Klara plågades av svår migrän "Fått livet tillbaka"

Hon var bara sju år när hon fick sitt första migränanfall. ”Jag hade en sprängande j-a huvudvärk och spydde gång på gång, mådde verkligen jättedåligt”, minns Umebon Klara Bejstam som i dag är vuxen.

Klara Bejstam har haft migrän 15–17 dagar i månaden i hela sitt vuxna liv, men en ny medicin har förbättrat hennes livskvalitet avsevärt.

Klara Bejstam har haft migrän 15–17 dagar i månaden i hela sitt vuxna liv, men en ny medicin har förbättrat hennes livskvalitet avsevärt.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Västerbotten2023-02-28 21:45

Från barndomen har hon vaga minnen av några tillfällen med migrän, flera när de var i stugan utanför Nordmaling.

– Jag minns en gång på vårvintern när jag var hemma hos min kompis som bodde där vi hade stugan, och fick en otrolig huvudvärk, pappa kom och hämtade mig med sparken, sen låg jag inne och spydde, berättar Klara.

Efter ett par år gjordes en utredning på neurologen och migränsymtomen var tydliga; huvudvärk, ljuskänslighet, illamående och kräkningar, rätt snart stod det klart att det var migrän hon hade.

– En läkare rekommenderade solglasögon mot ljuskänsligheten, jag minns att jag och pappa for och köpte ett par på typ OK. Jag hade dem mycket, vilket inte var så jättehett på 1980-talet. Det var inte så att jag blev mobbad i skolan, mer att det var typ töntigt. Men de gjorde jättestor skillnad.

undefined
”På något konstigt sätt vänjer man sig vid av att hela tiden gå runt och ha ont. Man blir väldigt spänd i kroppen”, säger Klara.

I dag beskriver sig Klara lite som en mullvad som nästan alltid har solglasögon på sig.

Kronisk migrän innebär inte att personen har ont hela tiden, men att attackerna ofta varar flera dagar i sträck och huvudvärken sitter i 14–15 dagar per månad, det vill säga ungefär hälften av tiden.

undefined
”Jag har haft kronisk migrän de tio senaste åren, det innebär inte att man har migrän alla dagar, men att man har det ungefär 14–15 dagar i månaden”, berättar Klara Bejstam.

Under ett par års tid testade Klara botox mot migrän.

– Det är ju inte för att få bort rynkorna, utan de sprutar in den via ett visst schema, i käken, via tinningarna, i skalpen och i nackbasen. Men även om man får botox på recept så att själva ämnet går på högkostnadskortet, måste man betala behandlingarna och det kostade ungefär 2500 kronor per gång så det blev fort mycket pengar, konstaterar hon.

– Till slut tyckte jag att jag fick ett stelt leende och kände inte riktigt igen mig själv när jag såg mig i spegeln, berättar hon.

undefined
Klara beskriver sig lite som en mullvad eftersom hon ofta bär solglasögon.

Klara har också käkat en hel del migränmediciner genom åren, och provat betablockerare, blodtrycksmedicin, meditation och yoga.

Till sist fick hon nog.

– I somras låg jag på soffan och kände bara "Nej, jag orkar inte ha det så här!".

Via Migränhjälpen, som hon hittade på nätet, fick hon hjälp.

– Medicinen jag fick efter utredningen heter Ajovy och det är ett licenspreparat som bara neurologer får skriva ut.

undefined
Klara Bejstam har fått sitt leende tillbaka.

I september tog hon sin första dos. De två första veckorna märktes inte så stor skillnad, men efter det har livet förbättras avsevärt.

– Det har blivit en jättestor skillnad, nu har jag ungefär fem dagar med huvudvärk i månaden i stället för 17 dagar i snitt som tidigare. Jag har fått livet tillbaka!, säger Klara.

Är det saker i livet du har valt bort helt på grund av att du har haft så mycket migrän?

– Jag har nog åkt på mina semestrar, hängt med mina kompisar och gått och tränat ändå, jag har tyvärr inte alltid varit så tillåtande mot mig själv utan tänkt att "jag ska göra det ändå".

undefined
Klara Bejstam har haft migrän 15–17 dagar i månaden i hela sitt vuxna liv, men en ny medicin har förbättrat hennes livskvalitet avsevärt. ”Nu har jag kanske ont fem dagar i månaden – det är som att ha fått livet tillbaka”, säger hon.

Du som har levt med hög smärta under långa perioder, går du liksom och "väntar" på att värken ska komma?

– Jag försöker verkligen att inte göra det, men det är klart att när man varit på semester och haft fyra migrändagar i rad så blir det lite svårt att slappna av och tänka att den femte nog blir bra. Numera, med den nya medicinen, kan jag åtminstone ibland försöka stretcha bort det. Det är alltså stor skillnad även på intensiteten de dagar jag har ont. Och om jag känner lite när jag kliver upp på morgonen brukar jag stretcha, typ göra lite fuskyoga hemma, och sen promenera till jobbet, då kan jag känna hur det släpper i stället för att den försämras, berättar Klara Bejstam.

Ny migränmedicin

Det verksamma ämnet i medicinen som Klara Bejstam fått är en CGRP-hämmare. På marknaden finns några olika tillverkare och hennes medicin heter Ajovy, den mest kända av samma typ heter Aimovig. Läkemedlet är det första migränprofylaktiska preparatet på marknaden och finns i Sverige sedan 2019. Under studier av läkemedlet kunde en majoritet av patienterna sluta överanvända smärtlindrande läkemedel och under första månaden uppvisade det effekt jämför med placebo.

Källa: Fass

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!