LKAB väcker intresse: “Satsningarna i norr lockar”

Intresset för att jobba hos LKAB ökar. Men bolaget betonar också vikten av att kommunen och regionen erbjuder attraktiva arbetsplatser, enligt Niklas Johansson kommunikationsdirektör på LKAB.

LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson konstaterar att företaget är attraktivt hos arbetssökande.

LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson konstaterar att företaget är attraktivt hos arbetssökande.

Foto: Jonny Vikström

Kiruna2022-08-04 18:00

– Många unga är jätteintresserade av omställningen vi gör nu för miljöns skull, säger han.

När LKAB har hittat järnmalm som räcker förbi 2060 och tänker ta upp det på ett miljömässigt bättre sätt skapar det både jobb och attraktionskraft hos både företag och privatpersoner, menar Niklas Johansson. 

– Folk är intresserade att vara med och göra skillnad. 

LKAB-koncernen har idag närmare 5 000 anställda och fler kommer behövas. Till de nya investeringarna behövs 3 000 personer årligen i 20 till 25 år då bland annat Kirunagruvan ska gå från en kilometer till två kilometers djup och nya verk ska byggas. 

– Det här skapar långsiktigheten och ändrar på förutsättningarna för Gällivare, Kiruna och Svappavaara, där vi också börjar få underlag för att vi kan gå till underjordsproduktion, säger Niklas Johansson. 

undefined
LKAB är loket i Malmfälten, men företaget är också beroende av att samhällsservicen fungerar och att kommunerna är attraktiva.

Han har sett att det är 50 procent fler ansökningar till jobben de annonserar ut. Och han menar att intresset för satsningarna kommer locka fler att investera i Malmfälten. Johansson tror att när väl företag blir medvetna om de stora investeringarna som ska göras kommer de att inse att det är billigare att ha personal som bor på orten istället för att flyga dem fram och tillbaka. 

– Men vi behöver ett bra erbjudande till familjer, med bra skola, vård och barnomsorg. Vi måste tänka helheten och det är viktigt att regionen och kommunen satsar på att bli attraktiva städer med även idrott och aktiviteter för alla. Vi måste erbjuda ett bra liv här uppe, säger Niklas Johansson. 

Han anser inte att LKAB är med och bidrar till att trissa upp lönerna och dränerar samhället på kompetens.

– Nej, det är ju i grunden gruvan och jobben hos oss som gör att samhällena finns och är livskraftiga. Föreställ dig hur det skulle se ut om gruvan lades ner. Men det går samtidigt inte att blunda för att när jobben växer i industrin så ställer det också krav på bättre samhällsservice. 

– Jag tycker man ska se det som ett välkommet problem. Industrins tillväxt skapar förutsättningar för inflyttning och förbättrad samhällsservice. Det är inte bara vi som står inför en jätteutmaning framåt för att förverkliga hela den gröna omställningen, det ställer också stora krav på samhället i övrigt, säger Niklas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!