– Jag har väl haft ungefär 50 procents beläggning hittills. Men det har inte kommit gång ännu, säger han.
I oktober köpte Joel Stenvall med sitt bolag Besmartfood Nordic AB en villa på Vargvägen på Torpgärdan för 1 675 000 kronor. Andra adresser där den driftige företagaren gjort affärer de senaste åren är Ripgatan, Ritarvägen, Tegelbruksgatan och Tegnérgatan.
– De är utspridda över de centrala delarna av staden. Något av husen är uthyrda till en underleverantör till H2 Green Steel. Ett par andra är uthyrda till byggjobbare inom andra projekt. Jag började köpa på mig hus redan för drygt ett år sedan och det kan hända att det var för tidigt. Flera av husen har fått stå tomma lite för länge. Men vi har passat på att renovera och nu känns det som att det börjar röra på sig, säger han.
Totalt har han tolv villor. Lägg till hotellprojektet på Western Farm, en investering på 20 miljoner som gör att anläggningen tillsammans med stugbyn kan erbjuda 200 bäddar.
– Det är viktigt att Boden kan erbjuda tillräckligt många boenden. Hotellet kan användas där också. Ett tag planerade jag för att bygga ytterligare ett hotell men jag lugnade mig.
På Bävervägen, bara ett stenkast från Vargvägen, hyr Luleåföretaget Rentcation i norr AB ut en sjurumsvilla för drygt 49 000 kronor i månaden. Vd och ägare av bolaget är Nathalie Johansson från Luleå.
Privat och via olika bolag äger hon en kasernfastighet i Boden och mellan fem och tio villor, varav en i Skellefteå.
– Jag har hållit på med fastighetsuthyrning ett längre tag. Jag köpte hus i Boden redan innan H2 Green Steel presenterat sina planer, på grund av närheten till Luleå. Under tiden när Facebook byggt sin tredje hall har det behövts boenden för arbetare i Boden också.
Hon tror att boende i Boden blir hårdvaluta när H2 Green Steel börjar bygga, och även att det kommer att spilla över på både Luleå och Älvsbyn.
– Det blir först till kvarn och efterfrågan som styr hyrorna. I den här branschen får man ändå räkna med det blir vakanser och att husen står tomma vissa tider. Sedan stiger räntan och elpriserna ökar också. Det påverkar givetvis hyrorna, säger Nathalie Johansson.
I Malmfälten har utvecklingen med att företag och privatpersoner köpt upp villor och större fastigheter för entreprenörsbostäder gjort att husmarknaden delvis blivit låst, och att exempelvis barnfamiljer har svårt att få tag på boende.
Nathalie Johansson säger att hon är medveten om den biten, men att hon anser att utvecklingen gynnar hela regionen i slutändan.
– De stora projekten gör norra Sverige till en attraktivare plats. Efterfrågan kommer att leda till nybyggnationer och att bostäderna blir mer värda.
Kalixmäklaren Robin Lindqvist äger företaget Brödrahem tillsammans med sina tre bröder. De köpte deras pappas hus på Grangatan på Fagernäs, tio rum som hyrs ut för utgångspriset 39 900 i månaden.
– Ett tidigare dagis som pappa byggde om till bostad. Vår tanke är att hyra ut det till företag. Efterfrågan kommer bara öka, säger Lindqvist.
En fjärde aktör är Stockholmsbaserade investmentbolaget Hermelin Equity, som via dotterbolaget Stay Smart köpt två fastigheter i Boden, en i centrum och en annan med fyra lägenheter nära älven. I ett pressmeddelande skriver företaget att anledningen är den tillväxtboom som Boden står inför.