Studie visar: Måttligt drickande ökar hjärtflimmerrisk

Risken för att drabbas av förmaksflimmer ökar redan vid en ganska måttlig alkoholkonsumtion. Men bara bland män. Bland kvinnor finns inte det sambandet. Det visar en doktorsavhandling vid Umeå universitet där patienter i Skellefteå och Norsjö har studerats.

Risken för förmaksflimmer ökar vid ganska måttlig alkoholkonsumtion bland männen.

Risken för förmaksflimmer ökar vid ganska måttlig alkoholkonsumtion bland männen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skellefteå2023-05-24 21:45

Cecilia Johansson, doktorand vid Umeå universitet, har undersökt en rad riskfaktorer för förmaksflimmer.

– Vi ser en ökad risk för förmaksflimmer hos de män som dricker 4,8 standardglas eller mer i veckan jämfört med de som dricker 0,9 standardglas per vecka. För kvinnor ser vi inget sådant samband alls, säger hon.

Risken finns alltså redan vid ganska måttlig konsumtion, långt ifrån vad som i andra sammanhang klassas som riskbruk av alkohol. Ett standardglas motsvarar en flaska starköl, 4 centiliter starksprit eller ett litet glas vin.

Det finns även ett samband mellan kroppsstorlek och risk för förmaksflimmer. Sambandet gäller inte bara vid högt BMI, body mass index.

– Det finns en koppling mellan förmaksflimmer och längd, vikt, BMI och kroppsyta.

En tredje riskfaktor är blodtrycket. Både högre övertryck och högre undertryck är kopplat till ökad förekomst av förmaksflimmer. Redan hos personer med ett blodtryck över 120/80 gick det att se en förhöjd risk.

Cecilia Johansson har studerat de tre riskfaktorerna alkohol, kroppsstorlek och blodtryck med hjälp av Västerbottens hälsoundersökningar åren 1998–2014. Under de åren deltog totalt 100 000 personer, varav drygt 5 000 senare insjuknade i förmaksflimmer.

Cecilia Johansson har också detaljstuderat 607 personer som insjuknade i förmaksflimmer för första gången 2011 eller 2012 i Skellefteå och i Norsjö. Det visade sig att en av nio avled inom ett halvår. I vart femte fall utlöstes förmaksflimret av en nyligen genomgången infektion eller operation.

80 procent av personerna med förmaksflimmer hade så hög risk för stroke att de behövde blodförtunnande behandling.

– En orsak till varför sjukdomen är betydelsefull är att den är vanlig – ungefär 3 procent av befolkningen har den diagnostiserad och cirka 4 av 1000 invånare insjuknar varje år – men det är också att den är allvarlig. Det är ungefär fem gånger så hög risk att insjukna i stroke om man har förmaksflimmer jämfört med om man inte har det, säger Cecilia Johansson.

Cecilia Johansson är specialistläkare i internmedicin i Skellefteå. Hon försvarar sin doktorsavhandling vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin fredagen den 26 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!