Det har varit mycket tal om "hårdvaran" runt industrisatsningarna i norra Sverige. Om elproduktion, kraftledningar, arbetskraft, vägar, järnvägar, nya bostäder och annat som behövs för att Northvolt, H2 Green Steel, Hybrit och andra framtidsprojekt ska lyfta.
Den tidigare regeringen tillsatte också två nationella samordnare för att hantera och koordinera allt som behöver göras i Norrbotten och Västerbotten:
* Peter Larsson, som har fokus på främst företagsetableringarna. Han ska slutredovisa sitt uppdrag till regeringen 30 november i år.
* Eva Nordström, vars uppdrag är att är stötta kommunerna och samhällsbyggandet i regionen. Hon ska redovisa sitt arbete fortlöpande till Finansdepartementet till och med 31 december 2024.
Det räcker emellertid inte med hårda faktorer som tåg, nya lägenheter och industrijobb för att folk ska slå ned sina bopålar i regionen.
"Mjukvaran" är också viktig. En central beståndsdelen för den regionala utvecklingen är icke minst tillgången till ett rikt och spännande kulturliv. Teater, konst, dans, konserter och andra upplevelser gör en ort mer attraktiv för både folk och företag.
I slutet av maj samlade därför Jonny Vikström, redaktör för Framtidsfabriken, fem regionala kultur- och samhällsprofiler för ett samtal om vad som behöver göras på kulturområdet för att understödja tillväxten i norr. Det blev en artikel med många tips och idéer.
"Det behövs någon form av kulturell samordnare som arbetar med alla fantastiska organisationer som finns i norra Sverige", sa Fransesca Quartey, tidigare chef för Västerbottensteatern.
Hon ansåg att det behövs en plattform som "kan hjälpa de människor som de stora företagen försöker attrahera och ge en begreppsvärld om vad Norrbotten och Västerbotten kan erbjuda i rikedom av kultur, kreativa näringar, upplevelseindustri, restauranger m m".
Det är givetvis fullt möjligt för regionpolitikerna i Norrbotten och Västerbotten att själva ta ett sådant initiativ, att tillsätta en regional kultursamordnare. Men det skulle inte skada om regeringen markerar att den kulturella utvecklingen i norra Sverige även är ett nationellt intresse och av central betydelse för att den gröna nyindustrialiseringen ska lyckas.
Det vore ett litet men viktigt steg för att visa att den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) och regeringen står upp för hela landet – inklusive de län i norr som nu står helt utan representation bland de 24 ministrarna, trots att det är en region som har alla förutsättningar att leverera massor av jobb, tillväxt och exportinkomster som är till glädje för oss alla, oavsett om vi bor i Vittangi eller Vittsjö.