Fler perspektivKrönika

Hur bygger vi stÀder som uppmuntrar medskapande?

Greta Wimander, campusstrateg pÄ PiteÄ Science Park, skriver om vikten av att skapa platser dÀr mÀnniskor kan förverkliga sig sjÀlva och sina idéer.
Greta Wimander, campusstrateg pÄ PiteÄ Science Park, skriver om vikten av att skapa platser dÀr mÀnniskor kan förverkliga sig sjÀlva och sina idéer.

Vi har en fyraÄring hemma. Under en period var hennes förstasprÄk engelska. Hon hade lÀrt sig det sjÀlv via sin Ipad, genom att titta pÄ Youtubefilmer som rÀknar upp fÀrger, siffror och lekfulla ord.

Krönika 4 mars 2022 15:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I min roll som campusstrateg tittar jag mycket pĂ„ det livslĂ„nga lĂ€randet och hur vi kan bygga upp ett lĂ€rcenter som möter mĂ€nniskors behov av lĂ€rande i livets olika faser. En miljö som ska finnas till bĂ„de för den som ska utbilda sig till sitt drömyrke, vidareutbilda sig, byta karriĂ€r och för den som vill lĂ€ra sig nya saker för att det Ă€r givande och roligt. 

Behöver jag sĂ€ga att det Ă€r ett spĂ€nnande arbete? Speciellt nu nĂ€r ett nytt Norrland vĂ€xer fram. I arbetet med att ta fram strategin för att skapa denna lĂ€rmiljö Ă€r det viktigt att ha ett lĂ„ngsiktigt perspektiv och dĂ„ Ă€r det bra att inspireras av hur en fyraĂ„ring entusiastiskt lĂ€r sig nya saker. 

En annan sak jag bĂ€r med mig frĂ„n min tid pĂ„ inkubatorn Go Business, som jag fick chansen att driva upp, Ă€r vilka fantastiska saker som hĂ€nder nĂ€r vi har ett dynamiskt mindset. Go Business hjĂ€lper kreatörer att kunna leva pĂ„ sina idĂ©er. En verksamhet som startade 2008 med mĂ„let att fĂ„ en bredare mĂ„ngfald av mĂ€nniskor som driver företag i norra Sverige. Vilket i sin tur bidrar till attraktivare platser med mysiga cafĂ©er, yogastudios, ett rikt kulturliv och sĂ„ vidare. 

PĂ„ Go Business lĂ€r vi ut ett dynamiskt mindset inspirerat av den amerikanska psykologen Carol Dweck (helt klart vĂ€rt en googling). Det handlar om att lĂ„ta vĂ„r uppfattning om vad vi kan göra bana vĂ€gen framĂ„t för oss i stĂ€llet för att bli en bromskloss. 

PĂ„ Go Business finns en regel att om nĂ„gon sĂ€ger: ”Det dĂ€r Ă€r jag inte sĂ„ bra pĂ„â€ ska personen alltid avsluta meningen med â€Ă€n”. Det har varit en fantastisk resa att fĂ„ se mĂ€nniskors utveckling nĂ€r de vĂ„gar satsa pĂ„ sina idĂ©er och fĂ„r se att det faktiskt gĂ„r. Och hur det skapar ringar pĂ„ vattnet och föder nya entreprenörer och idĂ©er. 

För mig Ă€r en attraktiv region en sĂ„dan som lĂ„ter mĂ€nniskor vara med och fylla platserna med innehĂ„ll. Nu nĂ€r vi ska forma framtidens campusmiljö i PiteĂ„ och det nya Norrland Ă€r det kanske det allra viktigaste – att vi skapar platser dĂ€r mĂ€nniskor kan förverkliga sig sjĂ€lva. 

Miljöer som uppmuntrar till nyfikenhet, lust att lĂ€ra nya saker och som fĂ„ngar upp mĂ€nniskors skaparglöd. Det krĂ€ver att vi Ă€r öppna för nya och fler perspektiv och att vi har ett dynamiskt mindset. 

Tur att vi norrlĂ€nningar Ă€r fenomenala pĂ„ det. 

Greta Wimander Àr campusstrateg vid PiteÄ Science Park