Annonssamarbete med Sparbanken Nord

Juristen: Så påverkar samboskap, giftermål och arv din ekonomi

Att bli sambo, gifta sig eller skilja sig påverkar ekonomin på olika sätt. ”Det är bra att ha koll på vad som gäller juridiskt och prata om svåra frågor i tid”, säger Matilda Grehn, jurist på Sparbanken Nord.

Matilda Grehn är jurist på Sparbanken Nord och erbjuder kunder juridisk hjälp i olika livssituationer.

Matilda Grehn är jurist på Sparbanken Nord och erbjuder kunder juridisk hjälp i olika livssituationer.

Foto: Sparbanken Nord

Native2022-10-19 16:12
Detta är ett annonssamarbete.

Att ta reda på vad som gäller för just din livssituation och att ta diskussionen innan det är för sent, det är bland de främsta tipsen som juristen Matilda Grehn brukar ge gällande familjejuridik.

– Ta tag i detta innan du står inför en skilsmässa eller innan en förälder går bort. Det kan vara jobbigt men det gör att du slipper problem eller fejder i framtiden. En jurist kan hjälpa till att komma i gång med resonemanget.

Vilken är den vanligaste frågan du får av kunder just nu? 

– Många vill ha information om framtidsfullmakter. Det är en fullmakt som du upprättar medan du är frisk men som börjar gälla om du skulle förlora din beslutsförmåga, exempelvis om du blir dement. Det är en omfattande fullmakt som säger vem eller vilka som får hjälpa dig i ett sådant läge och vad de får hjälpa till med.

Vad är bra att tänka på när man ska bli sambo?

– Alla vet nog inte att sambos inte ärver varandra. Vi får ofta frågor av de som är sambo och ska köpa bostad. De undrar vad som händer med bostaden om någon går bort. Är man inte gift så går arvet till den avlidnes arvingar. Vill man att sin sambo ska ärva behöver man skriva ett testamente.

Hur kan ni hjälpa till när någon ska gifta sig?

– Många vill inför giftermålet reda ut hur det blir med framtida arv om de har barn som inte är gemensamma. Då kan det vara på sin plats att skriva testamente eller äktenskapsförord. Det senare behövs om en eller flera tillgångar ska vara enskild egendom och inte ingå i en eventuell framtida bodelning. Vad som kan vara bra att komma ihåg är att en bodelning ska göras även om någon i förhållandet avlider.

Och vid skilsmässa?

– Vid skilsmässa behöver man göra en bodelning, det vill säga en fördelning av tillgångar och skulder. Syftet med ett bodelningsavtal är att man inte längre ska ha några ekonomiska anspråk gentemot varandra, så man därefter kan gå vidare på var sitt håll.

Som kund i Sparbanken Nord har du tillgång till 30 minuters fri rådgivning.

När någon går bort – vad ska man tänka på?

– Då ska en bouppteckning upprättas som sedan skickas in till Skatteverket. En bouppteckning är en förteckning av tillgångar och skulder, information om vilka som har rätt att agera i dödsboet och vilka som har rätt att ärva. Arvet delas upp först efter att bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket, och då genom ett arvskifte.

Vilken är den vanligaste missen man gör? 

– När man är nykär och ska köpa sin första bostad kanske man inte riktigt tänker på effekterna av vad det kan innebära om man hamnar i en situation när man inte längre är bästa kompisar. Det kan stå en dyrt, men där kan vi komma in – vårt jobb är att berätta om vad effekterna blir, säger Matilda och fortsätter:

– Ett annat misstag som kan ske är att man skriver ett testamente som inte uppfyller formkraven och därför blir ogiltigt. 

Finns det något generellt råd att ge för dessa olika livssituationer?

– Man vet inte det man inte vet. Det är svårt att ta hänsyn till sådant man inte känner till så det gäller att informera sig om frågor som rör ens livssituation. Det är bra att ha koll på vad som gäller juridiskt och prata om svåra frågor i tid. Du som är kund i Sparbanken Nord kan boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte för att gå igenom hur det ser ut för just dig.

Sparbanken Nord erbjuder juridisk hjälp i olika livssituationer. Läs mer och boka rådgivning.

3 tips vid fastighetsköp:

1. Spara kvitton! När du säljer en fastighet eller lägenhet få du betala en vinstskatt om du säljer med vinst. Har du gjort förbättringar på fastigheten under tiden du ägt den, till exempel byggt en veranda eller renoverat, kan du få göra avdrag för kostnaderna.

2. Köper ni gemensamt – red ut finansieringen. Ska ni dela fastigheten lika, ska ni gå in med lika mycket pengar? Om ni ska äga lika mycket men den ena går in med mer pengar kan ni lösa detta genom att skriva ett skuldebrev och samboavtal/äktenskapsförord. Oavsett hur ni vill ha det så är det viktigt att prata om det innan ni köper fastigheten.

3. Tänk på att sambos inte ärver varandra. Om du är sambo och ni köper en fastighet gemensamt behöver ni fundera på om ni vill ärva fastigheten av varandra om någon skulle gå bort. Då behöver ni skriva ett testamente. Annars ärver de närmaste arvingarna. Ett alternativ eller komplement är att teckna en livförsäkring som gör att den efterlevande kan lösa ut arvingarna, betala av lån och då kunna ha fastigheten kvar.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.