Annonssamarbete med Sparbanken Nord

Bolåneexpertens guide till ditt första bostadsköp

Att köpa sin första bostad är spännande, men det kan också väcka många frågor. Vad har jag råd med, hur mycket får jag låna och hur ska jag göra med räntan? Elin Johansson, privatrådgivare på Sparbanken Nord och expert på bolån, ger svaren på de vanligaste frågorna.

Elin Johansson på Sparbanken Nord är expert på bolån. Hon får ofta frågor av de som ska köpa sin första bostad.

Elin Johansson på Sparbanken Nord är expert på bolån. Hon får ofta frågor av de som ska köpa sin första bostad.

Foto: Sparbanken Nord

Bolån2022-05-17 13:01
Detta är ett annonssamarbete.

Hur mycket får jag låna till en bostad?

– Det normala är att du får låna upp till 85 procent av bostadens värde och 15 procent behöver du finansiera själv med en kontantinsats. Som förstagångsköpare eller för yngre personer kanske det inte är helt enkelt, så om utrymme finns i din budget kan det vara möjligt att finansiera din fastighetsaffär fullt ut via oss. Det vill säga att du även lånar till hela eller delar av den så kallade egna insatsen.

När kontaktar jag banken? 

– När du planerar att köpa bostad bör du ansöka om ett lånelöfte och det kan du göra kostnadsfritt hos oss. Lånelöftet är ett okej att du får låna upp till ett visst belopp och ger en fingervisning om vad du har råd med. Det baseras på dina inkomster och utgifter. Du kan i de flesta fall göra din ansökan helt digitalt. Din rådgivare kan därefter hjälpa dig att se vilket utrymme du har i din ekonomi och hur mycket du kan låna. Med ditt lånelöfte är du sedan redo för visningar och budgivningar! 

Vad sker när jag hittat min bostad? 

– Kontakta oss när du vunnit budgivningen för banken ska alltid godkänna den specifika bostaden. Vi granskar bostaden och ser till att villkoren i lånelöftet är uppfyllda innan du skriver på köpekontraktet. 

– När du skrivit kontrakt med mäklaren och betalat handpenning är det dags att teckna ditt bolån. Då går vi igenom driftkostnader, ränta, amortering, försäkringar, eventuella kostnader, pantbrev, lagfart och rekommenderar ett bolåneupplägg som passar dig. 

Testa Sparbanken Nords bolånekalkyl för att se hur mycket du kan låna.

undefined
Sparbanken Nords privatrådgivare ser till att du känner dig trygg med ditt första bostadsköp.

Checklista: Fösta boendet – så funkar det.

Räntan är en aktuell fråga, hur tänka där – bunden eller rörlig?

– Med en bunden ränta får du en fast och stabil boendekostnad. Det vanliga är att binda räntan mellan 1–5 år, men det går att binda upp till 10 år. Det kan vara bra att dela upp bolånet i två och binda upp en del på tre år och en del på fem år. Då behöver du inte lägga om hela lånet till en viss ränta om den skulle vara hög. 

– Den rörliga räntan är lite mer oförutsägbar och kan ändras upp och ner, i dagsläget framför allt gå upp. En rörlig ränta kan vara bra om du inte planerar att bo kvar så länge i din bostad, om du binder ett lån och flyttar tillkommer nämligen en kostnad för att lösa lånet i förtid.

– Alla kunder har olika förutsättningar och önskemål så vi ser alltid över vad som är bäst för varje enskild kund, baserat på just hens situation och ekonomi.

Något annat att tänka på?

– Har du frågor eller funderingar så är du välkommen att boka tid hos någon av Sparbanken Nords privatrådgivare på våra kontor eller digitalt. Vi ser till att du känner dig trygg med ditt första bostadsköp! 

Boka din rådgivning här.

Minilexikon:

Amortering: Ett lån måste förr eller senare betalas tillbaka. Amorteringen är en avbetalning på ditt lån och beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Exempel: Lånar du till 85 procent av din bostads värde amorterar du varje år 2 procent av lånet.

Handpenning: En förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontrakt med mäklaren. Handpenningen är en säkerhet för att du ska köpa bostaden. Det går att söka ett så kallat handpenningslån för den som behöver.

Kontantinsats: 15 procent av bostadens pris som du betalar av egna sparpengar eller med hjälp av vinsten från en bostadsförsäljning. Har du inte sparat ihop hela beloppet kan vi räkna på möjligheten att låna den delen, men då blir boendekostnaden högre.

Lagfart: Gäller vid husköp. Lagfarten bevisar att du är ägare av en fastighet, ett ägarbevis. Köparen måste betala lagfartsavgiften som är 1,5 procent av priset på huset. 

Pantbrev: Gäller vid husköp. Pantbrev är ett dokument som fungerar som säkerhet för de pengar du behöver låna. Om säljaren redan har lån på huset kan det finnas pantbrev som du kan ta över som säkerhet för dina lån. Nya pantbrev kostar två procent av pantbrevets belopp. Det kan alltså vara ekonomiskt fördelaktigt om det redan finns pantbrev på huset.

Ränta: Räntan är den prislapp som långivaren sätter för att låna ut pengar till dig. Du kan välja att ha buden eller rörlig ränta, eller en kombination.

Vill du bli kund hos Sparbanken Nord? Klicka här.

Elins 3 bästa tips

Tänk på detta inför ditt första bostadsköp:

1. Starta ett sparande! Gärna redan när du börjar leta hus, då skapar du en buffert till möbler eller en kontantinsats till ditt blivande hem.

2. Vänd på perspektivet. Tänk inte på vad du max vill betala för en bostad – tänk på vad du max vill betala i boendekostnad varje månad så hjälper vi dig att räkna ut vad ditt maxpris är. 

3. Ta höjd! Köper du en bostad med renoveringsbehov – tänk på att det alltid brukar dyka upp extra saker. När du räknar på vad ett bolån kommer att kosta – räkna på en högre ränta än just nu. Det kan ta tid innan köpet är klart och räntan kan ändras.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.