Så gjorde vi – här är våra framgångsfaktorer

Har H2 Green Steel slagit rekord i tillståndsansökan? Det kanske egentligen någon annan ska bedöma, men vi tror att vi har det, och detta i ett land där tillstånd ofta lyfts som ett problem och en gigantisk bromskloss för tillväxt och omställning. Så vad gjorde vi då som möjliggjorde en sådan snabb och smidig process?

Ida Westberg, chefsjurist vid H2 Green Steel.

Ida Westberg, chefsjurist vid H2 Green Steel.

Foto: H2 Green Steel

Krönika2023-06-02 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ska börja med att förklara lite om hur vi på H2GS lade upp processen. I december 2021 skickade vi in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen för att få bygga en ultramodern anläggning för tillverkning av grönt stål utanför Boden. Vår blivande verksamhet är inte bara stor, den är också komplex. Den klassas i miljöbalken som så kallad A-verksamhet. Ett annat exempel på A-verksamhet är bearbetning av kärnbränsle. Det kan vara en bra referenspunkt att ha i bakhuvudet.  Varken i Sverige eller någon annan stans i Europa har det byggts något nytt stålverk de senaste 50 åren. Så just denna typ av verksamhet var i de flesta avseenden ny för alla involverade i tillståndsprocessen. 

Vi bestämde tidigt att vi skulle dela upp vår miljöprövning i två beslut. Den första delen, det som kallas byggnadsdom, är den mer omfattande delen av tillståndet. Det beslutet fick vi 1 juli, 2022, redan sex månader efter inskickade papper. Det gav oss tillåtelse att upprätta ett stålverk och med det beslutet i ryggen kunde vi påbörja markarbeten och byggnation av stålverket i mitten av juli, endast ett par veckor efter beskedet kom. 

Den andra delen av miljötillståndet handlar om driften av stålverket, bland annat de villkor som ska gälla kring mätningsprogram och utredningstider för utsläpp. Det beslutet meddelades igår, 1 juni, och med det positiva beskedet kan vi jobba framåt i samma höga takt om vi hållit hittills i alla våra processer. Från inskickad tillståndsansökan till fullt tillstånd har det tagit oss mindre än 1,5 år för en mycket komplex verksamhet. Denna process beskrivs av andra att som regel ta mellan 6 till 8 år i Sverige. 

undefined
Förra sommaren gick mark- och miljödomstolen syn på H2 Green Steels industrimark i samband med förhandlingarna om den byggdom som bolaget ansökt om att få.

Vi delade upp prövningen i två beslut med en förhoppning om snabb byggnadsdom för att kunna börja tidigt med vårt stora byggprojekt och för att kunna hålla fokus på rätt saker i tillståndsprocessen. Att dela upp prövningen i två beslut var ett effektivt drag och något som vi nu ser att andra också gör. Vi önskar dem samma framgång.

Men att bara dela upp processen i två beslut gör inte nödvändigtvis att processen blir smidig. Så vilka andra framgångsfaktorer kan vi spana om? Ett annat tidigt beslut vi tog var att vi skulle ha fokus på interaktiv dialog och tillgänglighet, snarare än byråkrati. Detta började vi med redan i samrådsprocessen. Just fokuset på dialog uppmärksammades också som mycket uppskattat av myndigheter som deltog i förhandlingarna i mark- och miljödomstolen. 

undefined
Så här kan stålverket i norra Svartbyn se ut när det är färdigbyggt. Illustrationen är framtagen av H2 Green Steel.

Många i bolaget har varit involverade i tillståndsprocessen. Vi växer snabbt men under en period kunde man lugnt säga att alla på bolaget varit med på ett eller annat sätt. Givet hur viktigt detta varit för oss har vi jobbat framtungt och försökt lösa så många frågor som möjligt innan förhandlingarna. Men vi har också jobbat för att inte bara ta fram svaren på frågorna remissinstanserna hade ’idag’, utan även försökt ta fram svar till frågorna de inte visste att de skulle ställa ’imorgon’. Vi har haft ovärderlig nytta av våra egna experter i bolaget, såväl som externa rådgivare och experter under både det förberedande arbetet och själva förhandlingarna. 

Men när jag själv reflekterar över vad som var den enskilt största framgångsfaktorn för oss, så landar jag i en av våra kärnvärderingar som handlar om att se och prata med folk i ögonhöjd, oavsett vilken roll de har. Det spelar ingen roll vem man är; om man är närboende i en av byarna utanför Boden, om man är expert på Naturvårdverket, lagråd på mark- och miljödomstolen, eller kollega på H2GS, vi är alla människor. 

Om man jobbar på att förstå varandra i stället för att polarisera, om man lyfter luren och pratar med varandra istället för att studsa stela paragrafer mellan olika läger, om man håller god ton och visar respekt för de många olika och viktiga perspektiven, då går det mesta att lösa. Det har funkat för oss. 

Ida Westberg, chefsjurist på H2 Green Steel