Brottsofferjouren har startat samtalsgrupp för utsatta

De senaste åren har romansbedrägerierna ökat. Det märks även hos Brottsofferjouren i Skellefteå: ”Vi har bildat en samtalsgrupp för att stötta de som utsätts”, säger ordförande Inga-Lis Karlsson.

BOJ

BOJ

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-03-20 09:00

Under augusti 2021 polisanmäldes 110 romansbedrägerier i Sverige. En ökning med cirka 37 procent från månaden innan, enligt Brå. 

– Under 2021 hade vi 29 personer som var utsatta för bedrägerier där huvuddelen var romansbedrägerier. Det var bara kvinnor, säger Inga-Lis Karlsson. 

Hon säger också att de aldrig tidigare haft så många klienter som utsatts för den typen av brottslighet och tillägger: 

– De första ärenden vi fick var det främst damer i 50-årsåldern och äldre som var utsatta, i dag förekommer det i alla åldersgrupper. 

– Det är oerhört jobbigt att handskas med deras skam, säger Margareta Karlsson, styrelseledamot och brottsofferstödjare. 

För att stötta ytterligare, beslutade Brottsofferjouren i Skellefteå att starta en samtalsgrupp för de som utsatts för romansbedrägeri. 

– I gruppen får de stöd av varandra och gruppen bör inte bestå av fler än tre personer, säger Margareta Karlsson och tillägger: 

– Från början måste vi tala om för dem att det inte är skamligt, att det kan drabba vem som helst. 

Men föreningen stöttar alla typer av brottsoffer och har funnits i snart 30 år. Verksamheten består även av vittnesstöd. 

– Det är situationen som avgör vad vi ska hjälpa till med. Vittnesstöd handlar exempelvis om att förklara hur det går till vid en rättegång, säger Inga-Lis Karlsson och fortsätter: 

– De som ska vittna brukar vara väldigt rädda, men vi beskriver hur allt går till och så kan vi finnas med under själva rättegången. 

Brottsofferjouren i Skellefteå är en ideell förening med 29 medlemmar, där cirka 20 är aktiva och alla volontärer kvinnor. De behöver mer krafter och vill gärna se en föryngring samt att män ansluter sig. 

– De flesta är pensionärer, men även om man arbetar så kan man vara brottsofferstödjare, säger Margareta Karlsson och Inga-Lis Karlsson. 

De är alltid är två när de träffar en klient. Det handlar dels om säkerhet, dels om att inte missa någonting. 

Inga-Lis Karlsson tillägger: 

– Men vi ska aldrig hålla handen, vi ska gå bakom och putta på. 

BOJ

Brottsofferjouren i Skellefteå (BOJ) har funnits i cirka 30 år. Allt arbete sker ideellt och i dag har föreningen cirka 20 aktiva volontärer. 

Behöver du stöd – så når du Brottsofferjouren i Skellefteå: 

0910-70 18 20 

info@skelleftea.boj.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!