Mats Berg sågar villaspekulationen: "Inget bra med det"

När Mats Berg ska sammanfatta 2023 är det med blicken både bakåt i tiden och framåt. Planerna som grundlades 2021 börjar bära frukt nu. Men nästa år kommer H2 Green Steel att lägga i nästa växel och då är frågan om Bodens kommun står pall och kan hänga med? I en stor intervju berättar näringslivschefen om planerna för Boden 2040 och oron inför bygget av tusentals entreprenörsboenden.

När Mats Berg ska summera 2023 är han nöjd, spelplanen är lagd för 2024 då H2GS ska växla upp och tusentals arbetare väntas öka på Bodens befolkning åtminstone tillfälligt.

När Mats Berg ska summera 2023 är han nöjd, spelplanen är lagd för 2024 då H2GS ska växla upp och tusentals arbetare väntas öka på Bodens befolkning åtminstone tillfälligt.

Foto: Thomas Lövgren

Boden2023-12-30 11:00

Jag väntar på Mats Berg i Bodens Business Park. Näringslivschefen har smsat att han blir lite sen. Ett möte i Bodenxts styrgrupp drog ut på tiden. Han dyker upp, inte särskilt försenad, iklädd en dunjacka av samma märke som den näringsminister Ebba Busch bar när hon skapade tidningsrubriker vid EU-toppmötet i Kiruna. Ingen som helst jämförelse i övrigt. 

Jackan är blå, inte gul. 

När intervjun görs är det tio dagar kvar på 2023. Jag ber Mats Berg sammanfatta hur året varit. Han tar chansen att backa bandet till februari 2021. H2 Green Steels etablering och allvaret som följde med den hade börjat sjunka in.

– Det är intressant att se 2023 i det perspektivet. När vi workshoppade då insåg vi snabbt att sättet vi jobbade på då inte skulle fungera. Jag brukar visa den där bilden på 20-årsklivet som vi ska ta på 3-4 år.

Där och då föddes idén till Bodenxt. Mats Berg kallar det för en utvecklingsplattform och inte ett varumärke. Bodenxt fungerar som ett slags växthus där den stora plantan H2 Green Steel ska drivas upp ur jorden. Men det stannar inte där, fler etableringar väntas och Boden ska också växa.

– Alla beslut tas fortfarande i den kommunala linjen, i förvaltningar och bolag. Men i plattformen hämtar vi idéer både från oss själva och från närsamhället och våra olika samarbetspartners, säger Mats Berg.

I växthuset ryms fyra odlingsbänkar: Leva & bo, kompetensförsörjning, infrastruktur och näringsliv. Etableringen av stålverket berör alla fyra.

Skellefteå valde vägen med ett omställningskontor, och det funkar säkert bra för dem säger Mats Berg. Bodens kommun valde istället att försöka koordinera mycket med dubbla roller. Så ingen är anställd i Bodenxt utan har en koppling till respektive förvaltning eller bolag. Jobbet sker i en så kallad matris, där alla händer ska ha ett hum om vad de andra gör.

– Det är mycket svårare att jobba så i en kommun, men det är rätta vägen för oss. Vi målade upp den planen och skickade in den till regeringskansliet i februari 2021. Sen har vi jobbat på därifrån.

Mats Berg säger att de hunnit mycket längre än vad de trodde, det märktes när samarbetsavtalet mellan kommunen och H2GS från 2021 utvärderades och uppdaterades. 2023 präglades av att pappersarbetet burit frukt. H2 Green Steel fick först byggdom och sen miljödom.

– Saker som måste bockas av har också gjort det. Detaljplanen för industriparken, som är Sveriges största, har antagits. Den påbörjades formellt i november 2021 och att den vann laga kraft i februari/mars är en jätteviktig del. En månad senare vann detaljplanen för infrastrukturkorridoren laga kraft, säger Mats Berg och fortsätter:

– Att på så kort tid få igenom så komplicerade och komplexa detaljplaner är otroligt. Jag är väldigt stolt över de som har jobbat med det här.

Till det kom vattendomen som tillåter Bodens kommun att etablera verksamhet för tekniskt vatten och ta ut 2000 liter i sekunden från Luleälven.

– Hade vi inte haft den och hade detaljplanen dragit ut på tiden i tre år...vad hade hänt då?

undefined
När Mats Berg ska summera 2023 är han nöjd, spelplanen är lagd för 2024 då H2GS ska växla upp och tusentals arbetare väntas öka på Bodens befolkning åtminstone tillfälligt.

2023 har blivit året då 2021 års frön börjat sticka upp ur myllan. Men Mats Berg byter snabbt spår, från H2GS industriområde till resten av Boden och den samhällsomvandling som kommunen hoppas genomgå. Redan innan stålverket avslöjade sina planer jobbade kommunen med en översyn av centrala Boden. Först ut var Sveafältet/Lundagård, sen Erikslund/Fagernäs/Norra Svartbyn.

– Nu är vi i Edeforsbygden och Harads, sen ska vi till Torpgärdan och Södra Svartbyn. Alla områden ska tas in i 2040-talet och de ska uppgraderas genom nära samtal med de boende.

Mats Berg säger att sedan områdena etablerades de inte fått den kärlek som de förtjänar. Nu ska det förändras.

– Det kan handla om allt, kommunal service, lekplatser, mötesplatser, elljusspår, bostäder, gång- och cykelvägar, bussar.

– Jag tror så otroligt mycket på det där. Det kommer kosta pengar och det kommer vara först när det landar i investeringsbudgeten som det kommer bli något annat än den berömda pappersprodukten.

Men att göra Boden till en stad för framtiden är en nyckelfråga, säger Berg.

– Vi måste få bodensarna att känna att det är för dem, annars kommer inte samhällsomställningen att bli lyckad.

Vi flyttar oss från ett Boden på 2040-talet till ett Boden idag. Eller snarare om ett halvår. Då ska 2000-3000 gästarbetare flockas på H2 Green Steel och bygga stålverk och vätgasanläggning. Men var ska de bo? Bygglov finns för Nylandsbäcken och första etappen av Slipvägen. H2GS vill sätta spaden i backen för markarbeten så snart som möjligt. 

– Där blev det en fördröjning och det är ett lärande för både oss och H2Gs hur vi processar såna här saker. Nu var det samråd för Fruktvägen i Sävast igår (läs 20 december). Prästholmen är klart. Slipvägen är det stora som kommer påbörjas efter helgerna. Men att de får det här att fungera är otroligt viktigt, säger Mats Berg.

undefined
Här syns områden i Sävast på Fruktvägen, Prästholmen och korsningen Slipvägen/Åbergsleden längs ned som planeras för tillfälliga bostäder.
undefined
I Skogså finns ett hus som hyrs ut till entreprenörer. Men om Mats Berg får bestämma så vill han helst se att de inte blir uthyrda. Villaspekulation för inget bra med sig, menar han, även om han unnar folk att göra affärer som de vill.

Han har givetvis koll på att företag köpt villor på spekulation och avser hyra ut till entreprenörer. Det ger han inte mycket för.

– Jag förstår dem, och folk ska såklart få göra affärer hur de vill. Det recenserar jag inte. Men jag hoppas att de inte blir uthyrda. Det finns inget bra med det, säger Mats Berg och fortsätter:

– Vi slår sönder befintlig bostadsmarknad. Skapar riskabla boendestrukturer, vi får inte inflyttning och tränger undan skattebetalare.

Han hoppas och tror att sättet som kommunen och H2GS arbetar så ska ingen behöva hyra villor, eller köpa in sig i nyproducerade lägenheter. Men faktum kvarstår att spaden inte är i backen för de flesta av de planerade entreprenörsbostäderna.

Hur lång tid tar det att bygga dem med VA, fjärrvärme och allt?

– Nog kan det väl ta upp mot ett halvår.

Om ett halvår ska det väl vara 2000-3000 personer på plats på H2GS?

– Du tänker så! Ja, det är en mycket relevant fråga, som är prioriterad från vår sida och uppe på bordet löpande.

undefined
En skiss över det planerade entreprenörsboendet intill korsningen Slipvägen/Åbergsleden. Tanken är att där ska finnas grönytor, reception, belysning och annat för att förbättra boendemiljön.

Kommunen ställer i bygglovsprocessen krav på reception, rondering, belysning med mera. Vid andra lösningar, som bland annat villor, kan det vara besvärligare att ha koll på att sådant följs.

 – Jag kan därför förstå utspelen som görs från fackliga och andra organisationer för att skapa debatt om hur vi ska jobba för att förebygga kriminalitet och skapa goda arbetsvillkor m.m. Här är det viktigt att betona att vi har absolut samma syn som dem i dessa frågor, säger Mats Berg och fortsätter:

– Lyckas inte boendena komma på plats är de potentiella konsekvenserna förhållandevis stora. Jag måste utgå från att har man sagt att man ska hinna gör man det. Hinner man inte får det absolut konsekvenser.

När det gäller kriminaliteten så jobbar Bodens kommun med lokal-, gräns-, och underättelsepolis redan idag.

– Om jag säger så här, så på pappret har vi ett bra upplägg och sen kommer det en verklighet. Då måste man jobba med tillsyn. Det handlar om att minimera avarterna, att få dem att försvinna helt tror jag inte är möjligt.

För de boende i Norra Svartbyn som oroas över ökad trafik säger Mats Berg att det finns en plan för bussförbindelser men även för ytterligare en byggväg.

Men det är inte bara entreprenörsbostäder, villor och lägenheter som Boden behöver. Hotellen är överhettade, både i Luleå och i Boden. Planer finns för etablering både på Brännastrand och på Nordpoolenparkeringen mellan badhuset och Brottarnas hus.

– Att båda blir av är jätteviktigt, där har inte omvärlden spelat oss i händerna. Vi behöver dem nu, säger Mats Berg.

– Bedömningen är att det saknas 600-700 bäddar, bara på grund av H2. Då har vi inte tagit in i det att Försvarsmakten växlar upp och ställer stora krav på hotellkapacitet. Vid ett Natointräde, eller Nato är ju redan här och övar, då kommer det trycket att öka ytterligare.

Innan vi skiljs åt påminner Mats Berg om att han vände tillbaka till Boden 1997 då kommunen var i sin djupaste svacka efter sjukhusnedläggningen och Försvarsmaktens nedväxling.

– Det är så fantastiskt, att komma tillbaka 1997 då det var som jävligast och att nu får uppleva det här. Det är sånt man blir glad åt. Återigen, man ska inte vara så naiv och tro att allting kommer att lösa sig utan problem. Men alla samhällsbyggen har negativa effekter att ta hand om.

Vad kommer hända 2024?

– Jag ser fram emot att byggnationerna av stålverket och vätgasanläggningen kommer igång på allvar. Att vi också kan påbörja vår infrastrukturbyggnation rätt tidigt nästa år, säger Mats Berg.

Han tror att H2GS kommer att växa med 200-400 personer under nästa år och de får bo var som helst:

– Bara de bor i Boden! Att dem som kommer hit för att jobba blir skattebetalare i Boden är oerhört verksamhetskritiskt. Att Boden ska ha minst 33 000 invånare senast 2030 är det allt överskuggande målet och det som vi alla jobbar för dagligen.

undefined
Mats Berg har en önskan inför 2024: "Jag önskar oss och inte minst alla som jobbar i vår organisation med inflyttning att vi får se resultatet i form av en tydlig befolkningsökning redan nästa år. Det är jobbigt att prata om den här ketchupeffekten innan man börjat sen en positiv rörelse av människor in i Boden", säger näringslivschefen

Hittills har Mats Berg och hans kollegor på Bodens kommun kunnat vara ganska hands on, både i inflyttning och i annat. När folket strömmar till stålverket väntar dock en tempoökning som de inte varit med om än.

– Men vi har ingen aning om vad som kommer hända. Vi vet att det ska ske saker med en tiopotensare till i både omfattning och tid. Vi har haft möjligheten att träna och utveckla våra styr- och ledningsprinciper.

Nu ska de bara hålla för ett stålverk som ska gå från skott till planta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!