Allt mer populärt att investera i solceller

I takt med skenande elpriser och ökad miljömedvetenhet låter allt fler Skelleftebor installera solpaneler på sina villatak. ”Vi har sett en ökad efterfrågan på solpaneler, särskilt under det senaste året”, säger Mohanned Jawda, ägare av Mickes Bygg.

Mohanned Jawda och Henryetta Olsson förbereder för att sätta upp solceller på ett hustak i Falkträsket.

Mohanned Jawda och Henryetta Olsson förbereder för att sätta upp solceller på ett hustak i Falkträsket.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2023-04-18 20:00

Nu vill allt fler Skelleftebor investera hållbart i solceller. Företaget Mickes Bygg var först i Skellefteå med att installera solpaneler på hustak och har sedan uppstarten för sex år sedan märkt av en kraftig ökning på efterfrågan – särskilt under det senaste året med häftigt stigande elpriser.

– Under sommarmånaderna ligger elräkningarna ofta väldigt lågt då man installerat solpaneler, säger Mohanned Jawda.

undefined
Mohanned Jawda och Henryetta Olsson förbereder för att sätta upp solceller på ett hustak i Falkträsket.

Han och hans kollegor jobbar året runt med takbyten och att installera solpaneler.

– Ofta väljer kunden att även byta tak i samband med installationen av solpaneler. Ett takbyte och installation av solpaneler tar ungefär tre till fyra veckor på en normalstor villa.

undefined
Jon Granlund och Mohanned Jawda, på Mickes Bygg, har märkt av en ökning av efterfrågan på solpaneler.

Dagen då Norran är på besök håller de på att installera solpaneler på en villa på Morö Backe. Taket har de redan bytt. Det är en del saker att tänka på då man ska installera solcellerna.

– Tak i söderläge ger mest solel. Om ditt tak vetter åt öst eller väst blir produktionen cirka 15 procent mindre och att installera solceller i norr rekommenderas inte. I Skellefteå ger 37 graders takvinkel optimal effekt, men en lutning på 15-45 grader fungerar bra, berättar Mohanned Jawda.

undefined
Mohanned Jawda, Jon Granlund, Henryetta Olsson och Andreas Wallstedt jobbar året runt med att sätta upp solceller på tak runt om i Skellefteå.

Vilken är den vanligaste anledningen till att man väljer solpanel?

– Många kunder väljer solpaneler för att på lång sikt spara in på kostnaderna och för att det är bra ur miljösynpunkt.

Producerar solcellerna el under hela året?

– Ja, men betydligt mindre under vintern. Det beror på att antalet soltimmar är färre.

undefined
I appen kan man se hur mycket el solcellerna producerar.

Bör man skotta av solpanelerna om de täcks av snö?

– Nej, vanligtvis är det inte lönt att ta bort snö från solpanelerna då det riskerar att förstöra panelerna. När snön ligger på solcellerna produceras ingenting, men om man tar bort den produceras fem procent av årsbasis under november–februari, därför är det ingen idé att ta bort snön, menar Mohanned Jawda.

Kan man lagra elen?

– Ja om man skaffar ett solcellsbatteri kan man lagra elen från dagen när solen lyser, och använda den till kvällen och natten.

undefined
Solpanelerna kopplas ihop och bildar en sträng.

Så fungerar det med solceller:

• Ofta kopplas flera solpaneler samman och bildar en sträng. Solpaneler kan i många fall placeras på befintliga hustak.

• När solstrålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning och det bildas ström i form av likström.

• Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström. Växelströmmen skickas till husets elcentral.

• Från elcentralen går strömmen till dina eluttag och kan användas i hushållet.

• Har du ett batteri ser växelriktaren till att batteriet laddas när solen skiner så att du kan använda din egenproducerade, fossilfria solel även på kvällen och natten.

• Den el som du inte använder går via elmätaren automatiskt ut på elnätet. Genom att skaffa ett elavtal för mikroproduktion får du betalt för din överskottsel.

• Husets elmätare mäter hur mycket el du köper och säljer. Köp till en smartmeter för att kunna se din elförsäljning och elförbrukning i mobilen. Din växelriktare är uppkopplad till internet så att du kan följa din elproduktion i en app. Med en smartmeter ser du även din elförsäljning och elförbrukning.

• Solcellerna håller i minst 50 år och man har en effektgaranti på 30 år på solcellerna. Tänk på att taket under måste hålla minst lika länge, så se över om det behöver behandlas eller läggas om innan installationen.

Solceller i snö och kyla

• Solceller trivs i svalare temperaturer. Det är solstrålarnas energi, inte solvärmen, som dina solpaneler omvandlar till el.

• Kallt väder håller nere solcellernas temperatur vilket är fördelaktigt. När solcellerna blir varma ökar deras ”interna energiläckage”, vilket minskar mängden el de producerar med runt 0,3% per grad i temperaturökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!