Kommunen vill pumpa 2000 liter i sekunden från Lule älv

2 000 liter vatten i sekunden. Så mycket vill Bodens kommun ha tillstånd för att leda bort från Luleälven. Vattnet ska bland annat försörja H2 Green Steels stålverk och vätgasproduktion.

Efter den här sträckan, i närheten av Svedjans reningsverk, planerar Bodens kommun att anlägga vattenuttaget, sannolikt flera trummor som är försedda med sil.

Efter den här sträckan, i närheten av Svedjans reningsverk, planerar Bodens kommun att anlägga vattenuttaget, sannolikt flera trummor som är försedda med sil.

Foto: Bodens kommun

Boden2022-06-07 15:00

– Det låter väldigt mycket men det är bara några promille av Luleälvens medelflöde på 500–600 kubik i sekunden. Vår bedömning i dag är att det inte kommer att få någon större påverkan på älven och att vi kan göra uttaget utan att det påverkar fisket, säger Magnus Bäckström, VA-ingenjör och projektledare vid Bodens kommun.

2 000 liter i sekunden motsvarar ungefär 20 badkar.

undefined
H2 Green Steel planerar att bygga stålverk och vätgasproduktion i Norra Svartbyn.

H2 Green Steel har angett att man behöver något mindre än hälften av den mängden till sin verksamhet, huvudsakligen processvatten i stålverket, behandling av stål och produktion av vätgas. Företaget planerar för ett slutet system med en reningsanläggning, men åtgången i form av bland annat ånga måste täckas.

– Vi behöver även ta höjd för framtida industrier och söker för ett betydligt större uttag. Vi vill inte behöva använda dricksvatten till industrierna och därför behöver vi en egen infrastruktur, säger Bäckström.

Pumpningen från Luleälven ska göras cirka en kilometer nedströms Bodens kraftverk, i närheten av Svedjans reningsverk.

– Vi har redan ett uttag uppströms kraftverket. Vi pumpar vatten för att förbättra vattenkvalitén i Svartbyträsket.

undefined
"Vår bedömning är att det inte blir några starka strömvirvlar", säger Magnus Bäckström.

Kommunen utreder ärendet med stöd av konsultföretaget Sweco och har även kontakt med leverantörer.

– Vi har gjort scanning av botten och tar fram utförliga uppgifter om djup, miljökvalitet och vilken påverkan på miljön uttaget kan få.

Uttaget ska göras i form av en silförsedd trumma, för att inte fisk, fiskyngel och larver ska riskera att sugas in. Något som bland annat Sweco lyfter fram som en risk i sin utredning och som kommunen fått in synpunkter på under samrådet.

– Trumman kommer att ha en diameter av drygt en meter och vara placerad på flera meters djup. Vi behöver sannolikt flera olika trummor som kan brukas växelvis, eftersom det ska utföras underhåll på dem. Det är bra att oron kommer fram och allt ska utredas noga, men vår bedömning är att det inte kommer att bli några starka strömvirvlar, säger Magnus Bäckström.

undefined
Luleälven har ett medelflöde på mellan 500 och 600 kubik i sekunden.

H2 Green Steels vattenbehov ingår som en del i den prövning av miljötillståndet som mark- och miljödomstolen inleder i veckan. Bodens kommuns ansökan om uttaget är en separat process.

– Vi siktar på att lämna in ansökan i slutet av augusti, säger Bäckström.

Samrådet skulle egentligen avslutats den 3 juni men är förlängt till 20 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!