I norra Sverige pågår just nu en av de största industrisatsningarna i landets historia. Fossilfritt stål och Europas största batterifabrik i Skellefteå har fått Sverige att ta täten i den gröna kapplöpningen.
Dokumentärfilmen, som har premiär den 18 maj, tar med tittaren bakom kulisserna. Under två års tid har det meriterade dokumentärfilmsparet, Maud Nycander och Marianne Gustavsson, följt berättelsen om de nya fossilfria resan i Sverige.
– Spelplatsen för vår film blir naturligt norra Sverige. För här har batterifabriker och stålet tagit tätpositionen i en grön kapplöpning, säger filmteamet som följt utvecklingen i Skellefteå, Luleå och Boden sedan 2021.
– Skellefteås invånarantal väntas till exempel att växa mer och snabbare än vad någon svensk stad varit med om i modern tid. Det här är den största industrisatsningen i Sveriges historia, säger Nycander.
I den takt som EU allt hårdare stramar åt klimatpolitiken har stat och näringsliv i Sverige satsat miljarder på tre megaprojekt: Hybrit, H2 Green Steel och batterifabriken Northvolt.
– Folk efterfrågar batterier och fossilfritt stål. När något blivit lönsamt då kan det gå väldigt fort. Och då sker helt andra mekanismer, konstaterar Gustavsson.
– Att Northvolt är allra först i Europa med att producera litiumjonbattericeller gör att Skellefteå har blivit namnet på allas läppar. Sedan har vi Hybrit i Luleå och H2 Green Steel i Boden, som tävlar både mot varandra och mot internationella aktörer globalt med att bli först att producera fossilfritt stål i industriell skala. Alla vill bli världsledande, fortsätter Gustavsson.
Som dokumentärfilmare vill de sätta den händelseutvecklingen som sker idag i ett större sammanhang.
– Vi följer skeenden. Så att du som tittar kan få en relation till siffror och händelseförlopp. Tillståndsprocesserna är ett stort problem som många talar om. Det är också problematiskt att tillräckligt snabbt kunna rekrytera all den arbetskraft som behövs i de norra regionerna, säger Nycander och får medhåll av Gustavsson.
För att få en helhetsbild av den gröna och industriella omställningen som sker i rask takt har de intervjuat ortsbefolkning, näringslivet, forskare, arbetskraftsinvandrare, aktivister och politiker.
– Allt det arbete som har gjorts av forskare, politiker och miljöaktivister bär nu frukt. Sen har såklart även Parisavtalet spelat sin roll. Den snabba utvecklingen kanske inte hade hänt annars. Allt detta har tillsammans utmynnat i att fler agerar, säger Gustavsson.
Under uppbyggnaden av den gröna industrin i norr hörs även kritiska röster. På gruvsidan väcker jakten på metall och mineraler till det gröna batteriet upp känslor. En grupp forskare kallar Hybrit och H2 Green Steel för ”miljönationalism". Och människorna i Skellefteå får svårt att köpa en bostad i hemstaden då effekten av den snabba inflyttningen gjort att bostadspriser eskalerat.
– Det finns ju även förlorare i alla sagor. En förlorare vi kan ana är de unga Skelleftebor som kommer att få svårt att ha råd att köpa en lägenhet eller hus i sin egen bygd, konstaterar Nycander.
På Northvolts industriområde myllrar det av nyanställda byggnadsarbetare och moderna maskiner. I Luleå står ”Den gamla damen”, som masugnen kallas för i folkmun, och producerar råjärn. En industri som producerar 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Martin Lindqvist, vd SSAB, berättar i dokumentären om deras roll i den gröna kapplöpningen.
– Vi har ett väldigt stort ansvar som Sveriges största utsläppare och det ansvaret vill vi ta och göra något åt problemet.
2015 kom Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, med en idé till Martin Lindqvist om att utveckla en ny teknik där man använder kol för att reducera ut syret ur järnmalmen.
– Vi skulle prova att använda vätgas istället och då får man istället för koldioxid teoretiskt rent vatten.
Martin Lindqvist förstod att de behövde vara fler för att göra verklighet av Peis idé och ringde därför till LKAB:s vd Jan Moström och dåvarande vd för Vattenfall, Martin Hall, för att fråga om de ville vara med i projektet.
Storföretagen SSAB, LKAB och Vattenfall går därefter ihop och bildar Hybrit. I Luleå byggs en pilotanläggning och tre år senare har fabriken producerat världens första fossilfria järn.
– Då kände vi att det här är på riktigt, det här går nog att göra, berättar Martin Lindqvist.
I dokumentären hörs tvivlarnas röster. Men nu har det som utropades vara en korkad idé tagit ett historiskt första steg till att bli verklighet. Utmaningarna är dock fortfarande stora.
– Hybrit är fortfarande ett högriskprojekt, säger Anna Borg, nuvarande vd för Vattenfall.
– Det finns många skeptiker, då det krävs mycket el för att detta ska gå att genomföra, säger Martin Pei.
2015 kommer investerarna och doldisarna Harald Mix, ordförande Vargas Investerare, och bolagets vd Carl-Erik Lagercrantz fram till att de vill titta på en europeisk tillverkning av battericeller. Med så grön tillverkning som möjligt. De tar kontakt med Peter Carlsson, som tidigare varit logistikchef på Tesla, och frågar om han vill vara med och bygga upp en batterifabrik i Skellefteå.
Tillsammans med Paolo Cerruti bildar de fyra Northvolt och Peter Carlsson blir vd. Planen är att de ska bygga världens grönaste batterier med målet att producera i full skala 2024.
Dokumentären sätter skickligt samman händelseförlopp och skapar en nerv i filmen. Och det är precis som Peter Carlsson säger;
– Det här är sjukt komplext.
Utvecklingen inom industrin i norra Sverige är en utmanande berättelse att ta sig an. Dokumentärfilmsparet har valt att göra en rak tv -dokumentär som berättar om en samtid och blir därefter en viktig historiskt tidsskildring. En film som alla borde se.
Vi får hoppas att ”Den gröna kapplöpningen” var den första delen av flera, om industrins utveckling. För konkurrensen om det gröna guldet hårdnar. I USA subventioneras nu gröna investeringar med miljardbelopp.
– Under tiden vi filmat har vi fått nya perspektiv. Kan industrierna ställa om då kan nog alla ställa om. För den unga generationen kan det vara tufft att hela tiden få berättelser om klimathotet inbäddat i en hopplöshet. Vi vill visa en motbild. Det kan gå konstaterar Gustavsson.
I Sverige har Northvolt passerat 4000 anställda och har en orderstock på 500 miljarder.
– Den gröna kapplöpningen har bara börjat, avslutar Maud Nycander.