Annonssamarbete med Iplast
FramtidsfabrikenNative

Rätt plast på rätt plats - “Plast kan formas och konstrueras i det oändliga”

Kennet Lundström, vd och kvalitet, Adam Bergkvist, produktionschef, Katarina Jonsson, ekonomi och personal samt Peter Wikman, marknad och teknik.
Kennet Lundström, vd och kvalitet, Adam Bergkvist, produktionschef, Katarina Jonsson, ekonomi och personal samt Peter Wikman, marknad och teknik.

Iplast är säkra på att många bolag kan sänka sina kostnader om de lämnar gamla tankebanor och vågar tänka nytt. “Många är väldigt traditionellt bundna och tänker inte plast när det är dags att skapa något, detta är något vi vill ändra på och öppna ögonen för termoplasten och dess möjligheter ”, säger Adam Bergkvist, produktionschef.

Native 11 april 2023 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

När du kliver in hos Iplast möts du av en ren, luftig och behaglig produktionslokal. Du möter en modern och effektiv produktionslokal med en kompetent och kunnig personal som ser till att produktionen löper med hög kvalitet och effektivitet. Hos Iplast pågår ständigt en produktion av formsprutade plastdetaljer och det finns en teknikavdelning som jobbar med produktutveckling, konstruktion, design och prototypframställning.

Kennet Lundström, vd, har märkt av ett ökat intresse för plast som material och förståelse för dess breda användningsområde.

– Vi producerar fem dagar i veckan dygnet runt med hjälp av våra robotar som även gör det väldigt kostnadseffektivt. Allt vi gör är legotillverkning, det vill säga att vi inte tillverkar några egna produkter utan allt är kundspecifika produkter åt våra kunder, säger han och fortsätter:

– Många av våra nya kunder kommer genom rekommendationer från tidigare kunder. Jag tror att några faktorer som gör oss omtyckta är vår flexibilitet, tillgänglighet och inte minst kunskap. Vi vill gärna vara med våra kunder i en så tidig fas som möjligt för att kunna ge råd om hur produktionen kan bli kostnadseffektiv och optimerad utifrån kunders behov och krav.

undefined
Iplast är ett mindre företag vilket ger korta ledtider från förslag till förändring och alla i personalen får vara med och påverka.
undefined
Hos Iplast pågår ständigt en produktion av formsprutade plastdetaljer och det finns en teknikavdelning som jobbar med produktutveckling, konstruktion, design och prototypframställning.

Kunskap om formsprutning i termoplast och utveckling av bolaget har skett och sker ända sedan Iplast grundades 1989. Nuvarande ägare av bolaget sedan 2018 är fyra nyckelpersoner som tidigare var anställda, Katarina Jonsson, ekonomi och personal, Kennet Lundström, vd och kvalitet, Peter Wikman, marknad och teknik och Adam Bergkvist, produktionschef.

– Det blev en möjlighet som gav nya personliga utmaningar. Det har varit och är fortfarande en spännande och lärorik resa. Vi är ett ganska litet företag så man har ett brett ansvarsområde, säger Peter Wikman.

Katarina Jonsson instämmer med Peter Wikman och lyfter fram några av fördelarna med att vara ett mindre företag.

– Bästa delen med Iplast är just att man får jobba med så många delar och får en annan sorts inblick jämförelsevis mot större företag. Vi har korta ledtider från förslag till förändring och alla i personalen får möjlighet att vara med och påverka. Här får man möjlighet till att förändra sin arbetsplats, säger Katarina Jonsson.

undefined
När du kliver in hos Iplast möts du av en ren, luftig och behaglig produktionslokal.

Från idé till verklighet
Kunder skickar in sin förfrågan till Iplast som ger ett kostnadsförslag på investering av formverktyg samt produktionskostnad på detalj. Om offert ”accepteras” startar en process där Iplast bistår med tekniskt konstruktionsstöd till kunds tekniker där utveckling, anpassning och optimering av detalj sker. De bistår även med enklare 3-D prototyper från 3-D printer för att ge en produktkänsla och enklare tester av slutprodukt.

– När vi är med från ett tidigt skede kan vi ge tips på hur produkten kan optimeras för att bli mer kostnadseffektiv både för kund och Iplasts produktion. Många gånger bistår Iplast med tekniska lösningar som ger kundbesparingar, säger Adam Bergqvist och fortsätter:

– Många är väldigt traditionellt bundna och glömmer bort att tänka på plast när det är dags att skapa något nytt. Plast är ett otroligt mångsidigt material med många möjligheter. Vi har en flexibel produktionsanläggning och kan formspruta både större och mindre produkter.

undefined
Ett av de stora målen för Iplast är att alltid ge konkurrenskraftiga erbjudanden.

Om man kommer in till Iplast och ser sig omkring känner man inte igen produkterna som tillverkas. Det är inte många konsumentprodukter som går att hitta i butik utan främst ”tekniska” produkter som ingår i kunds slutprodukt eller monteras av Iplast till en färdig produkt åt kund.

– Marknaden ställer ständigt nya krav och vi är vana vid att ständigt utvecklas och tänka nytt. Norrland växer och vi märker av det på våra förfrågningar, vi ser fram emot att fortsätta växa med nya och befintliga kunder. Vårt mål är att ligga tekniskt i framkant inom formsprutning för Norrlandsmarknaden, säger Peter Wikman.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.