En stund efter utsatt tid vaknade den gula lyftkranen till liv och inom ett par minuter var det första stålet rest på vad som ska bli H2 Green Steels stålverk. Den första balken av de närmare 70 000 ton stål (eller åtta Eiffeltorn) som ska utgöra själva stålverket. En liten händelse på den gigantiska arbetsplatsen men för företaget var det ett stort steg.
– Det är en symbolisk milstolpe för oss, att vi nu övergår från planer och snack om hur vi ska göra till att faktiskt börja bygga, säger Jeff Gehlhoff.
Han berättar om arbetet som legat bakom att den första stolpen satts på plats.
– Mycket förberedelser har föregått det här, bland annat själva stålbalken som tillverkats i Finland. Det har varit månader av markarbete och gjutning av grunden.
Nu ska ytterligare 300 balkar på plats innan verket börjar ta form. Verksamheten på H2 Green Steels sajt har ökat markant från kungabesöket för en månad sedan och saker börjar sättas på plats för att ta emot de tusentals arbetare som väntas anlända nästa år.
– De kommande tre-fyra månaderna kommer aktiviteten att öka markant. I början på nästa år kommer grunden för direktreduktionstornet vara lagd. Om sex månader kommer stålverket att ha tagit form, både norrut (den varma delen med smältverk) och söderut (den kalla delen av stålverket). Även grunden för vätgasanläggningen kommer att läggas, säger Jeff Gehlhoff som känner sig bekväm med den tidsplan och fart som bolaget har.
– I USA är det samma snabbhet som gäller för stålindustrin. Jag trivs med den här utmaningen.
Med rötterna i Wisconsin och amerikansk stålindustri säger Gehlhoff att det var en "no-brainer" att söka sig till H2 Green Steel.
– Jag jobbade i över tio år med att bygga stålverk i USA, men det är en smutsig bransch och därför sökte jag mig till Tesla för att kunna använda mina kunskaper för att göra något positivt för klimatet. Jag har hjälpt till att bygga deras gigafabriker, senast i Tyskland. Så när H2 dök upp på min radar och jag började lära mig mer så kändes det självklart att återvända till stålbranschen, säger Jeff Gehlhoff.
Att hans klimatsamvete drivit honom till stålverket i Boden är tydligen inte regisserat (jag ställer frågan till presschef Karin Hallstan som sitter bredvid: "Jag sjunger inombords, men det är inget manus"). Jeff Gehlhoff intygar det och fortsätter att lyfta klimatet som en av sina drivkrafter.
– Många som jobbat på Tesla har sökt sig till Northvolt och jag känner dem. Jag kände till Harald (Mix, en av storägarna i både H2GS och Northvolt). Att förverkliga våra grundares vision och att de på riktigt vill göra skillnad för klimatet är ett annat skäl till att jag sökte mig hit. De tror verkligen på det här uppdraget, säger Gehlhoff som anslöt till H2GS som chef bygget av själva stålverket i december förra året.
– Mitt jobb är att se till att verket byggs i tid och enligt budget, säger han kort och gott.
Vad gäller en eventuellt flytt till Norrbotten och Boden, medger Gehlhoff att det kan ske i framtiden. Men just nu bor han i Stockholm och reser mycket i Europa för att säkra leveranser och kontrakt för delarna till stålverket. Stora delar av verket kommer att köpas från Tyskland, exempelvis.
– Men den här tiden nästa år spenderar jag säkert 90 procent av tiden i Boden och då kanske jag bor här också.