Från jordbruk till ridcenter: Erica Cox lever sin dröm

Erica Cox är utbildad miljövetare, men när hon inte fick jobb inom området tändes en gnista i henne. Hon har alltid ägnat sin fritid åt hästar, men nu var det dags att satsa på drömmen – ett eget ridhus. Idag har Erica Cox helt och hållet lagt tanken om att jobba som miljövetare på hyllan. Hon försörjer sig på att göra det hon gillar mest, hemma på sin gård i Kusmark, på Cox Ridcenter.

Erica Cox gjorde verklighet av sin dröm om ett eget ridhus. Idag är ridhuset hennes arbetsplats i form av Cox Ridcenter. "När jag var arbetslös fick jag plötsligt tid att förverkliga min dröm", säger Erica Cox.

Erica Cox gjorde verklighet av sin dröm om ett eget ridhus. Idag är ridhuset hennes arbetsplats i form av Cox Ridcenter. "När jag var arbetslös fick jag plötsligt tid att förverkliga min dröm", säger Erica Cox.

Foto: Hanna Åberg

Skellefteå2020-10-14 09:00

Erica Cox, 38, växte upp på Morö Backe i Skellefteå. På den tiden hette hon Sjöström i efternamn. Det var först när hon gifte sig med engelsmannen Robin Cox som hon bytte efternamn. 2010 flyttade paret till gården i Kusmark. Det som då var en gammal jordbruksfastighet förvandlades för tre år sedan till ett modernt ridcenter dit ryttare och hästar färdas långt för att träna.

– Jag blev färdig miljövetare 2016, men det var jättesvårt att få jobb som det här uppe. Medan jag var arbetslös var det som att jag plötsligt fick tid att förverkliga drömmen om ett eget ridhus, och idag är det mitt heltidsjobb, berättar Erica.

Erica ansökte om ekonomiskt stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. När beskedet om att ansökan beviljats landade i Ericas brevlåda blev hon chockad, och jätteglad. 

– Jag höll till vid Kågedalens Ryttarförening med mina hästar förut och tävlar fortfarande för dem. På en ridskola är det svårt att hinna använda ridhuset i och med att ridskoleverksamheten har förtur till det. Jag drömde om att bygga en egen anläggning för privata ekipage. Det är en sådan frihet att ha ett eget ridhus. 

Erica har utbildat sig till C-tränare via Svenska Ridsportförbundet och tävlat på stora tävlingar med goda resultat.

– Jag tränar ungefär 30 ekipage regelbundet här i ridhuset.

Alla C-tränare ska åka på en fortbildning per år för att få behålla titeln. Erica tycker att det är viktigt att hålla igång på andra sätt också, genom att själv träna och tävla.

– Det är viktigt att sticka iväg ibland och samla på sig mer erfarenheter och kunskap att ta med sig hem till eleverna.

Utöver träningsmöjligheterna på Cox Ridcenter erbjuds även uppstallning och möjlighet att köpa ridhuskort. Då och då tar Erica emot en unghäst för att utbilda den under en period innan den åker tillbaka till sin ägare. 

Idag jobbar Erica heltid med hästarna på gården. Utöver träningarna sköter hon den dagliga omvårdnaden av hästarna som står uppstallade där. I det ingår bland annat att ta ut hästarna i hagarna på morgonen och in i stallet igen på eftermiddagen, utfodra dem och ta hand om anläggningen. 

– Det är ju inget "nio till fem-jobb", snarare tidiga morgnar och sena kvällar med vissa uppehåll däremellan, men det är mycket att göra varje dag. Utöver det tar jag ju hand om och rider mina egna hästar. Jag har tre hästar just nu, två av dem är i tävlingsform och den tredje är skadad.

Erica är tränare åt många andra ryttare, men själv tränar hon för OS-ryttaren Lotta Sjöberg.

– Lotta kommer hit och håller hoppträningar en helg per månad. Det brukar vara väldigt uppskattat, säger Erica.

Ericas man Robin är systemutvecklare och har ingen hästbakgrund, men han har blivit mer och mer intresserad av hästlivet.

– Robin rider inte själv men han tycker att det är kul med hästar. Han älskar att följa med på tävlingar och heja på mig. När det behövs hjälper han till med de dagliga stallsysslorna. Det är mycket att göra, vi håller oss sysselsatta, säger Erica med ett skratt.

– Vi lever det här hästlivet tillsammans. Jag hade inte kunnat driva den här verksamheten om jag inte hade fått hans stöd. 

C-tränarutbildningen

Erica Cox är utbildad C-tränare i hoppning. Det innebär att hon har gått Svenska Ridsportförbundets C-tränarutbildning. Det ställs höga krav på den som vill få en plats på utbildningen. Den som ansöker ska bland annat ha gått en basutbildning, gjort yrkesprovet för hästskötare och presterat som tävlingsryttare. Själv har Erica tävlat i 1,45 meter i hoppning med goda resultat. I 1,45 metersklassen består banan av 11-13 hinder som är 145 centimeter höga. 

Karta: Kusmark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!