Huvudförhandlingen hålls onsdag–torsdag i Bodens Business Park. H2 Green Steels presschef Karin Hallstan konstaterar att bolaget står inför en milstolpe.
– Det är en jätteviktig vecka för oss. Prövningen har varit rekordsnabb. Bra tryck och högt tempo genom hela processen. Hittills har dialogen med myndigheterna varit god och konstruktiv. Inte utan utmaningar, men när vi ställts inför dem har vi försökt lösa dem tillsammans, säger Hallsten.
Det som avhandlas är H2 Green Steels ansökan om att få bygga och driva stålverket, vilket är en del i tillståndsprocessen. Ingen av remissinstanserna har avstyrkt.
Men länsstyrelsen har lyft en rad villkor som den anser att domstolen bör lägga in om byggnadsdom ska beslutas.
– Vi tycker att bolaget behöver göra en del förtydliganden och kompletteringar, säger Anna-Carin Ohlsson, chef för miljöskyddsenheten.
Vattenverksamheten.
H2 Green Steel vill leda om Lillbäcken, som är en del i ett sammanhängande vattensystem där bland andra Lillträsket, Ängesträsket, Rörträsket och Storbäcken ingår.
– Det behöver säkerställas att vattenmiljön inte försämras. Vi vill se klargöranden och vilka försiktighetsmått som ska vidtas, säger Ohlsson.
Bevarande av känsliga djur- och växtarter.
Padda, åkergroda och vanlig groda finns runt Lillträsket och Ängesträsket. Samtliga groddjur är fridlysta, men de aktuella är inte rödlistade. Samma gäller växten lappranunkel.
– Den lösning vi ser är att flytta bestånden i största möjliga mån. De här frågorna styrs av artskyddsförordningen, som i botten har ett EU-direktiv. De är svåra att komma runt. Vi anser att det krävs dispens, säger Anna-Carin Ohlsson.
För att förhindra att storspoven störs under häckningsperiod vill länsstyrelsen se tillfälliga bullerplank.
Utsläpp av vatten, tungmetaller och väte.
Dagvatten kommer till viss del att återanvändas och allt vatten som släpps ut kommer att vara renat.
Det är stora, hårdgjorda ytor och när det regnar uppstår stora mängder dagvatten, påpekar länsstyrelsen.
– Var släpps det ut? Vi vill att bolaget visar tydligt att vattenmiljön inte riskerar att förorenas, säger Ohlsson.
Även kring utsläpp av bly, kadmium, nickel och vätgas vill länsstyrelsen att H2 Green Steel förtydligar. Miljökvalitetsnormer för luft ska följas.
– Vi saknar erfarenhet av större vätgasproduktion. Vi vill att bolaget visar hur man minimerar utsläpp och risker för utsläpp.
Exempel på övriga synpunkter.
Slagg och restprodukter: H2 Green Steel avser att återanvända alla produkter, men länsstyrelsen vill ändå se en åtgärdsplan för oförutsedda scenarier, samt villkor för damning i hanteringen.
Ekonomisk säkerhet: H2 Green Steel måste redovisa och säkra kostnaderna för att återställa markområdet.
H2 Green Steel kommer att presentera godtagbara lösningar och planer för samtliga frågeställningar som länsstyrelsen väckt, enligt Karin Hallstan.
– Vi tycker att det ser möjligt ut överallt och ser inga hinder att komma vidare, säger hon.
Försvarsmakten bytte raskt fot under processen. Det första yttrandet innebar så omfattande åtgärder för H2 Green Steel att bygget kunde försenas med 2,5 år. När försvaret omgående kompletterade yttrandet hade man vänt. De förtydliganden som bolaget gjort kring sina arbeten innebar att försvaret kunde tillstyrka bygget. Försvaret har inte berättat vad synpunkterna handlat om, bara att det gällt riksintresse för totalförsvaret.
Sametinget skriver i sitt yttrande att miljökonsekvensbeskrivningen bör kompletteras med hur byarna Udtja, Tuorpon, Sirges och Jåhkågaska påverkas. Byarna har ett gemensamt vinterbetesområde.
Svartby byamän har lämnat in ett yttrande kopplat till vattensystemet. Byamännen påpekar att man förvaltar sjöarna Ängesträsket och Rörträsket, som mynnar i Storbäcken, och att verksamheten inte får orsaka att det dämmer eller att vattennivån höjs uppströms Storbäcken.
Även ett drygt 40-tal bodensare har lämnat in yttranden. De allra flesta handlar om att de vill ha ersättning om deras bergvärme påverkas negativt. Det gäller också för Norra Svartbyborna Olle Hägglund och Eva Lisa Hägglund.
– Vi tror inte att bergvärmen påverkas. Den kommer ju 150 meter nerifrån berget. Men vi fick information om att vi skulle göra så här och att företaget lovat att ställa allt till rätta om något påverkas, säger Olle Hägglund.