”Och icke tjänar det till något att lägga järnvägar tvärs öfver dessa berg och floder upp och utför höga backar för att erhålla några lass smör och ripor.” Tal av friherre D.T. von Schelzenheim vid 1862 års riksdag när byggande av en stambana till övre Norrland debatterades.
"Allt som kan uppfinnas är redan uppfunnet". Uttalande 1899 av Charles H Duell, chef för det amerikanska patentverket.
Till denna föga imponerande kategori ”tankedöda bakåtsträvare” kan nu tillföras professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson vid IFN, Institutet För Näringslivsforskning.
Likt von Schelzenheim och Duell slår han fast i en intervju i DN att vi nu nått den historiska tidpunkt då all ingenjörskonst och utveckling avstannar när han dömer ut Hybrit-projektet. Allt som kan uppfinnas inom energi och gruvor är redan uppfunnet, enligt Henrekson.
”All den el som Hybrit ska ha finns helt enkelt inte. Ett litet land som Sverige måste sprida sina risker. Vi kan inte använda hälften av nuvarande elkonsumtion till ett enda väldigt riskfyllt projekt,” basunerar professor Henrekson ut.
Han ondgör sig samtidigt över att tidigare S-politiker som Göran Persson och Anders Sundström har välbetalda styrelseuppdrag inom LKAB och Kaunis Iron.
Hans grundtes är alltså att statligt företagande per definition inte går att utveckla och att LKAB och Kaunis Iron finns till för att ge före detta S-politiker välbetalda styrelseuppdrag.
Professor Henrekson har uppenbarligen ingen susning om hur entusiastiska ingenjörer på statliga LKAB utvecklade så energisnål pellets och så avancerad underjordsteknik att bolaget blev världsledande i konkurrensen med stora dagbrottsgruvor som kan ösa in malmen med skopor.
Att LKAB nu går vidare med Hybrit, järnsvamp och ReeMap är en del av LKAB:s offensiva kultur. LKAB leds av människor som vågar anta utmaningar. Tack och lov!
Uppenbarligen har Henrekson inte heller en susning om vilka insatser de två S-poliltikerna faktiskt gör. Exempelvis att Anders Sundström sydde ihop 80 svenska industrialister att gemensamt satsa 600 miljoner i Kaunis Iron-projektet. Utan Sundström troligen ingen gruva idag.
Jag har själv drivit företag i 40 år. Men jag skulle aldrig satsa en krona till IFN, som förvisso har seriösa forskare knutna till sig. Men att Henrekson ska svara för ämnesområdet ”Innovation” höjer inte precis IFN:s trovärdighet.
Jag slår vad om 1 000 kronor att Henrekson aldrig får Nobelpriset i ekonomi. Någon som vågar antar vadet?