Migrantmän är en ideell förening som leds av ett tiotal Skelleftebor. Tomas Marklund och Per Lindbäck är två av dem. Föreningen bildades för cirka fem år sedan och besökarna är män i olika åldrar, från olika länder som av skilda anledningar kommit till Skellefteå.
– Det är många gånger lättare att förklara hur det är att vara man i Sverige när man möts och pratar man mot man, tillägger Tomas Marklund.
– En del som kommer hit kommer från andra kulturer där mycket i samhället är uppdelat mellan könen, säger Per Lindbäck.
Ämnen som diskuteras kan vara kultur, barnuppfostran, könsroller, Sveriges lagar och annat som deltagarna tycker känns viktigt och kan ha ett värde av att känna till.
– Våra besökare kommer från väldigt olika bakgrunder och för dem handlar det även om att öva språket, säger Per Lindbäck.
Per och Tomas säger att Sverige har stora svårigheter med integration och att det för dem bland annat handlar om att motverka främlingsfientlighet.
Per Lindbäck säger att det brukar vara fem till tio personer vid varje träff. De båda säger att det blir en familjär stämning med det antalet och att deltagarna har stort förtroende för de som står bakom och har startat gruppen Migrantmän.
– Vi möts, fikar, snackar och vi har varit på hockey, vi har spelat curling och vi brukar åka och bowla ibland, säger Tomas Marklund.
Den här måndagseftermiddagen har cirka tio män dykt upp på Hubben, lokalen i centrala Skellefteå som är deras utgångspunkt. Den här gången ska de åka och bowla tillsammans. Bland dem finns Shadi Abomailak och Mehdi Moradi.
– Det här är det bästa för mig. Vi pratar svenska, träffas och brukar göra olika aktiviteter, säger Mehdi Moradi.
Shadi Abomailak säger att han inte har kontakter med andra svenska män, men att Migrantmän gjort det möjligt för honom och att det underlättar för hans egen integration.
– Jag tycker att det svenska samhället är lite stängt, men av Migrantmän har jag fått information om norra Sverige och om hur allt funkar här. Det är jättebra. De är väldigt generösa och brukar bjuda på fika och vi vill att de fortsätter med träffarna, säger Shadi Abomailak.
Det finns även en motsvarighet i Skellefteå för kvinnor, Migrantmammor. Per och Tomas, som båda känner ett starkt engagemang för integration, säger att idén till Migrantmän kom därifrån.
– Mitt samhällsengagemang har följt med mig hela livet och för mig är det viktigt att göra skillnad, säger Per Lindbäck och Tomas Marklund fortsätter:
– Det handlar också om solidarietet och humanism och att vara med och förverkliga sådant.
Migrantmän stod nyligen som huvudarrangör för manifestationen i Skellefteå mot krigen i Ukraina och Gaza och de har även sänt in skrivelser till Rysslands, Israels, Ukrainas och USA:s ambassad samt till den svenska regeringen. I skrivelserna kräver man vapenvila i Gaza och ryskt utträde och stopp för striderna i Ukraina.
– För att summera vårt engagemang i Migrantmän så kan jag säga att det känns bra att mötas på det här sättet och jag skulle önska att fler exempelvis skulle bjuda in sin granne på kaffe. Om det skulle ske skulle integrationen i Sverige bli mycket bättre, säger Per Lindbäck.