Denna gång är det Svenska kraftnät som får över 8 miljarder för att stärka upp det som är förutsättningen och den gemensamma nämnaren för industrins förflyttning i norra Sverige – kraft.
Men pengar är inte allt. Av alla de projekt som regionen står som skådeplats för, handlar ett förverkligande om mer än bara finansiell kapacitet. Det handlar om kapacitet att också kunna bygga, planera, drifta och förvalta projekten. För att lyckas krävs smarta, hållbara och i tid nära samarbeten och prioriteringar som skapar värde mellan projekten och investeringarna. Annars riskerar vi kapacitetsbrist som inte bara riskerar kraftutbyggnadens genomförande. Även resten av regionens satsningar blir lidande. Det kommer inte finnas grävskopor så det räcker.
Vi behöver söka nya vägar. Vägar som förenar projekt och skapar synergier mellan dem. Vi behöver bryta den tröghet som skapas när en sammanhållen satsning bryts ner i delprojekt som inte pratar med varandra, utan i stället nästan bli varandras konkurrenter. De närmaste tio åren riskerar att skapa en projektinfarkt där de totala resurserna för att genomföra allt inte räcker till. Det är en svår ekvation som kräver nya sätt att tänka. Och arbeta.
Vi vill och arbetar för att lösa denna utmaning. Vår linje är enkel. Vi vill att alla satsningar i regionen ska realiseras. Vi vill inte bara säkerställa industrins omställning, utan hela näringslivets och inte minst hela samhällets. Därför behöver vi leva lite mer som vi lär och blir erkända för – att ha arbetssätt, perspektiv, erbjudanden och prioriteringar som är smarta, hållbara och nära. Eller som vi väljer att uttrycka det – clean, clever och close.
Hur kan då detta göras? Genom att alla tänker en extra tanke som sträcker sig utanför sitt eget investeringsprojekt och ställer sig frågan om det finns andra projekt i närheten som också kan tänkas bära samma utmaningar, behov eller lösningar. Med insikten om att kapaciteten – exempelvis av grävskopor, muddringsverk eller konsulter – kommer vara svåra att hitta i rätt mängd eller vid rätt tidpunkt, kanske vi kan hitta stordriftsfördelar och synergier om vi ser på våra frågor utifrån en större kontext. Då handlar det inte bara om att samarbeta – utan också om att samplanera.
Kanske, kanske kan vi upphandla på ett sätt där grävningen, muddringen eller projekteringen kan vandra vidare mellan projekten och beställarna utan kapacitetsbegränsande start och stopp, start och stopp. Om kraftutbyggnaden och tillkomsten av all annan infrastruktur ska kunna ske i den takt som alla kräver – behöver den problemlösas och samplaneras av alla berörda. Med en begränsad genomförandekapacitet på totalen måste vi samplanera och dela resurser. Det är vår övertygelse och enkla linje.
Först när vi lyckas samplanera, mellan projekt, mellan myndigheter, mellan intressen och mellan företag kan vi möjliggöra den omställning och framtid vi alla önskar – clean clever close.
Rickard Lundmark är vd för Luleå Business Region, Luleå kommuns näringslivsbolag.