Fler perspektivKrönika

Europas största industrisatsning – en axelryckning?

De senaste åren har nyheterna duggat tätt i norra Sverige. Närmare 1 100 miljarder kronor ska investeras i vår region, och regeringens samordnare har fastställt att vi kommer att ha 100 000 nya invånare inom femton år. ”Herrejösses”, tänker du, ”hur ska vårt samhälle klara av en sådan omställning?"

Krönika 6 mars 2023 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Var ska alla bo? Finns det skolplatser? Kommer sjukhusen att klara av anstormningen av benbrott under vårvintern?” 

Jag förstår att du ligger sömnlös. Det borde fler göra. Till exempel makthavarna i Rosenbad. Men där verkar stresspåslaget vara obefintligt. 

Den förra regeringen lyckades ändå, trots sin törnrosasömn, tillsätta en samordnare. Jag repeterar: EN samordnare. Lägg till det något enstaka besök av Löfven som deklarerade att ”framtiden finns i Skellefteå”, men sen somnade man om i Rosenbad. 

Sedan den nya regeringen tillträdde har samordnaren Peter Larsson lämnat sin rapport, där han deklarerar att det är BRÅTTOM med samhällsomvandlingen. Det visste vi som bor här redan för fem år sedan, när nyheten om Northvolts etablering kom. Men bra att regeringen nu också fått den informationen. 

Så vad gör Ebba Busch och Ulf Kristersson? Jamen, det finns väl inget så effektivt som att skapa ett nytt departement? Jag citerar: ”Med ett nyinrättat superdepartement som kopplar ihop klimat, energi och näringsliv kommer regeringen att accelerera den gröna omställningen.” Fint så. Och alla de där supergenomtänkta punkterna som superdepartementet ska arbeta med är säkert superbra. Men ändå verkar alla blunda för elefanten i rummet. 

Pengarna. 

Allt handlar till syvende och sist om många miljarder som måste skjutas till i alla led, för att de som redan gör ett bra jobb idag ska kunna göra det ännu bättre. Vi i den norra landsändan behöver staten Sveriges riktade stöd. Det räcker inte med kommunernas och regionernas budgetar (som visserligen dopas av lite EU-medel och mycket lånefinansiering). De investeringar som vi står inför är så ofantligt mycket större än vad en kommun kan förväntas bära, när vi fortfarande har samma skatteunderlag som igår. Vi ska dimensionera norra Sverige för 100 000 fler personer, men de är fortfarande inte här och betalar skatt.  

Om vi fortsätter att göra mer av samma, med samma resurser och samma spelregler, så får vi också samma resultat som tidigare. Och det håller ju inte. 

Jag vill se Ebba och Ulf hålla presskonferens och offentliggöra Norra Sverige-programmet. En satsning på Norr- och Västerbotten över flera år, där man tillskjuter pengar till de aktörer som redan idag vet vad de ska göra, men som inte har resurserna att arbeta snabbare och i en större skala. 

Tänk bara: 

De lokala fastighetsbolagen får kapital så att de kan prospektera helt nya bostadsområden, inte bara enstaka fastigheter. (Extra viktigt när de privata aktörerna drar öronen åt sig i lågkonjunktur.)

Infrastrukturen får en dusch med miljoner så att vårt efterlängtade tåg kan börja trafikera en länge sträcka än Umeå–Dåva under vår livstid. Och vägen Skellefteå–Umeå blir också möjlig att köra, utan att man ska förkorta sin livslängd med några år p.g.a två timmars oavbruten frustration över norra Europas sämsta vägsträcka. 

Människor som inte kan se sig bo norr om Uppsala kan få flyttbidrag, eller avskrivningar av studielån, eller annat som gör att motivationen till en livsförändring plötsligt infinner sig. 

Och på temat flyttströmmar. Den kanske överlägset största utmaningen. Här krävs det mer än pengar. Här måste vi tillsammans arbeta med att ändra den mediala bilden av norra Sverige. Det måste sluta produceras serier där Rolf Lassgård går runt med ett hagelgevär och bor i ödehus där det regnar in. 

Norra Sverige-programmet bör kompletteras med Norra Sverige-lobbyisterna, vars enda uppgift är att agera för vår landsändas bästa. Jo, jag vet att det finns en massa aktörer som redan gör liknande saker, men jag pratar om en tsunami av PR som ska tryckas ner i vartenda produktionsbolag, mediahus, regeringskansli, intressegrupp, förskoleklass… Okej, det sista var kanske en överdrift. Men ändå inte.

Nu måste vi fördela resurser till att göra nytt, tänka större, agera snabbare. Att den gröna industrialiseringen är viktig för hela Sveriges fortsatta välfärd, borde vara tillräckligt med argument. Som Peter Larsson konstaterar i sin rapport: ”De närmsta fem åren blir avgörande.” Så kom igen nu Sverige, kom igen Ebba och Ulf. Det är dags att #showusthemoney och #BackaNorrland!

Åsa Svanberg är vd för Chemwise och en näringslivsprofil i Skellefteå


 
 
 
 
 
 
fler perspektiv

Ida Westberg: Slog vi nytt rekord i tillståndsansökan?

Så var det möjligtStörsta framgångsfaktorn: "Prata med folk i ögonhöjd"
Slog vi nytt rekord i tillståndsansökan?

Daniel Persson: Ska vi locka hit folk måste kommunerna sänka skatten

Självbedrägeri att påstå att det inte spelar någon roll
Profilbild
Visa fler