Det finns många godbitar att sätta tänderna i. Här hittar du tio av våra lokala produkter.
1. Calskrove
Om du tar ett skrovmål och en calzone och slår ihop dem, vad får du då? Ja så resonerades en klassiker fram på Restaurang Tre Kronor. Calskroven var född och det finns fortfarande de som faktiskt vill äta denna kaloribomb.
2. Bureburgaren
Gurkmajonäs och dressing, en blandning av hamburgare och cheeseburgare. Svårare än så är det inte att skapa en klassiker. Jag har tidigare skrivit ett större reportage om denna skapelse som togs fram av Eric Mårtensson och hans kompisar från Bureå. Existerar fortfarande på Max och på Krysset.
3. Mjukglassen från Bergsbyn
En sommarklassiker som folk vallfärdade för att äta. Lite hårdare än vanlig mjukglass och inte så konstigt med tanke på höjden. Annars faller den ner i knäet när man åt den. Kan Bergsbymjukglassen ha inspirerat bygget av Sara kulturhus. Nja, kanske inte. Men höjden är det ingen större skillnad på...
4. Butterbullen
Butterbulle är en slät vetebulle med insprutad vaniljkräm och sedan ett rejält lager glasyr ovanpå. Den är alltså ganska lik krämbullen. Men tydligen så tillverkas den inte i hela landet, om ens någon annanstans än Skellefteå. Ska inte förväxlas med krämbullar är runda vetebullar med insprutad vaniljkräm... och doppade i socker. Butterbulle existerar i en större variant, gjord att skäras i tårtbitar.
5. Västerbottensost
Bygdens mest kända och spridda matskapelse. Osten som bara kan och får tillverkas av norrländsk komjölk, vid mejeriet i Burträsk, enligt originalreceptet från 1872. Receptet tillskrivs mejerskan Ulrika Eleonora Lindström, som uppfann den speciella metoden med upprepade uppvärmningar under omrörning.
6. Guldtackan
2010 fick en trio herrar, Guy Nordström, Eskil Tåg och Tage Eriksson en vision, att göra en bakelse som skulle sätta smak på Skellefteå. Med ingredienser som hjortron, västerbottensost och vaniljkräm på tårtbotten insvept i guldgul marsipan, blev guldtackan en succé på Stigs konditori. "Vi ville knyta ihop guldriket på ett smakfullt sätt" sa Nordström till Norran. I augusti 2011 så lanserades bakelsen och ett år senare hade konditoriet sålt 8 000 bakelser.
7. Holmlunds falukorv
Bonden Jonas Holmlund kreerade i slutet av 1800-talet en falukorv för att sälja till rallarna som invaderade järnvägsknuten Bastuträsk, när norra Stambanan byggdes. Holmlunds falukorv blev vida känd. Den försvann från charkdiskarna 1995 – men är nu tillbaka igen sedan början av mars då Bastuträsk Charkuteri återskapat receptet.
8. Svedjan gårdsost
Har vunnit två silver och tre guld i klassen Hårdost på Mathantverks-SM. Fanns med undervarmrätten på Nobelfesten 2017, ”Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky”, som var signerad av Tom Sjöstedt.
9. Kågekakan
Kåge tunnbröd finns inte kvar i Kåge, utan är numera beläget i Bureå. Men Kågekakan, både den hårda och den mjuka, kan vi fortsätta att njuta av. Det ursprungliga brödet har bakats sedan början av 1900-talet och än idag naggas Kågekakan för hand.
10. Carlstens karameller
Carlstens Karamellfabrik, numera Byske karamellfabrik, har tillverkat karameller sedan 1906, och grundaren hette Ester Carlsten. Tillverkar polkagrisar med för Västerbotten typiska smaker som lingon, hjortron och blåbär. Men i starten var kokosbollar faktiskt den främsta produkten.
Vilken är din favorit? Saknar du någon på listan?