Skelleftebon Sandra Lindström är jämställdhetsexperten som bloggar, utbildar och föreläser om den ojämställda stressen och jobbar rikstäckande mot företag och organisationer. Det hon sett över tid är att jämställdheten långt ifrån är verklighet i Sverige i dag.
– Enligt statistiken är fyra av fem personer som blir utmattade kvinnor och deras uppgifter tenderar att vara gränslösa och ständigt pågående. Kvinnor är projektledare hemma och med boken vill jag i alla fall starta en process.
Den 8 mars släpptes”Jämställd vardag”. Datumet är ingen slump eftersom det är Internationella kvinnodagen.
– Jag visste från början att jag ville att boken skulle komma ut då.
Med boken vill hon lyfta frågan om jämställdhet, medvetandegöra den i fikarum, på arbetsplatser och inte minst i hemmen.
– Det är viktigt att vi är många som säger ifrån och ifrågasätter, gör jämställdhet i vår vardag, säger hon och fortsätter:
– Jag har hört så många floskler som till exempel det här med att ”se till att skaffa en jämställd man”. Det fungerar inte så. Man måste göra jämställdhet hela tiden, tillsammans. Kampen har förts för rättigheter, men det är dags att vi pratar om skyldigheter istället – för alla. Det är absurt att exempelvis säga: ”Han hjälper till hemma”.
Hon brinner för frågan. Pratar engagerat om den ojämställda stressen som ofta drabbar kvinnor. Om hur är den som använder fritiden till att fixa disk, tvätt och annat som måste ske i ett fungerande hem.
– Kvinnor har under ett antal årtionden gjort stora förändringar i vardagen, det handlar främst om att de förvärvsarbetar mer och lägger mindre tid på obetalt arbete i hemmet, tyvärr har män inte gjort samma förändring.
Kan det till viss del vara en generationsfråga?
– Jättemånga säger saker som att: ”Det kommer att lösa sig med nästa generation”, men tiden har aldrig löst saker och ting, det är människor som gör det, säger hon med eftertryck.
Vad hoppas du boken ska bidra med?
– Kunskap, svarar hon direkt, kort och koncist och tillägger:
– Min förhoppning är att den ska bidra till ett levande samtal om jämställdhet, hur vi vill göra det och hur vi vill ha det.
Definition på jämställdhet: Alla människor, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla väsentliga områden i livet.