Stora ord och stora summor – men var är människan?

Den nya framtiden är här! Äntligen ska vi satsa på hållbarhet på riktigt! Storslagna planer, mångmiljardbelopp, teknik, forskning och utveckling. Stora ord och stora summor. Men människan då? Var är den?

Hållbara satsningar kräver hållbara arbetsgivare. Catrin Keskitalo har rötterna i Gällivare men bor i dag i Umeå. Hon arbetar som arbetsmiljökonsult och har bland annat föreläst om hållbar arbetsmiljö under en  näringslivs frukost med Gällivare näringsliv.

Hållbara satsningar kräver hållbara arbetsgivare. Catrin Keskitalo har rötterna i Gällivare men bor i dag i Umeå. Hon arbetar som arbetsmiljökonsult och har bland annat föreläst om hållbar arbetsmiljö under en näringslivs frukost med Gällivare näringsliv.

Foto: Privat

Krönika2022-06-30 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi läser om utbildningar som behövs; ingenjörer, tekniker, operatörer, projektledare och så vidare. Listan kan bli lång, för jobben ja, de beskrivs som oändliga och svåra att fylla, för vem ska jobba där? Vi ska slåss om samma människa med samma kompetens. Rädslan uppstår även vid att den människa vi har med rätt kompetens, kan vi förlora. Paniken som uppstår i denna mångmiljardsinvestering, och där står jag, mitt i folkmassan och vinkar med en stor röd flagga ”Människan då?”. 

Det byggs samhällen och bostäder, platsvarumärken skapas och samhällen flyttas, för ”det ska vara attraktivt!”. Men jag står återigen och vinkar med min flagga ”Människan då?”. ”Jo, vi tänker på den…” och i samma andetag ”Vi behöver arbetskraft och den behöver också komma utanför Sveriges gränser för att vi ska klara av det här”, ”Vi måste bygga ett centrum för kompetensförsörjning och hjälpas åt”. Jättebra, tänker jag och sträcker ännu mer på mig med min flagga ”Människan då?”

Hur ska ni behålla arbetskraften? Hur ska ni locka till er arbetskraften? Det ni säljer in är pengar, teknik, forskning och hållbarhet. För att verkligen göra skillnad, locka och behålla behöver vi se på perspektivet, vad erbjuder du dina medarbetare? Vad får de ut av att arbeta för er? Vad kommer göra att de faktiskt väljer att jobba för er under en lång tid? 

”Vi ger dem en möjlighet att vara med i en utveckling och att etablera nya jobb”. Omskrivning: ni ger dem osäkra arbetsuppgifter och en tillvaro som är föränderlig. Främst ger ni dem ett gediget arbete, för att etablera nya arbetsplatser är inget som bara skapas från intet. ”De kommer få en god lön!”. Omskrivning: ni får betalt för er tid (lönen är människan generellt lycklig för, om den tjänar mer än genomsnittet). 

Så förhoppningsvis tänker du ”vad ska vi göra då”? 

Rätt simpelt kan tyckas, men börja se och uppskatta dina medarbetare. Vissa använder uttrycket närvarande, men jag skulle mer säga att vara aktiv. Vill du ha aktiva och engagerade medarbetare, behöver du som chef vara aktiv och engagerad. Det du sätter in i er arbetsrelation kommer också komma ut som ett resultat. Det betyder inte att du ska bara vara positiv, utan främst komma med konkret och genuin feedback som både innebär att se de bra resultaten men också korrigera och stötta för att inte göra om samma misstag två gånger. 

Vad mer finns att göra? Titta på konkreta siffror och mät konkreta värden som faktiskt har betydelse. Sjuktal är en klassisk sak, men även daglig/veckostatus, med tre snabba frågor ”Hur har du mått under dagen/veckan?”, ”Känner du att du har kontroll över din arbetssituation”, och ”Känner du att du har stöd i dina arbetsuppgifter?”. Ställ inte frågor om stress, då stress är en diffus känsla som kan bero på många olika saker. Genom det här kan du faktiskt se hur dina medarbetare mår. Återigen, vara aktiv och engagerad. 

Varför ska vi satsa på det här? Det är bara lull-lull och flum, det hjälper inte. Varför det inte hjälper kan bero på två saker: 1. Du har inte mätt resultaten och har du det, har du mätt fel saker. 2. De kostnader som du tror att det syns på, till exempel sjuktal, är inte helt korrekt. Kostnader för samarbetssvårigheter syns inte, kostnader för konflikter syns inte, kostnader för otydliga förväntningar syns inte och kostnader för minskat engagemang syns inte. 

Den sista delen som jag vill att du får med dig är att, när du arbetar med att ha tydliga förväntningar, gemensamma mål och delaktighet i arbetsplatsens utveckling, det är då du ser förändringarna. Det är då personalen kommer stanna, för ärligt talat, en lön går att byta ut, men en trivsam omgivning där personer kan växa och utvecklas utifrån egna förutsättningar samt där chefens och medarbetarens arbetsrelation är stabil, är svårare att byta ut. 

Så var aktiv, mät rätt saker som har värden av betydelse, sätt upp gemensamma mål, tydliga förväntningar och var engagerad. Ditt rykte som arbetsgivare kommer genom det här skapa långtgående resultat, ”den här arbetsgivaren bryr sig”. Har du koll på vad du egentligen jobbar med när du omsätter det här till praktiken? Jo, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, den som faktiskt spelar störst roll när medarbetare ska välja arbetsgivare och välja att stanna kvar. 

Och snälla, i allt det här, underskatta inte kraften av ett riktigt gott fika.

Catrin Keskitalo, arbetsmiljökonsult, föreläsare och samtalsterapeut.