"LÀnsstyrelsen bedömer att det Àr möjligt att reglera de störningar som uppkommer i samband med etableringen och driften av gruvverksamheten till acceptabla nivÄer", skriver myndigheten.
LÀnsstyrelsen anser att Talga mÄste vidta ett antal ÄtgÀrder och uppfylla villkor kopplat till bland annat rennÀring, utslÀpp av vatten och ekonomisk sÀkerhet för efterbehandling.
Ekonomisk sÀkerhet:
Talga har angivit en ekonomisk sÀkerhet pÄ 225 miljoner, varav 85 miljoner gÀller sandmagasinet. Men lÀnsstyrelsen sÀtter frÄgetecken för möjligheten att ta morÀn i omrÄdet och vill att en ekonomisk sÀkerhet ska uppgÄ till minst 400 miljoner.
RennÀringen:
Talga anger ett antal skyddsÄtgÀrder, exempelvis att brytningen bara ska ske under sommarhalvÄret, att omrÄdet ska utformas pÄ ett strategiskt sÀtt och att störningar frÄn buller, ljus, damm och lukt minimeras. Bolaget ska ocksÄ genomföra Ärliga samrÄd med samebyarna Talma och Gabna.
LÀnsstyrelsen anser bland annat att domstolen bör föreskriva villkor för bullernivÄer och villkor för transporter som sker i samband med flytt av renar.
UtslÀpp av vatten:
Sjön HosiojÀrvi ingÄr inte Kalix- och Torne Àlvs Natura 2000-omrÄde, men det gör dÀremot bÄde den östra och vÀstra bÀcken som avvattnar sjön. Talga ska rena allt vatten som slÀpps ut. Bolaget uppger i ansökan att det frÀmst Àr halter av sulfat, kalcium, klorid som vÀntas öka nÄgot, men ocksÄ fosfor, kvÀve och metaller. Koppar, zink och nickel Àr viktigast att övervaka och begrÀnsa. Talga vill skjuta upp prövotiden för vilka slutliga villkor som ska gÀlla för dessa metaller.
LÀnsstyrelsen sÀger nej till uppskjuten prövotid. Myndigheten vill att Talga ska uppge halter för relevanta Àmnen i brÀddat vatten till HosiojÀrvi och östra bÀcken, och att villkor ska anges som mÄnadsmedelvÀrde. LÀnsstyrelsen vill ocksÄ att Talga redogör för varför brÀddade mÀngder vatten med angivna halter inte pÄverkar Kalix- och Torne Àlvs system.
ArtskyddsbestÀmmelser:
UtifrÄn inventeringar anser Talga att ingen dispens behövs för pÄverkan pÄ bland annat skyddade fÄglar och groddjur. Arter som kungsörn, lappmes och tretÄig hackspett förekommer, men bedöms inte anvÀnda omrÄdet som fortplantningsplats eller rastplats. LÀnsstyrelsen har ingen annan Äsikt men vill att Talga redovisar hur exempelvis buller pÄverkar arterna i nÀromrÄdet. Talga har sökt dispens för pÄverkan pÄ fridlysta vÀxter, sÄ kallade lummerarter, vilket lÀnsstyrelsen anser kan beviljas.
Damning, vibrationer:
Damning kan enligt Talga uppstÄ vid sprÀngning och krossning av berg, lastning och lossning av grÄberg och malm, samt transporter inom omrÄdet. Talgas ÄtgÀrder Àr bland annat att vattenbegjuta vÀgar, bygga in sekundÀrkrossen och transportera grafiten frÄn omrÄdet i förslutna behÄllare.
LÀnsstyrelsen vill att Talga villkoras att mÀta nedfallande stoft, och utesluter inte heller villkor för reningsutrustning som anvÀnds vid drift av krossen samt ett grÀnsvÀrde för stoft i utgÄende luft frÄn stoftreningsanlÀggningen.
För vibrationer och luftstötvÄgor anser Talga att pÄverkan blir liten, men avser ÀndÄ att vidta skyddsÄtgÀrder, exempelvis att förvarna allmÀnhet vid sprÀngningar och etablering av skyddszon vid sprÀngning.
LÀnsstyrelsen anser att vibrationsnivÄerna kommer leda till frÄgor och klagomÄl hos nÀrboende, och vill att domstolen ska föreskriva villkor.