Välkommen till vildmarken: Erbjuder skogsvandring för kvinnor

Är du ny i Skellefteå och sugen på att utforska vildmarken som finns här – eller vill du bara lära dig mer om stadens historia? Ann-Kristin Unander anordnar skogsvandring för kvinnor, där du bjuds på båda delarna.

"Många kvinnor jag pratar med känner sig inte säkra i skogen. De oroar sig för björnar eller för att gå vilse. Och det är en helt normal rädsla", säger Ann-Kristin Unander som anordnar skogs-turer för kvinnor.

"Många kvinnor jag pratar med känner sig inte säkra i skogen. De oroar sig för björnar eller för att gå vilse. Och det är en helt normal rädsla", säger Ann-Kristin Unander som anordnar skogs-turer för kvinnor.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2024-05-26 05:00

Många kvinnor som nu flyttar till Skellefteå gör det från större städer, som jag gjorde tidigare från London. Vi har inte riktigt tillgång till vildmark i städer, så tanken på att vandra djupt in i en skog kan vara skrämmande.  Kommer jag att stöta på en björn? Eller gå vilse? Bli uppäten levande uppäten av insekter?

Det är här Ann-Kristin Unander kommer in, med sina ”trygga i skogen”-dagar för kvinnor. Jag träffade henne för en pratstund i Vitbergsskogen.

undefined
"Kunskap om hur du förblir säker i skogen blir ett skyddsnät som gör att du känner trygghet och törs utforska på egen hand."

Varför startade du kursen?

– Jag fick idén till utbildningen och utekvällarna när jag läste om vad Women Welcome Skellefteå handlar om. Att få kvinnor att trivas och känna sig hemma i Skellefteå. Så varför inte trivas i skogen också?

– Många kvinnor jag pratar med känner sig inte säkra i skogen. De oroar sig för björnar eller för att gå vilse. Och det är en helt normal rädsla: hur många gånger har du inte sett någon plocka bär praktiskt taget bredvid sin bilen? Det är därför den här kursen tar upp exempelvis hur du använder karta och kompass. Visst, mobilen är praktisk, men vad händer om det inte har signal eller batteriet dör? Att lära sig några praktiska färdigheter ger ett skyddsnät och gör att du känner dig mer säker på att utforska på egen hand. Att investera i en kompass är en väldigt billig livförsäkring.

undefined
"A compass is cheap life insurance."

Vad är din erfarenhet av skogen?

– Allt började för snart 25 år sedan när jag flyttade till Skellefteåområdet. Fast besluten att förstå mitt nya hem gav jag mig ut på en upptäcktsresa genom den lokala historien. Jag började med Jörn och fördjupade mig i berättelserna här. Men fascinationen spred sig snabbt till Skellefteå och hela norra Norrland. Det finns en stark koppling mellan människorna här, och det landskap de befinner sig i. 

Vad var det som väckte ditt intresse för områdets historia och kultur?

–Arbetet på Skogsstyrelsen har gett mig en stor insyn det rika kulturarv som döljer sig i skogen. Fornminnen och andra kulturhistoriska skatter ligger gömda bland träden och väntar på att bli upptäckta. Jag ville gärna dela den här dolda världen med fler. 

undefined
”Skogsturerna syftar också till att göra dig mer hemmastadd i Skellefteå med omnejd.”

Och så vill du kombinera de två – trygghet i skogen och kultur?

– Ja, det handlar om att skapa en komplett upplevelse. Vi börjar med en föreläsning inomhus, om nödvändig utrustning, grunderna i allemansrätten, karttjänster online och "farliga djur". Du får lära dig hantera karta och kompass, göra upp en eld och klä dig rätt efter vädret. 

– Men det handlar inte bara om kunskap. Vi ger oss också ut på vandring i Skellefteområdet, utforskar omgivningen tillsammans och prövar vår nyvunna kunskap. Kursen syftar till att ge kvinnor det självförtroende som krävs för att de ska kunna njuta tillfullo av sin nya omgivning. 


Ann-Kristin Unanders bästa tips för skogspromenader: Du kan använda den fuktiga vitmossan för att rengöra händerna under din vandring.

undefined
Ann-Kristin Unander visar bland annat hur vitmossa kan användas för att tvätta händerna i skogen.
Fakta

22 maj: Besök vid gravar från bronsåldern. 

29 maj: Besök till Medleheden, bland annat husgrunder från stenåldern. 

5 juni: Besök vid Finnforsbergets hällmålningar.

12 juni: Besök Tjärnbergshedens naturreservat.

Kurserna är gratis, och hålls på svenska och engelska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!