Att tomaten faktiskt är en frukt kom kanske som en överraskning, men så är det, skriver VK. Tomatnörden Johanna börjar redan i november att grunna på vilka tomater hon ska odla kommande säsong, med deadline i februari där hon bestämmer sig, som mest har hon haft 350 sorter på listan innan hon började stryka, berättar hon.
Johanna Gilljams bok är släppt på Bonnier Fakta, hon bloggar också under signaturen Bondjäntan.
Nästan varje dag lagar hon mat där tomater finns med, från tomatsåsbaserad mat till grytor och soppor. I boken tipsar hon om att hennes favoritfrukt kan frysas, torkas, läggas in och göras till kross för en tomatbas som kan användas under vintern.
Tips för att maximera skörden:
Tänk redan på planeringsstadiet ut vilka sorter du ska ha utifrån hur du vill använda dem.
Skapa så gynnsamma förhållanden som möjligt genom att odla i upphöjda bäddar eller krukor som värmer upp jorden.
Tänk på att tomater älskar värme och mycket näring.
Vintertomaterna kännetecknas av att de är hållbara och under en längre tid kan förvaras i rumstemperatur. Ett smart sätt för den som vill förlänga säsongen och kanske rentav odla för hela året. Johanna planerar för att de hemodlade tomaterna ska räcka så länge som möjligt och använder dem både för att äta direkt och i matlagning.