Kurt Boman och stiftelsen

1972 tog han läkarexamen. 1984 var han med och startade Stiftelsen för medicinsk forskning i Skellefteå. I 39 år var han dess ordförande. Nu har han lämnat över klubban, men den 78-årige specialistläkaren har inga tankar på att gå i pension eller slå sig till ro: ”Man blir aldrig klar och det är helt fantastiskt”, säger Kurt Boman.

Kurt Boman främjar forskningen vid Skellefteå lasarett.

Kurt Boman främjar forskningen vid Skellefteå lasarett.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2023-04-13 09:00

Som läkare har han många patos, där ett är forskningsstiftelsen, som han alltså var med och startade då det begav sig. 

– Stiftelsen är en bas för forskningen i Skellefteå och den handlar om stora, breda folksjukdomar som ska ligga nära befolkningen, förklarar han och tillägger att allt arbete med stiftelsen sker på ideell basis. 

Han säger också att både medicinstudenter och läkare lockas till Skellefteå lasarett tack vare forskningsstiftelsen och att den, genom åren, banat väg och hjälpt till att ta fram totalt 35 avhandlingar. 

– Det är en otrolig rikedom i erfarenheter och rekryteringsbefrämjande, säger Kurt Boman och tillägger: 

– Medicinkliniken vid Skellefteå lasarett har inte någon läkarbrist i dag. 

Han kopplar den positiva aspekten till möjligheten att bedriva forskning i Skellefteå. Själv har han handlett och/eller bihandlett vid totalt 15 avhandlingar. 

Men han säger också att det inte bara är läkare som beviljats stiftelsemedel för forskning. 

– Vi har också sjuksköterskor, biomedicinsk analytiker, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som forskat här. 

Att forskningsstiftelsen i Skellefteå överhuvudtaget bildades handlar om Kurt Bomans kärlek till hembygden, kan man säga. Han ville inte flytta, men ägde en iver att forska. För redan innan stiftelsen såg dagens ljus hade han inlett sin bana inom forskningen. 

– Det var 1976 som jag började forska på hjärtmedicinen digitalis och då fanns det ingen forskning i Skellefteå. 

Kort sagt: Kurt Bomans forskning blev uppmärksammad nationellt. 1983 disputerade han studien och 1984 bildades Stiftelsen för medicinsk forskning i Skellefteå. 

– Svante Allgulander och Jan-Erik Ögren var också med vid starten och vi satsade tio kronor var i stiftelsen, säger Kurt och skrattar till. 

Stiftelsen lever vidare tack vare engagerade Skelleftebor som donerat medel. Det tycker Kurt Boman är beundransvärt. 

– För en del pengar vi fått in har vi köpt in frysar där vi förvarar våra prover, men framför allt stöttat yngre kollegor med forskningsmedel, säger han. 

Men det finns också en oro hos honom att Skellefteå lasarett inte, över tid, ska kunna behålla och locka fler medarbetare inom vården och de skilda kompetenser som behövs vid ett sjukhus. 

– Det skulle behöva satsas här och det skulle garanterat locka fler medarbetare, säger han. 

Vem är han, då? 

Jo, Kurt Boman började som provinsialläkare i Boliden 1972, blev senare specialist inom allmänmedicin, hjärtspecialist och specialist i invärtes medicin. 

För många är Kurt Boman förmodligen känd för att ha drivit framgångsrik forskning kring Skelleftesjukan, något som i allra högsta grad är aktuellt även i dag. 

– Just nu är jag handledare för en läkare i Storuman som skriver en avhandling om att utveckla sjukstugemodellen, säger han. 

Han har ingen tanke på att lägga av, gå i pension och njuta av tillvaron på annat sätt. När jag frågar vad som driver honom säger han att forskning och läkarvetenskap alltid söker svar. Och att det hela tiden finns någonting att söka lösningar på. Man blir aldrig färdig, helt enkelt. 

– Sedan är det också så att det är roligt när jag känner igen ivern hos unga medicinstudenter och att kunna entusiasmera andra. 

FAKTA

Stiftelsen för medicinsk forskning i Skellefteå bildades 1984. Upphovsmän var Kurt Boman, Svante Allgulander och Jan-Erik Ögren. 

I stadgarna framgår det att stiftelsen ska främja medicinsk och vetenskaplig forskning främst inom Skellefteåområdet, men även kunna tillmötesgå anslag från forskare som är knutna till andra sjukhus och institutioner om särskilda skäl föreligger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!