Annonssamarbete med Stilmek
FramtidsfabrikenNative

“Vi brinner för norra Sverige och värnar om arbetskraften här”

”På 50 år har Stilmek gått från fem till över hundra anställda och är nu en av Norrlands största aktörer inom branschen. En positionsom både är spännande och utmanande", säger Susanne Löfholm.
”På 50 år har Stilmek gått från fem till över hundra anställda och är nu en av Norrlands största aktörer inom branschen. En positionsom både är spännande och utmanande", säger Susanne Löfholm.

De sista två åren har Stilmek Groups personalstyrka fördubblats. Nu tillhör de jättarna inom legotillverkning i Norrland. Möt Susanne Löfholm som varit med under hela tillväxtresan, och även själv gjort en resa från svetsare till marknadschef.

Native 11 april 2023 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

År 2013 klev Susanne Löfholm in på Stilmek i Skellefteå som svetsare, två år senare började hon arbeta på kontoret och idag är hon marknadschef. Susanne skrattar till och berättar att resan skedde naturligt och att hon knappt hunnit analysera hur hon hamnade där hon är idag. Fast hon konstaterar att hon trivs och är glad att det skedde.

– På 50 år har Stilmek gått från fem till över hundra anställda och är nu en av Norrlands största aktörer inom branschen. En position som både är spännande och utmanande, säger Susanne och fortsätter:

– Det är inte bara bolaget som vuxit. Här finns det även plats att växa inom koncernen, det är både jag och koncernchefen Tomas Ståhl bevis på. Även Tomas började som svetsare inom företaget och har nästan varit med hela vägen sedan starten 1973. 

undefined
Inom Stilmek Group finns bland annat svetsare, cnc-operatörer, målare och truckförare.
undefined
Tomas Ståhl, Koncernchef.

Största förändringen inom bolaget var under hösten 2021 då Stilmek köpte upp Ferex som gått i konkurs. Med uppköpet blev Stilmek Group dubbelt så stora och fick ett ännu bredare utbud av tjänster att erbjuda sina kunder. Dessutom ändrades ägarstrukturen, tidigare var Tomas Ståhl ensam ägare men nu släpptes Susanne Löfholm, Erik Åström och Treac in.

– Ferex och deras stora kompetens kände vi till sedan innan, en stor potential som inte kunde gå förlorad. Vi brinner för norra Sverige och värnar om arbetskraften här. Industrierna växer dessutom som aldrig förr och behöver resurser en lång tid framöver. Så vi är på rätt plats, säger Susanne.

Under Stilmek Group finns nu Stilmek, Stilmek Montage, Turnhill och Ferex. Fyra bolag med olika styrkor och specialkompetenser. Inom bolagen finns bland annat svetsare, cnc-operatörer, målare, truckförare och projektledare.

– Varje företag får växa separat men har gemensamma målbilder. Samtliga bolag är tillförda på grund av att de är unika och kommer alltid få fortsätta att vara just unika, säger Susanne.

undefined
Stilmek Group vill öka medvetenheten om hur mycket deras bransch utvecklats för att locka fler unga.

Framtidens industri
Både Susanne Löfholm och Tomas Ståhl tycker att det är viktigt att öka medvetenheten om hur dagens industrier ser ut. De upplever att många inte vet hur långt tekniken kommit samt hur moderna maskinparker ser ut.

– Vi jobbar hårt för att visa att vår bransch erbjuder attraktiva arbetsplatser med en väldigt hög tekniknivå. Många förknippar enbart industri med smutsiga och bullriga lokaler men så är det inte, säger Susanne och fortsätter:

– Många ungdomar ser knappt industriprogrammen som ett alternativ på gymnasiet, det vill vi ändra på. Det finns massor av bra jobb med utvecklingsmöjligheter och schyssta arbetsvillkor.

undefined
Både Susanne Löfholm och Tomas Ståhl tycker att det är viktigt att öka medvetenheten om hur dagens industrier ser ut.

Trots utmaningen med att ändra bilden av branschen ser Stilmek Group ljust på framtiden och är spända på vad den har att erbjuda. Om de själva får bestämma innehåller den fler nöjda kunder, spännande projekt och gärna några trevliga firmafester. 

– Vi vill bli en ännu starkare aktör inom branschen och kunna erbjuda våra kunder ännu mer kapacitet och spetskompetens. Samtidigt som vi fortsätter med det levande arbetet mot kompetensförsörjningen och den gröna omställningen, avslutar Tomas Ståhl.

Stilmek Group

Stilmek - Stora svets och maskinbearbetade maskinkonstruktioner
Stilmek Montage - Specialiserad på avancerat industrimontage
Ferex - Automatiserad svetsning
TurnHill - Specialiserad inom skärande bearbetning

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.