Återbesök hos familjen som bor granne med stålverket

De visste att det skulle komma. Men i höstas när sprängsalvorna exploderade så att rutorna skallrade i villan blev stålverksbygget väldigt konkret för familjen Dyrvold. "Det är nästan lite obehagligt, eftersom vi är så himla nära så vinglar man som till i huset", säger Markus Dyrvold som trots den nya ljudmiljön är positiv.

Han försöker hålla sig ajour med allt som händer på industritomten och de förmedlar det de får veta till byborna. Det är också därför han ställt upp i media flera gånger, berättar Markus Dyrvold.

Han försöker hålla sig ajour med allt som händer på industritomten och de förmedlar det de får veta till byborna. Det är också därför han ställt upp i media flera gånger, berättar Markus Dyrvold.

Foto: Thomas Lövgren

Boden2023-12-28 14:00

December 2021. NSD:s lokalredaktör har gett sig ut till Norra Svartbyn. Det har precis blivit känt att H2 Green Steel flyttat etableringen ett par kilometer närmare byn. Markus och Lina Dyrvold och deras grannar kommer att få ett stålverk ett par hundra meter från sig.

– Det var den gången jag var mest chockad. Hon sa: "Ja, ni är det närmsta huset från stålverket, 300 meter, vad tycker ni om etableringen?" Va? När hade de flyttat? Va? Jag måste få smälta det här, minns Markus Dyrvold att han sade.

Han fick se kartan i tidningen och insåg att det som känts som en vinstlott blivit något annat.

– Vi hade varit svinnöjda över att det var två kilometer bort. Det blir kanonbra, kommer lyfta hela byn, hela kommunen. Skapa många jobb. Och inte påverka oss...

undefined
Frågan om var gästarbetarna ska bo är något som gör Markus Dyrvold bekymrad. Planen är att H2GS ska ta ansvar för många av bäddarna, men än så länge har inte spaden satts i backen.

Lite senare gick de på syn med H2GS som pekade in i skogen. Där skulle de etableras. Markus Dyrvold pekade lite till höger.

– "Ser ni där? Fönstret där är vårt sovrum", säger han.

– Då växte en annan oro. Men kommunikationen från bolaget har varit en trygghet, säger Lina Dyrvold.

December 2023. Några dagar innan jul svänger jag in på Flarkenvägen och kör till vägs ände. På Google Maps ser det ut som att vägen fortsätter bort mot stålverksbygget, men i verkligheten möts bilister av en snödriva. Strax innan skogen börjar ligger familjen Dyrvolds hus. Vi har besökt dem flera gånger tidigare. Under hösten 2023 drog byggarbetet igång på allvar och tillvaron förändrades märkbart för Markus, Lina och barnen.

– Det är lite från dag till dag. Under nån period var det mycket leveranser och att vakna till backljuden från tio tunga fordon är väl inte så roligt, säger Markus Dyrvold.

Lägg till pålningsmaskiner och sprängningar så har tystnaden från den närliggande skogen förbytts till ljudbilden från det som ska bli Sveriges största industriarbetsplats. Men familjen Dyrvold har varit positiv hela tiden.

– Jag måste säga att det är ändå bättre än jag trodde det skulle vara, säger Markus.

Arbetet drar igång vid sextiden på vardagar och runt sju på helgerna. Det handlar inte bara om ljudet utan även ljuset.

– Man ser det inte nu när det är stjärnklart, men när det är lite dimmigt så lyser det ju upp. Skidspåret går här på gården och när jag tar på mig skidorna och drar ut då det är sånt väder behöver jag ingen pannlampa. Fast det är klockan fem på morgonen, säger Markus Dyrvold.

Strålkastarna från H2GS ger känslan av lätt skymning, även mitt i vintern. Men sprängningarna, som krävs för att bryta berggrunden är det som gjort störst avtryck.

– Det är nästan lite obehagligt, eftersom vi är så himla nära så vinglar man som till i huset.

undefined
En omställning har varit att tvingas överge delar av promenadspåren som nu ockuperas av byggarbetet. Men nya spår har dragits och blivit en del av vardagen. "Man är otroligt anpassningsbar", säger Markus Dyrvold.

Men företaget har tidigt visat sig villiga att bjuda till för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt för de som bor nära industriområdet. Huset har fotats av och försetts med buller och vibrationsmätare. H2GS kommer var tredje månad och läser av, sen redovisar de resultatet. Än så länge har de hållit sig inom gränsvärdena.

– Men den upplevda skillnaden är såklart jättestor. När de monterade upp första utrustningen så kom de tillbaka och var tvungna att kolla upp den.

De tyckte att de fått felaktiga värden. Det var så tyst i utkanten av Norra Svartbyn. Utrustningen byttes och det visade sig att jo...det var faktiskt så tyst.

– Så det säger väl något om de i Stockholm trodde att det var fel på mätaren.

Stålbolaget har fortsatt hjälpa till när Markus haft synpunkter. Bullervallen han önskat var något av det första som byggdes. Huset är från 1800-talet och ventileras med självdrag, så om sommaren har de fönster på övervåningen öppet ofta. Inte optimalt när byggljud och inte fågelsång utgör bakgrundsmusik.

– Så bolaget bekostade en AC-pump.

undefined
Under senhösten började H2GS att bygga stålverket på höjden men ännu återstår många timmar av arbete innan stålverket är färdigt.

Planer för byn finns också. Kommunen arbetar med ett projekt som ska stärka närmiljön. Ett utkikstorn har utlovats. Det kanske kan kombineras med parkering till promenadstråken och skidspåren runt forten på de närliggande bergen, hoppas Markus. Byaföreningen har blivit med skoter, betald av H2GS, för att kunna dra spåren. Det finns planer för idrottsföreningarna, men på sistone har H2GS sagt vänta.

– De säger att de vill göra mer, men måste tillverka stål först.

Markus och Lina berättar att de anpassar sig till förändringen eftersom, men försäljning av villan som de köpte 2018 har kommit på tal.

– Vi har pratat om det som så att om man får rätt pris så är allting till salu, men när vi flyttade hit ville vi bo nära centralt men ändå en bit utanför med stor tomt med skidspår och skog nära. Vi har lagt ner pengar på att bygga stort garage med lägenhet till äldsta dottern. Byggt ett orangeri, uteplats, badtunna och gjort plattsättningar för att få det finare ute på gården. Man har slitit så mycket så det tar emot att tänka på att flytta. 

undefined
Det hände att både den ena och den andra transporten på väg till H2GS förirrade sig via Flarkenvägen som är allt annat än anpassad till tung trafik. Skylten har fått ordning på de flesta trafikanter på väg till stålverket.

Under nästa år ska H2GS gå in i nästa fas och tusentals gästarbetare väntas till Boden. Än har bolaget inte realiserat sina entreprenörsboenden. Två bygglov har godkänts och H2GS uppger att de vill börja bygga så fort som möjligt. Beslut om övriga bygglov har inte fattats ännu.

– Den stora farhågan jag har är att man börjar gå förbi här, att det känns närmare att gå den här vägen till busshållplatsen. Då har vi kanske 200-300 personer som går förbi här varje morgon. Och det hade inte känts bra.

Det finns också de som vill hyra ut hus i Norra Svartbyn med omnejd. Markus Dyrvold är tydlig med att han inte alls missunnar någon att hyra ut ("Det ska inte stå tomma hus") och att det inte behöver betyda problem.

– Men det är väl med mängden människor som det följer en svans som jag känner en viss oro för, med potentiell brottslighet. Det är ändå något vi inte räknat med.

undefined
"Men det är väl med mängden människor som det följer en svans som jag känner en viss oro för, med potentiell brottslighet. Det är ändå något vi inte räknat med", säger Markus Dyrvold.

Att det kommer märkas mer under nästa år är det inget snack om, menar Markus.

– Jag har reflekterat över att det är 2000-3000 personer till som ska ha tandvård, handla mat och åka å bada. De ska äta lunch ute. Alla kommer att märka av det. Samtidigt hör man planer på att någon vill öppna en lunchrestaurang i byn.

Två sidor av myntet, rädslan för framtiden men också det positiva för kommunen med etableringen.

– Det är ju det, man känner sig rädd för framtiden, vad innebär det här? Samtidigt är det ju en utveckling som lyfter Boden. Men det kanske inte är det vi väntade oss när vi flyttade hit. Det kanske blir jättebra? Vi kan ju alltid flytta, det är ett populärt område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!