jag tror att kommunerna löser det.

undefined
Vätgaslagring blir en nyckel i energiomställningen. Det säger Peter Larsson.

Filip: Den stora tillgången till el är en konkurrensfördel i norra Sverige. Kommer vi kunna behålla den när de stora industrierna kräver så mycket energi?

– Svaret är ja. Förutsatt att vi kan fortsätta bygga ut vindkraft och även solenergi. H-e-l-a landet har ett ansvar här. Nyckeln blir vätgaslagring. Det byggs ett lager i Luleå nu, och det får efterföljare både i norr och i andra delar av Sverige. Vätgaslagren ska bli en integrerad del av elsystemet.

Moa: Många unga familjer vill bo på landsbygden. Men då måste det också finnas bra lokaltrafik, skolor, och sånt.

– Ökad inflyttning ger kommunerna större möjligheter att tillgodose just det. Skatteunderlaget ökar.

Moa: Landsbygden kan bli en stor del i att locka hit folk. Själv bor jag ute i Sörbyarna som har en närhet till vacker natur.

– Du har helt rätt. Och det är ju det jag säger: vi slutar tala om vad vi inte är. Du är en ambassadör!

undefined
Obändig tro på utvecklingen. Peter Larsson har varit regeringens samordnare för den gröna omställningen sedan ett drygt år tillbaka. Här i samspråk med Moa Menmark.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!