Kommunen mister personal: “Bostäder är nyckeln”

Samtidigt som kommunen i Kiruna skriker efter kompetens och strävar hårt efter att behålla sin personal har 108 personer valt att sluta det senaste halvåret. "Vi har svårt att konkurrera med privata företags löner. Samtidigt är det en fri arbetsmarknad”, säger Johan Bergstad, kommundirektör.

"Varje medarbetare som lämnar kommunen är en förlust", säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna.

"Varje medarbetare som lämnar kommunen är en förlust", säger Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna.

Foto: Lars-Ola Marakatt

Kiruna2022-08-03 18:00

Johan Bergstad går med beslutsamma steg över det glänsande mörkgrå stengolvet innanför de guldklädda väggarna i Kiruna stadshus. Han berättar att invånarantalet i Sveriges nordligaste kommun vuxit med över hundra personer senaste tiden. Men samtidigt visar statistik att befolkningen minskat med drygt 300 personer sen 2018. 

– Kirunas problem är att vi är för få, säger Johan Bergstad, som själv valde att flytta till gruvstaden i år. 

undefined
Kiruna kommun tappade 108 anställda det senaste halvåret, visar statistik.

Samtidigt som befolkningen i kommunen minskat sakta under en lång tid uppskattar Johan Bergstad att det finns 2 800 gästarbetare i Kiruna. 

– Vi har runda slängar 1000 lediga jobb i Kiruna. Men det finns ett stort mörkertal. Vi vet att många arbetsgivare har slutat att annonsera eftersom de inte får sökanden, säger Johan Bergstad. 

– Bara i kommunen har vi 140 vakanser för att klara vården och omsorgen. Men vi har inga bostäder och kan inte rekrytera. Vi har många utmaningar och saker som ska på plats men bostäder är nyckeln. Vi räknar han med att det skapas 7 000 arbetstillfällen de kommande åren och 3 500 bostäder behövs.

Men Johan Bergstad vill även prata om de fantastiska möjligheterna. 

undefined
Kiruna behöver växa kraftigt i befolkning för att svara mot gruvbrytningen och industriernas behov.

1 400 miljarder ska investeras i Kiruna, Gällivare, Luleå, Boden och Skellefteå. Enligt regeringens samordnare, Peter Larsson, behöver 100 000 personer bosätta sig i norr på grund av satsningarna. 

Det här ger luft under vingarna för kommunen. Kommundirektören vill ha bättre kommunikationer, som till exempel dubbelspår på malmbanan, och pendel mellan Gällivare och Kiruna. 

– BB är ett absolut krav, säger Johan Bergstad. 

Kommunens anställningsstatistik visar att många av hans medarbetare byter jobb. Av 1600 medarbetare slutade 108 personer under det första halvåret i år. Under samma period anställde kommunen 99 personer. Samtidigt pratar Johan Bergstad varmt om att det bästa och billigaste är att behålla den befintliga personalen. 

– Varje medarbetare som lämnar kommunen är en förlust. Att vi rekryterar är givetvis bra, men för varje person som slutar förlorar vi kompetens och erfarenhet.

undefined
Kiruna kommun och gruvan sida vid sida. Men gruvbrytningen innebär också utmaningar för kommunen.

Att arbetsmarknaden är het och där industrins löner har lett till att löneläget trissats upp märks i lönekuverten hos dem som jobbar i Kiruna. Snittlönerna är 3000–4000 kronor högre än rikssnittet. Medelinkomsten i Kiruna är 33 000 kronor i månaden och de i Gällivare tjänar i snitt ytterligare en tusenlapp mer i månaden.

Detta är inget som underlättar för kommunen att anställa, men Johan Bergstad vill inte lägga någon skuld på LKAB och industrin. 

– Kommunen kommer aldrig kunna konkurrera med LKAB och andra kommersiella aktörer med lön, utan vi måste konkurrera med andra medel, såsom god arbetsmiljö, goda utvecklingsmöjligheter, intressanta och spännande arbetsuppgifter, en inkluderande och utvecklande kultur, säger Johan Bergstad.

Bristen på personal, eller kompetensunderskott som kommundirektören kallar det, har bland annat lett till att vård- och omsorgspersonal både i Region Norrbotten och på kommunen får ekonomisk ersättning för att flytta sin semester. Regionen erbjuder upp till 56 000 kronor och kommunen 22 000 kronor om anställda flyttar en hel semestermånad. 

undefined
Linnea Rehnblom, enhetschef.

Det här systemet har vissa nappat på, vilket underlättat en del bekräftar Linnea Rehnblom, enhetschef för äldreomsorgen i Kiruna. 

– Det är inte optimalt att de flyttar på semestern. De flyttar bara problemet framåt. Samtidigt har vi en postpandemieffekt och timvikarierna har jobbat hur mycket som helst och är också trötta. Sen har vi supersvårt att hitta kompetent personal, säger Linnea Rehnblom. 

Och utmaningarna i en het arbetsmarknad i Malmfälten kommer att vara ännu tuffare i framtiden, om planerna på Viscariagruvan blir verklighet, eller grafitgruvan i Vittangi eller nyetablering av ett jägarregementet i Kiruna, som regeringen utreder. Lägg därtill satsningarna på fossilfritt stål och samhällsomvandlingen. 

– Kiruna och Gällivare måste bli bättre på att ha gemensamma resurser. Men vi också måste bredda näringslivet och arbetsmarknaden för att även attrahera fler kvinnor. Nu har vi ett mansöverskott på över 3 000 personer i Kiruna. Förutom mark och bostäder så är sjukhuset av avgörande betydelse. Givetvis bör Kiruna ha ett BB och en god mödravård, säger Johan Bergstad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!