Linda Rönnlund blev sjuk i covid slutet av januari 2021. Det började med feber en fredag. På måndagen åkte hon in för att testa sig. Hon testade positivt och i samma veva slog huvudvärken till.
– Det var extremt kraftig huvudvärk. Jag var både snurrig och yrslig, berättar hon för Västerbottens-Kuriren.
Hon var inne för en undersökning eftersom huvudvärken fortsatte men läkarna hittade inget. Mest låg hon till sängs.
Efter tre veckor släppte huvudvärken till sist.
– Efter den trodde man att det skulle bli bra, men det blev det ju inte, utan helsicket fortsatte. Det var bättre än under de tre första veckorna, men inte bra. Jag klarade knappt att göra någonting.
– Jag var så yr, jag klarade inte ens av att gå korta bitar.
Hon fick också problem med att läsa instruktioner.
– Barnen ville att jag skulle spela spel med dem och jag skulle läsa de enkla barnspelsinstruktionerna, men det gick inte. Nej, det var riktigt jädra illa.
Och när hon skulle gå iväg för att göra något, som att mata djuren, hade hon glömt bort vad hon skulle göra innan hon kommit halvvägs.
– Jag hade så grymt dåligt minne, jag kände mig som en dement.
Samtidigt kände hon sig pigg och fylld av energi. Hon ville göra många saker, men så fort hon började fundera på något började huvudet snurra.
Hon sökte hjälp hos läkare och fick gå i terapi. Till sist fick hon prova en medicin, ett antiinflammatoriskt läkemedel.
– Det var räddningen. Då vände det tack och lov så jag kunde bli människa igen.
Då hade det gått ganska precis ett år sedan hon hade covid.
– Hade jag inte fått medicinen tror jag att det hade fortsatt likadant, säger hon.
Linda har haft covid en gång till sedan dess. Då var hon vaccinerad och fick lindriga symtom.
Linda Rönnlund är inte en av de personer som deltar i Covum-studien.
Sammanlagt har uppskattningsvis 30 000 patienter med diagnosen postcovid vårdats inom primärvården och 5 700 patienter inom den specialiserade vården under pandemin, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.
Vidare uppges det att från det att diagnoskoden för postcovid introducerades i oktober 2021 skedde en ökning av det antal patienter som sökte vård för långvariga besvär efter att ha gått igenom en covid-19-infektion. Enligt Socialstyrelsen nåddes toppen i maj 2021. Sedan noterades en markant minskning.
Anders Wynne/Västerbottens-Kuriren