I veckans lista såå listar vi nämligen tio starka kvinnor i vår lokala historia. Noterbart är att detta bara är ett urval av många. Det har funnits fler och finns fortfarande betydligt fler än de på vår lista. Som vanligt väljer vi från olika tidsepoker.
Här hittar ni dem.
1. Agnes Lindberg
Född i Björknäs, Norsjö 1897. Längdskidåkaren Agnes Lindberg var en pionjär. Hon var den första kvinnan som i ett Svenskt Mästerskap tävlade i långbyxor. Detta ansågs mycket opassande på den tiden och det utlöste därför massa tidningsskriverier. Men redan vid nästa års SM på skidor åkte alla damer i långbyxor. Dog 1966 i Norsjö.
2. Majorskan von Post
Född 1799 och död 1875. Fru majorskan Louise von Post var under sin levnad skeppshandlande, mäklare, kommisionär och bageriidkerska i Ursviken. Majorskan von Post föddes på ett slott i Västmanland och tillhörde högadeln. Hon härstammade från ätterna Dohna, Sture, Fleetwood och Reenstjerna och var en extremt självständig kvinna på en tid då kvinnor sällan var självständiga.
3. Charlotta Sidén
Född 1847. Hon startade 1866 en egen affär för modevaror och sybehör. Men hon var inte bara affärskvinna. Hon var också politiskt aktiv och vice ordförande i Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt i Skellefteå, FKPR, som bildades 1907 och dessutom den första kvinnan som röstades in i stadsfullmäktige. Ett uppdrag som hon hade från 1911 fram till valet därpå, i december 1914. Hon dog 1928.
4. Josefina Pahlberg
Född 1882 och dog 1965. Fina Pahlberg, som hon kallades, blev känd som Skellefteås biografdrottning. Hon öppnade den första biografteatern i Skellefteå, den låg i Godtemplarnas ordenshus IOGT.
5. Margot Wallström
Född 1954 i Kågedalens församling. En socialdemokratisk politiker som kom in i riksdagen som 25-åring och var svensk utrikesminister, socialminister och kulturminister. Har också bland annat varit EU-kommissionär och även Förenta Nationernas generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.
6. Hanna Marklund
Född 1977. Vår mest meriterade och kända fotbollsspelare med 118 landskamper på sin meritlista. Dessutom deltog hon i EM-, VM- och OS-turneringar och nådde som bäst EM-silver 2001 och VM-silver 2003. Efter karriären har hon slagit sig fram i en annan mansdominerad värld som tv-expert. Vid VM 2018 i Ryssland blev hon den första kvinnliga expertkommentatorn vid ett fotbolls-VM för herrar.
7. Helena Helmersson
Född i Skellefteå 1973. Sedan 1999 har hon arbetat på Hennes & Mauritz. Hon började på inköpsavdelningen, blev sedan personalchef på produktionskontoret i Dhaka, Bangladesh och sedan chef för underklädesproduktionen i Hongkong. 2010 blev hon hållbarhetschef på företaget och 2014 utsågs Helmersson till näringslivets mäktigaste kvinna av tidningen Veckans affärer. Hon blev 2018 operativ chef och i januari 2020 efterträdde hon Karl-Johan Persson som vd för H&M. År 2020 utsågs Helmersson till hedersdoktor av den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet.
8. Ulrika Eleonora Lindström
Född 1835. Känd i historien som den innovatör som uppfann receptet på Västerbottensosten. Född i en fattig familj och blev bortadopterad till ett barnlöst par som bodde i Skarviken. När hennes adoptivfar dog fick hon ärva 500 riksdaler och tog beslutet att utbilda sig i Västergötland för pengarna. Efter ett års grundlig utbildning var hon en kunnig mejerska och återvände till hembygden. Dog 1892.
9. Ann-Christin Westerlund
Född 1947. Ann-Christin Westerlund hade varit fullmäktiges vice ordförande under två mandatperioder, och hon i november 2006 blev Skellefteås första kvinna som ordförande i kommunfullmäktige. Hon beskrev då som något av en doldis. Hon satt på sin post till 2014.
10. Sara Lidman
Född 1923 i Missenträsk. En av våra viktigaste författare under 1900-talet. Men också känd för sin politiska insats. Bland annat spelade hon en avgörande roll för att vända opinionen via sin agitation under Vietnamkriget. Men också i debatten om ett svensk atomvapen, kriget i Irak 2003 och praktiskt taget alla orättvisor som kolonialism, apartheid, pornografi, glesbygdsutarmning, miljöförstöring, litterär förflackning (det hon kallar kioskvälde), orimliga arbetslivsförhållanden. Har nu fått ett kulturhus namngivet efter sig. Dog 2004.