Stiftelsen Skelleftepress bjöd in till samtal om den gröna omställningen och det faktum att den kan kräva mer gruvbrytning i Sverige eller exempelvis i Kongo som är världsledande på viktiga batterimineraler. Moderator under kvällen var Andreas Westerberg som sitter i Stiftelsen Skelleftepress.
– Nu sker en industrialisering och det är lätt att känna det bara är bra. Man kan lätt bli okänslig för etiska problem där det finns förlorare som drabbas av industrialiseringens konsekvenser. När en utveckling går så här snabbt är det verkligen viktigt att stanna upp och föra samtal om viktiga samhällsfrågor, säger Andreas Westerberg.
I panelen satt Karin Ahnqvist, hållbarhetschef på Boliden Rönnskär, Birger Thureson, skribent och Lotta Gröning, riksdagskandidat Liberalerna som alla bidrog med olika perspektiv om gruvbrytning och den gröna omställningen. Panelen inledde med att berätta om varför de valt att delta och dela några första tankar om den pågående industrialiseringen.
– Allt som skapas i ett samhälle behöver något sorts material. En el-bil kräver fyra gånger så mycket koppar som andra bilar. Koppar har vi länge tagit fram i Skellefteå men nu behöver vi en otroligt stor mängd. Ska vi förnya alla bilar i hela världen krävs en enorm mängd koppar, säger Karin Ahnqvist.
Lotta Gröning är uppvuxen med järnframställning och är inte emot gruvdrift men ser trots det utmaningar.
– Vi måste vara lite försiktiga. Det jag kan se och är lite orolig för är att allt går så förfärligt fort. Sverige ger bort fyndigheter och låter alla världens länder komma hit och anlägga gruvor. Vi har en av världens lägsta självförsörjningar och därför tycker jag det är fel att göra en gruva på mark som kan ge oss mat. Vi måste se till att vårda våra resurser, säger Lotta Gröning och fortsätter senare:
– Det är klart att vi måste öppna nya gruvor! Men vi ska göra det på ett vettigt sätt. Jag tycker det var onödigt att ge tillstånd för gruvan i Jokkmokk. Järnhalten var låg och det är svårt att få ut mycket järn utan miljöförstöring. Vi ska tänka till innan vi öppnar en gruva då det är så pass exploaterats här. Jokkmokk är en av de fattigaste kommunerna, de får inte tillbaka något trots allt de ger.
Birger Thureson förde främst talan från Kongos perspektiv under kvällen och betonar att han inte tycker att vi ska sluta köpa mineraler från Kongo. Däremot att vi måste bli bättre på att följa upp kedjan om hur mineralerna har tagits fram och att det inte får ske på mänsklig bekostnad.
– Vi kan inte acceptera arbetsvillkor i Kongo som vi aldrig skulle acceptera här. Grön omställning måste hela tiden kombineras med mänskliga rättigheter, så ser jag det. Jag har sett barn som jobbar i gruvorna, en sexindustri, våld och hur samhällen bryts ner genom våld. Folk i Kongo lever på världens rikaste mark men en stor del av befolkningen lever enbart på 20 kronor dagligen, säger Birger Thureson.
Går det att köra el-bil med gott samvete? Det är frågan som startade och avslutade panelsamtalet. Birger Thureson menade att du kan köra en elbil lika gärna som du kan ha en smartphone men det är bra att ifrågasätta var materialet i den kommer ifrån. Enligt Lotta Gröning kan du göra det men inte skuldbelägga de utan elbil då vi bor i ett avlångt land med olika förutsättningar. Karin Ahnqvist ville inte lämna en kommentar om användning på individuellt plan men sa att förändring i bilflottan är en nödvändig del av klimatomställningen.
Något samtliga i panelen var överens om trots deras olikheter är att vi måste ta mer ansvar över för mänskliga rättigheter och att undvika exploatering både i ett globalt perspektiv och inom Sverige. Det är en av de största utmaningarna just nu och i framtiden.
Karin Ahnqvist
Är hållbarhetschef för Boliden Rönnskär sedan 2,5 år tillbaka och har en tidigare bakgrund från både privat och offentlig sektor.
Vad tycker du är det viktigaste med panelsamtalet?
– Att det blir ett samtal och ingen debatt. Att vi kan prata om våra förväntningar på oss som län, land och att vi får med både den europeiska och globala kontexten.
Vilka fördelar och nackdelar ser du med en eventuell gruvbrytning?
– För oss är det att säkerställa att vi på ett hållbart och säkert sätt kan få fram de metaller som behövs till den gröna omställningen.
Vad är viktigast för dig att förmedla i samtalet?
– Att vi har väldigt stora förutsättningar att bidra med både faktiska möjligheter och kunskap kring hur man gör det här på ett hållbart sätt. Vi ska vara stolta över hur mycket kunskap som finns här om hur vi bedriver en etisk riktig gruvverksamhet som inte är på mänsklig bekostnad. Vi har gjort det i snart 100 år.
Birger Thureson
Har en lång erfarenhet som journalist och skribent, har bland annat varit Norrans chefredaktör. Sedan 2006 har han engagerat sig för Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i Bukavu och hur människor i Kongo Kinshasa levnadsförhållanden påverkas av gruvorna.
Vad tycker du är det viktigaste med panelsamtalet?
– Att förstå hur komplex frågan med grön omställning är, att vi inte tror att det är helt enkelt. Alltid en bra start att se komplexiteten.
Vilka fördelar och nackdelar ser du med en eventuell gruvbrytning?
– När det gäller Kongo ska vi inte att upphöra gruvindustrin, utan att se till att villkoren är bra. Få fram vettiga villkor för arbetarna. I Kongo är det fullt med olika gerillagrupper som tar sig makt där mycket mineraler finns.
Vad är viktigast för dig att förmedla i samtalet?
– Att inte tappa bort mänskliga rättigheter och drivs av girighet på bekostnad av vanliga människor.
Lotta Gröning
Kandiderar för Liberalerna i Riksdagen. Har jobbat som journalist större delen av sitt liv, undervisat på universitet, varit politiskt sakkunnig till Mona Sahlin och politisk chefredaktör på NSD i 13 år för att bara nämna några delar av Lottas yrkesliv. Har demokrati och makt som favoritämnen.
Vad tycker du är det viktigaste med panelsamtalet?
– Det viktigaste är att vi pratar om alla möjligheter och problem utifrån samhällsnytta. Att vi tar samhällsnyttiga beslut och tänker långsiktigt.
Vilka fördelar och nackdelar ser du med en eventuell gruvbrytning?
– Jag är för gruvor absolut! Men tror att vi måste fundera noga på vilka gruvor som satsas på och var man lägger dem. När vi tittar på länen kan vi se att Norrbotten är väldigt utsatt för exploatering. Vi ska hitta en väg som gör att folk tycker det är roligt med gruvor och inte känner sig utnyttjade.
Vad är viktigast för dig att förmedla i samtalet?
– Samhällsnyttan. Att det har gått lite för långt när vi ger bort våra naturtillgångar. Som liberal är vi väldigt internationella men vi ska inte sälja ut vindkraft till Kina och andra kommunistiska stater. Då tycker jag att det har gått får långt.