Peder – tjurskallen som byggde ett imperium

Han är en trevlig tjurskalle som, nästan, aldrig ger sig. Och att jobba på Westbergs Gummiverkstad, där pappa Kjell var delägare, ville han inte. Peder Westberg, 50, blev istället guldsmed och hans imperium, AB Fritz Olsson, 23 anställda, är idag störst i Norrland.

Bjässviken, Kåge. Peder Westbergs hemmaplan. Han njuter varje dag av den härliga utsikten.

Bjässviken, Kåge. Peder Westbergs hemmaplan. Han njuter varje dag av den härliga utsikten.

Foto: Bo Fuhrman

Skellefteå2020-07-08 09:00

– Mitt mål? Må bra, fixa så att jag inte behöver vara på jobbet varje dag, säger Peder.

Denna intervju görs 29 juni. Guldpriset på ett kilo denna dag, 24 karat, är 530 000 kronor. 

– Hyggligt. Folk har börjat rota i lådorna i dessa märkliga tider. Vi köper in mera än tidigare, konstaterar han.

Men guldsmedsyrket är på nedgång när det gäller nyutbildade. Bara fyra tog examen på guldsmedskolan häromveckan mot normalt mellan 16 och 32.

– Varför? Svårt veta, säger Peder.

Han gick Kanalskolan i Skellefteå som knatte och hyllar syokonsulten Tycko Wedahl. Och kicken att bli guldsmed fick Peder bland annat från Stig Karlsson, Östanbäck, som jobbade på Flavia.

Som 16-åring drog Peder till Mjölby, pluggade tre år, fick jobb i skånska Höganäs innan det blev lumpen vid Lv7 i Luleå, luftvärnsskytt.

– Därefter; legojobb i Luleå åt en firma som gjorde legojobb åt AB Fritz Olsson. Efter några år bar vägarna hem till Skellefteå och gamla BP-huset, Kanalgatan 43, sedan butik i Arkaden, innan jag köpte företaget i Norrbotten, 2017. Tredje maj, säger Peder – som har koll på allt.

 Idag vet Peder vad han gör; tre dagar i veckan på tillverkar/förändringskontoret i Skellefteå, en dag i affären och en dag på turné i Norrbotten.

– Mina tankar för framtiden? Jo, jag vill styra upp verksamheten och fräckt sagt; jobba bort mig själv. Och kanske få litet mera tid för själva hantverket? Inte chefsbiten, menar Peder.

Branschen förändras ständigt.

– Digitala maskiner gör alltmera av jobbet. Det gäller hela tiden att hänga med i utvecklingen. Jag har nyligen genomgått en kurs på nätet.

 Han betonar samtidigt vikten av personliga möten.

– Så kunder lämnar butiken med ett leende. De ska känna att vi gjort det absolut bästa för dem. I alla avseenden.

Coronavirusets utbredning över världen har även slagit mot guldsmedsbranschen. Försäljningen på nätet har ökat avsevärt.

– Vi försöker vara med där också, konstaterar Peder.

Han har alltid motionerat. På 80-talet handlade det mest med badminton med Niklas Furberg som dubbelkompis och Ronny Hägglöf som tränare.

Idag handlar motionen, ofta tre gånger i veckan, om padel. 

– Suveränt för kropp och själ! Speciellt för oss som är tjuriga, säger Peder.

Han har klarat sig från skador, även yrkesskador, men medger att det inte är någon nackdel ”att använda starkare glasögon”.

Peder vägde som mest 98 kilo, men med lågintensiv träning, ofta en och en halv timme, ibland varje dag, har han idag en matchvikt på omkring 85. bIdag äter han klokare, tränar oftare och är precis den tjurskalle som krävs för att tappa kilon.

– Målet är 78 kilo. Inte omöjligt, säger han.

 Fakta

Peder Westberg

Ålder: 50 år.

Familj: Döttrarna Alva, 22 år, och Maja, 20 år. 

Bor: Bjässviken, Kåge.

Yrke: Guldsmed och företagare, äger AB Fritz Olsson i Norr- och Västerbotten. Har affärer i Skellefteå, Luleå, Boden och Kalix, samt på nätet.

Dominerande drag: Glad, positiv, tjurskalle som inte ger sig så lätt.

Första minne i livet: När han som femåring på Varvsgatan i Skellefteå påpekade för nyinflyttade familjen Broberg att ”jag ska också vara med och leka kull”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!