Huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen inleds under onsdagen. Naturskyddsföreningen har engagerat sig och deltar aktivt i processen.
– Vi har bland annat bjudit in författaren Arne Müller som föreläsare hos oss. Han är kunnig i frågor om etableringar och vätgasproduktion. Vi har också en bra dialog med kommunen och H2 Green Steel. De är mycket intresserade av vilka åtgärder som kan göras och det känns bra, säger Jenny Malmqvist, ordförande.
Föreningen konstaterar att det blir kraftiga störningar i området vid Norra Svartbyn om stålbolaget för klartecken att bygga, oavsett vilka villkor som läggs in.
– Det är ett naturområde med bland annat ängsmark som är viktig för fågellivet. Sedan ska man avverka ett stort skogsområde. Där försvinner en viktig kolsänka. Vi hoppas att kommunen ska vidta så många kompensationsåtgärder som möjligt. Exempelvis avsätta skog i andra områden. Vi vill också att Gruvberget blir ett naturreservat, enligt det förslag som vi lämnade in redan 2021. Den frågan är egentligen inte kopplad till H2 Green Steel, säger Jenny Malmqvist.
Mitt i industriområdet ska ett naturområde bevaras. En unik lösning som innefattar bland annat sjön Lillträsket och ett bäcksystem, där åkergroda och fridlysta växter har bestånd. Naturskyddsföreningen förhandlar om ett skötselavtal med kommunen.
Upprustning och flytt av lador, anläggande av bikupor vid skogsdungar, anläggande av en damm för fåglar och groddjur, plattformar för ugglor att häcka på och skötsel av ängar är åtgärder som Naturskyddsföreningen tycker är viktiga.
Naturområdet ska skötas av kommunens parkförvaltning.
– Förhoppningen är att naturområdet ska fungera bra, men vi vet inte säkert. Det kan vara så att störningarna i omgivningarna är så stora att djur och insekter ändå väljer att flytta.
Naturskyddsföreningen anser att H2 Green Steel kan medverka till något som har potential att bli en förebild i stålbranschen.
– Företaget har en stark marknadsföring mot klimat och säger att de har hållbarhet i sitt DNA. Nu har de chansen att göra bra saker, exempelvis för att ta hand om insekter och pollinatörer. De kan sätta en ny typ av branschstandard på sina utemiljöer, säger Jenny Malmqvist.