Fler perspektivDebatt

Välkommen till det riktiga Norrland

De kommande decennierna ska industrin investera 1 000 miljarder kronor i Norr- och Västerbotten. Bara inom de närmaste fem åren behöver företagen i norra Norrland rekrytera drygt 25 000 personer för att klara kompetensförsörjningen.

Debatt 22 mars 2022 10:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handen på hjärtat – vad tänker du på om jag säger att du ska flytta till det riktiga Norrland? Du ska bosätta dig på en plats som består av en tredjedel av landets yta men där bara fem procent av befolkningen valt att slå ned sina pålar. Ett område i världen där polcirkeln är ett rimligt utflyktsmål, där ryska Murmansk ligger närmare än Stockholm och där avstånd inte är en fråga om mil utom om tid i timmar. Hit vill vi att du ska flytta. 

Hit där vintrarna kan kännas både långa och mörka men där du på riktigt kommer att få användning av din polarexpeditionsjacka. Visst, du kan komma behöva investera i en bil med fyrhjulsdrift och definitivt en motorvärmare. Å andra sidan kommer du sänka dina boendekostnader rejält eftersom bostadspriserna fortfarande ligger inom rimlighetens gränser. Även om vi är kända för vårt kalla klimat så kom ihåg: Solligan toppas ofta av norra Sverige och då räknar vi inte ens med midnattsolstimmarna och det viktigaste fenomenet – Ryssvärmen – det kanske bästa med Ryssland.

undefined
Hundspannsåkning är en populär aktivitet. Här prova-på-körning på Talvatissjön under vintermarknaden i Jokkmokk.

Du kommer ha relativt nära både till Finland och Norge och snabbt upptäcka att du borde läst finska i grundskolan. I samma veva kommer du inse att de nordligaste norrmännen ser Norrbottens kustlinje som sitt eget Mallorca och att rika ryssar ofta väljer en weekend i metropolen Luleå. Du kommer att förundras över hur så många tyskar med exklusiva bilar valt att bila i inlandet, men låt dig inte luras – snart finns det inte ett fordonsmärke som inte testar sina bilar i Norrland.

Du kommer lära känna dina grannar, alltså på riktigt. Du kommer få vara med om att folk bara kommer förbi utan att ringa eller boka en tid i förväg. Dina barn kommer mest troligt ta sig själv till skolan och träningar. Du kommer kanske cykla till – och från jobbet för oftast tar det bara tio minuter vilket gör att du har möjlighet att fylla på fritidskontot rejält. Om du hellre vill ta bussen till arbetet, se till att inte missa den. Bussen går nämligen inte med tio minuters mellanrum här uppe. Väljer du bilen? Oroa dig inte, du kommer hitta parkeringsplats.

Oavsett vad eller var du kommer att arbeta så önskar jag och alla företagare i Norr- och Västerbotten att du ska känna dig så välkommen! Frasen ”men du är int härifrån” kommer vara ständigt återkommande och den kommer inte vara avtagande.

undefined
Pite havsbad är en säker publikmagnet och turistattraktion.

Det låter kanske konstig men du kommer nog aldrig känna dig ensam. Närheten i Norrland gäller nämligen inte bara närheten till det mesta i vardagen utan även till människorna. Jag väljer att inte generalisera hur den typiska norrlänningen är för det kommer aldrig att stämma. Precis som var som helst i landet så finns paletten av människor även här. Vi är tyvärr inte mer exotiska än du. Jag väljer däremot att generalisera över vad som finns här.

Här bryts malmen, skogarna tar aldrig slut och kraften från älvarna forsar genom ledningarna. Fjällen är magnifika, kustens öar är kantade av långa sandstränder och skogarnas sus är öronbedövande. Här finns universitet, jobb, mångfald, kultur och människor med framtidstro och mycket nybyggaranda. Vi är inte många men vi är starka och vi behöver just dig.

Norra Norrland passar dig som vågar och kan tänka dig en ny vardag med mer fritid, lägre boendekostnad och fler smeknamn. Det kan kännas som avlägset men det är faktiskt inte sant. I alla fall inte om vi räknar timmar. Sätter du dig på flyget från Stockholm så ses vi om drygt en timma. Schukt nära, i Boden kallar man det för närhetsliv. Ett fint ord.

Välkommen upp.

Jenny Frank, kommunikatör vid Företagarna Sverige.


 
 
 
 
 
 
fler perspektiv

Insändare: Rusta upp längs älven – pengarna forsar ju in

Rusta upp längs älven – pengarna forsar ju in

Daniel Persson: Snart lär företagen inse att de måste fixa sin egen el

Profilbild
Visa fler