Parallellt med detta ska vi bygga mer stad, fler boenden, för tusentals nya medborgare. Där måste vi inom byggindustrin anta vår utmaning. Vi måste utveckla ny teknik, använda nya material och hitta nya processer. Lindbäcks har också en resa kvar att göra för att minska vår egen påverkan och den resan vill vi göra tillsammans med kolleger och konkurrenter, via samtal och samverkan.
Varför väljer Business Arena Norr då bort ämnet ”hållbart byggande”?
Varför handlar ingen av de 15 punkterna som ska avhandlas den 27 april om hur vi ska bygga klimatsmart för att skapa den framtida gröna staden?
Vi vet att byggbranschen står för cirka 21 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
Vi vet att bostadsbyggandet behöver accelerera, inte minst här i norr där byggtakten behöver dubbleras med anledning av de industriella miljardinvesteringarna.
Så åter till utmaningen: Borde inte tillväxten som grön industri skapar resultera i att vi bygger gröna bostäder? Borde inte även byggbranschen och fastighetsägarna utmana sig själva att göra samma klimatsmarta konvertering?
Vi föreslog Business Arena Norr proaktivt en panel som kunde handla om just ”hållbart byggande” där vi gärna hade deltagit. Vi tänkte att vi skulle kunna ha pratat om att det går att bygga klimatneutralt redan i dag – om du väljer det enda förnybara byggmaterialet: trä. Det blev nej på det. Helt OK, förstås.
Det närmaste vi kommer är rundabordssamtalet ”Innovationer i fastighetsbranschen – hur framtidssäkrar vi affären” där innovation, samverkan och nya affärsmodeller ska avhandlas. Där deltar vi givetvis. Där kommer vi lyfta vår syn och tankar. Men, det är inte en av de stora gemensamma programpunkterna.
Nu kan jag givetvis anklagas för att tala i egen sak då Lindbäcks som träbyggare reducerar 50 procent av koldioxidutsläppen mot traditionellt byggande bara på grund av det faktum att vi bygger industriellt i trä. Visst, så är det. Men det räcker inte, Lindbäcks måste bli än mer hållbara. Vi är inte i mål.
2022 har klimatdeklarationer införts för byggbranschen. Ett första steg mot en ökad transparens och kravställan på åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Här har vi alla mycket kvar att göra.
Hur vi ska klara att bygga fler bostäder klimatsmart är som vi ser det en av vår tids allra största utmaningar. Ett första steg att som bransch anta den utmaningen på ett seriöst sätt borde rimligen vara att identifiera ämnet och sedan i konstruktiva ordalag prata om möjligheterna att lösa det tillsammans. Vi vill vara tydliga: vi deltar gärna i det samtalet.
Stefan Lindbäck, vd och delägare, Lindbäcks Group.