Tillståndsprocessen innehåller ett antal olika steg.
Bland annat ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ingå i den ansökan om miljötillstånd som exploatören lämnar in till mark- och miljödomstolen, där den sedan prövas mot miljöbalken. Förfarandet styrs av bestämmelser i miljöbalken men bygger ytterst på Århuskonventionen, som är en FN-konvention som bland annat handlar om rätten till information och delaktighet i miljöfrågor.
I MKB-processen ingår samråd med enskilda som kan antas bli särskilt berörda av verksamheten.
– Aktörerna är skyldiga att kalla till samråd tidigt i processen, innan man bestämt exakt hur saker och ting ska bli. Det är viktigt att det finns utrymme för ändringar. Annars upplevs det inte som meningsfullt av berörda, säger Maria Pettersson.
Hon fortsätter:
– Under samrådet har privatpersoner goda möjligheter att göra sin röst hörd. Där får man ta del av planen med utredningar och möjliga lokaliseringar och dragningar, och har möjlighet att föra fram fakta, farhågor och argument. Samrådet går ut på att samla in så mycket kunskap som bara är möjligt.
I samrådet bestäms vad som ska ingå i MKB och hur omfattande den ska vara.
Även de synpunkter som framkommit ska redovisas i MKB. I de fall där man inte beaktat synpunkterna ska detta förklaras.
Privatpersoner har vidare rätt att överklaga i olika led. Om prövningen sker i mark- och miljödomstolen kan beslutet överklagas till mark- och miljööverdomstolen. Mark- och miljööverdomstolens beslut kan överklagas till Högsta domstolen (HD).
– Det är dock sällsynt att HD tar upp dessa ärenden. Det krävs att de är av prejudicerande art, säger Maria Pettersson.
En överklagan kan falla på att en privatperson inte bedöms ha talerätt.
– Ett exempel är bygget av Facebookhallarna på Porsön i Luleå. Där överklagades beslutet att inte göra en Natura 2000-prövning av en privatperson som sedan inte ansågs ha talerätt. Personen ansåg att bygget skulle påverka det närliggande naturreservatet. Men i det fallet måste man gå via en förening, säger Maria Pettersson.
I Norra Svartbyn pågår två processer parallellt. Dels H2 Green Steels ansökan om miljötillstånd, som är inlämnad till mark- och miljödomstolen. Och dels Bodens kommun, som tagit fram en detaljplan för industrimarken som ska beslutas politiskt.