Annonssamarbete med Sparbanken Nord

Experten om ränteläget: ”Vi förväntar oss nya höjningar”

Räntehöjningar och ökade priser påverkar privatekonomin för många. Vart är räntan på väg och hur kan jag som privatperson agera? Mattias Lundkvist, kreditchef på Sparbanken Nord, delar med sig av prognoser och tips i dessa osäkra tider.

Mattias Lundkvist, kreditchef på Sparbanken Nord, delar med sig av prognoser och tips i rådande ränteläge.

Mattias Lundkvist, kreditchef på Sparbanken Nord, delar med sig av prognoser och tips i rådande ränteläge.

Foto: Sparbanken Nord

Ränta2022-09-23 10:52
Detta är ett annonssamarbete.

– Vi lever med en ekonomisk situation som raskt förändras och det finns flera anledningar till detta. Pandemin och kriget i Ukraina är förstås de två främsta, och följden har blivit höjda priser och en kraftigt stigande inflation. Inflationen har främst stigit på grund av de höjda priserna på el, drivmedel och livsmedel, och stigande räntor kommer som följd, säger Mattias Lundkvist. 

Vad har hänt med räntorna senaste året?

– Riksbanken har höjt styrräntan från 0 till 1,75 procent hittills under året. Nu förväntar vi oss nya höjningar i november och i februari 2023. 

Vad är er prognos framåt?

– I november tror vi på en höjning på 75 punkter, det vill säga 0,75 procentenheter, följt av en höjning i februari på 25 punkter. Vår prognos, som vi tar fram tillsammans med Swedbank, är att styrräntan kommer att ligga på 2,75 procent efter dessa höjningar, i februari 2023.

Hur påverkar detta bolåneräntan?

– Den rörliga bolåneräntan drivs upp av Riksbankens räntehöjningar, och den kommer med all sannolikhet att fortsätta uppåt. De långa räntorna, med en bindningstid på mellan 3–5 år har stigit brant sedan årsskiftet. En bunden bolåneränta på fem år var vid årsskiftet drygt två procent och har sedan dess fördubblats och är nu över fyra procent. Där är nuvarande bedömning att toppen börjar närma sig.

Mer om Sparbanken Nord och deras aktuella räntor.

Hur påverkas privatpersoner?

– För privatpersoner är det flera utgiftsposter i hushållet som påverkas just nu. Utöver höjda räntekostnader är drivmedel, livsmedel och el dyrare vilket gör att det kommer att slå på privatekonomin. 

Hur kan ni hjälpa era kunder?

– Vi sitter gärna ner med våra kunder och hjälper dem att prioritera sina utgifter. Det kan vara svårt att dra ner på mat, drivmedel och el men det kan finns andra kostnader som kan förändras, säger Mattias Lundkvist och fortsätter:

– De som ägt sin bostad länge och var med på 90-talet tycker inte att räntorna är så höga. Bland de yngre, som inte varit med på bostadsmarknaden mer än tio år, och nästan bara varit med om sjunkande räntor, handlar det om att skapa förståelse.

Hur ska privatpersoner tänka med sina lån?

– Det är din individuella ekonomiska situation som styr vilka val du behöver göra. Har du överskott i din ekonomi tål du mer svängningar och kan ha större del lån till rörlig ränta. Om din marginal är mindre kan det vara tryggare att ha en större del bundna lån, säger Mattias och fortsätter:

– Att sprida sina lån på olika löptider kan vara klokt. Det minskar ränterisken över tid. Det bästa är att kontakta oss för en individuell rådgivning för att se vad som passar dig bäst.

Hur ser du på framtiden?

– Mot bakgrund av stigande räntor, stigande el-, bränsle- och livsmedelspriser kommer många hushåll att få det tuffare. Det positiva är att arbetsmarknaden är god, så de flesta hushåll som drabbas av högre kostnader har fortfarande sin inkomst kvar. Vi kommer dock alla att behöva göra prioriteringar i vår ekonomi på olika sätt.

Sparbanken Nord jobbar med individuell rådgivning. Kontakta en privatrådgivare för att få råd som passar just dig. 

Kreditchefen tipsar

Mattias Lundkvists tips för osäkra ekonomiska tider:

Gå igenom dina utgiftsposter. I sämre ekonomiska tider får vi fundera på vad som är viktigt. Vad kan du minska ner på? Gör den analysen och prioritera. 

Spara. Försök att alltid ha ett sparande för att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Ett långsiktigt sparande är bra för din ekonomiska hälsa och för att slippa oro. 

Att amortera är alltid klokt. Det är också en typ av sparande. Genom att amortera tar du ner den totala räntekostnaden vilket kan vara skönt när vi har stigande räntor.

Tänk på trygghet i sämre tider – se över ditt försäkringsskydd. Vad händer om du blir sjuk eller arbetslös, klarar du av det? Det finns lösningar att skydda upp sig i sådana situationer.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.