Annonssamarbete med Sparbanken Nord

Bolåneexpertens guide till sommarstugeköpet

Christofer Lilja är privatrådgivare på Sparbanken Nord och hjälper många kunder med sina sommarstugeköp. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Christofer Lilja arbetar som privatrådgivare på Sparbanken Nords digitala kontor.

Christofer Lilja arbetar som privatrådgivare på Sparbanken Nords digitala kontor.

Foto: Sparbanken Nord

Bolån2022-05-31 08:51
Detta är ett annonssamarbete.

Den som köper ett fritidshus köper ofta en dröm. Men glöm inte att göra en kalkyl – sen kan det roliga börja, det menar Christofer Lilja.

Hur gör man då en kalkyl?

­– Gör en budget, för din egen skull, så att du vet vilket utrymme du har och vilken månadskostnad som är rimlig. När vi lämnar ett lånelöfte till en kund gör vi alltid en budget i samband med det.

Vad är skillnaden på att köpa fritidshus och att köpa någon annan bostad? 

– Det liknar ett husköp. Det första du behöver göra är att ansöka om ett lånelöfte för att kunna delta i en budgivning. Fritidshus säljs ofta snabbt, så utan ett lånelöfte är det svårt att vinna en budgivning. Du behöver en kontantinsats på 15 procent av bostadens värde. När det gäller fritidshus kan du ibland låna upp till den egna insatsen på ditt permanenta boende. Om kalkylen är okej kan vi låna ut hela beloppet, även till kontantinsatsen, berättar Christofer och lägger till:

– Köper du ett fritidshus behöver du betala lagfartskostnad på 1,5 procent av köpeskillingen och pantbrev på 2 procent av lånet, om det saknas pantbrev.

Vad ska man tänka på vid köp av ett fritidshus?

– Gå på många visningar – då lär du dig mycket. Fundera på vad du söker och gör en lista med vad som är viktigt för dig. Vill du ha grannar eller söker du något mer privat? Kanske vill du vara nära skogen eller vatten för att fiska, säger Christofer och fortsätter:

– Beroende på hur du planerar att använda ditt fritidsboende så finns det olika saker att tänka på. Kommer du att vara där under helger på sommaren kanske det räcker med sommarvatten som många områden har. Vill du bo i fritidshuset under sommaren så kan du kolla upp vatten- och toalettlösning. Fundera på om du är beredd på eventuella kostnader för att dra in kommunalt vatten eller köpa en tank.

Läge, läge, läge brukar man säga – hur viktigt är det?

­– Läget kan du aldrig förändra, men stugan kan du göra om och renovera. Säkerställ bara att du får bygga det boende du vill. Kolla upp bygglov och strandskydd. Norr- eller söderläge kan vara viktigt och även hur långt borta fritidsboendet ligger. Kanske vill du kunna pendla till jobbet?

Något sista tips till den som funderar på ett sommarstugeköp?

– Förbered din ekonomi för din kommande fritidsbostad! Om du vill köpa ett fritidshus om fem år, prata med banken redan nu och gör en plan. Börja sedan leva efter den nya budgeten direkt. På så sätt kan du lägga undan pengar till kontantinsatsen, lagfart och pantbrev.

Hos Sparbanken Nord kan du ansöka om lånelöfte dygnet runt.

Räkneexempel

Månadskostnad vid köp av ett fritidshus som kostar 1 miljon kronor:

Maximala belåningen är 85 % = 850 000 kr kan du få låna.

Räkna på minst 4 % ränta = ca 34 000 kr per år, ca 2 833 kr/månad

Tvingande amortering på minst 2 % = 17 000 per år, 1 417 kr/månad

Driftkostnad tillkommer: ca 1500 kr/månad

(En kallställd sommarstuga har ingen driftkostnad på vintern men för ett varmt boende som håller 10 grader på vintern kan du räkna med en kostnad på 1 500 kr per månad i snitt. Även försäkring tillkommer.)

Total månadskostnad = Cirka 5 750 kr.

Engångskostnader som pantbrev, lagfart och besiktningskostnad ingår inte i exemplet.

Köper du ett fritidshus för 2 miljoner kronor så blir månadskostnaden cirka det dubbla som i räkneexemplet ovan.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.