Det var beskedet från Luleå kommun vid det rådslag som hölls om framtida trafikproppar.
– Vi arbetar tillsammans med Trafikverket på en lösning av transporterna till och från Luleå hamn och Hertsöfältet. En ny dragning via E 4:an i Rutvik skulle lösa mycket, sade Robert Eriksson, avdelningschef för stadsplanering.
Han var en av ett drygt 30-tal deltagare vid seminariet som Luleå Business Region höll.
Framför sig hade de kartan där flera av de passager som försvårar tunga transporter var markerade; Storsandsvägen och avfarten mot E 4 från Storheden, två små rondeller efter Svartöleden och låga passager vid Bergviksviadukten och Bergnäsbron.
Maria Nordgren, tillväxt- och hållbarhetschef vid Luleå kommun, lyfte fram samverkan mellan kommun och bransch, och rappare handläggning hos kommunen. Detta i kombination med åtgärder på kort och lång sikt, exempelvis att tillfälligt bygga om rondeller fram till att Norrleden är på plats.
– Vi måste ta höjd för snabba åtgärder, sade hon.
Det är viktigt att Norrbotniabanans dragning spikas. En kombinerad järnvägs- och vägbro kan vara en lösning, framhöll Robert Eriksson.
Malin Öhrlund, vd vid Öhrlunds åkeri, krävde handlingskraft, högt tempo och vidsynthet.
– Vi kan inte vänta tre år med att bredda rondeller och vi måste höja blicken och planera för längre och tyngre fordon än dagens. Det är också viktigt att "klassa upp" vägar. Hanteringen av dispenser är effektiv men med tanke på mängden gods i framtiden får kommunen mycket att göra.
Öhrlund kom med ett radikalt förslag:
– Varför inte "crowdfounda" vägar för att få dem snabbt på plats? Vi är beredd att lägga en slant. Kanske SSAB, Luleå hamn och andra vill göra likadant?
Brist på chaufförer och fordon är ett annat problem.
– Längre och tyngre fordon kan lösa den del, men då måste infrastrukturen hänga med, sade Johan Lundmark, branschföreträdare vid Sveriges åkeriföretag.
Även chaufförsbristen var på bordet. Förslag på lösningar: lyfta fram attraktiva sidor av livet i norra Sverige och att vara ute i skolorna och informera om yrket redan i årskurs 8, eftersom gymnasievalet styr mycket.
– Närhetsperspektivet och hög livskvalitet är starka konkurrensfördelar för kommuner i norra Sverige. I gengäld måste problem lösas med bostäder och kvalitet på samhällsservice, sade Tomas Tärnfors, branschutvecklare vid Transportföretagen.