Den 27 mars somnade Thyra Alfrida Markstedt stilla in på Länsmansgården i Arvidsjaur. Thyra blev 92 år gammal och lämnade jordelivet högt älskad av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Thyra, dotter till kronojägare Axel Bergström och hans hustru Ida Johanna, föddes den 8 november 1927 i Hedberg, en by belägen knappt fyra mil utanför Arvidsjaur. Hon var yngst i en syskonskara på elva barn och växte upp i ett hemman med utsikt över byn och ytterligare tre socknar mellan Norr- och Västerbotten. Thyra hade många historier från sin barndom; hur hon sprang med telefonbud kors och tvärs genom byn. Om hur det gick till på slåttern. Hur det var när faderns samevänner kom på besök eller ville ha hjälp. Om att hjälpas åt - kittet som får en by att fungera. Hon berättade också om hur det var på jularna när det skulle rustas julmat och fika till drygt 20 personer, om konsten att få temperaturen i en järnspis perfekt för kakbak. Att det på varje hink vatten som kånkades upp från brunnen blev minst två hinkar med slask att släpa ut. Om att knäskura golv och koka kläder, gå i byaskola med farbror Renberg som lärare. Hon drog historier om bus hon och hennes vänner hittat på och hur de tävlade med omkringliggande byar om att få till den största vårdkasen vid Valborg. Om att cykla på dans i de ljusa sommarnätterna och konsten att över en helg dansa hål på de nya skorna. Om hur det gick till när hon nästan brände av sin systers hår med locktången som blivit för varm på järnspisen. Om att tjuvlyssna på de äldre, att retas med sin bror och skriva kärleksbrev i hans namn. Om att gå som piga i timmerkoja och hos släktingar. Och hon berättade om när hon träffade sin livskamrat Herbert på bussen hon tog när hon var piga i Baktsjaur, om hur de fann varandra och hur de började sitt liv ihop.
När Thyra gifte sig med Herbert Markstedt 1948 kom de att sätta bo i Hedberg. Initialt bodde de på ”Olofssons” gård. 1949 kom dottern Margareta och 1953 föddes sonen Raymond. År 1956 flyttade familjen in i ett hus som de själva låtit uppföra - ett stenkast från Thyras föräldrahem.
Thyra var en stark kvinna, både till sinne och kropp, och var aldrig rädd för att hugga tag och jobba eller säga sin mening. Hon stod upp för vad hon tyckte och lät ingen köra med sig. När maken Herbert startade bensinstation i byn var det Thyra som såg till att den sköttes parallellt med makens övriga affärsåtaganden. När mjärdarna tömdes på fisk var det Thyra som rensade och när det slaktades renar var det Thyra som förädlade köttet. När julen kom bakade Thyra 21 sorters fikabröd plus tårta, städade huset och lagade mat i stora lass. Hon uppfostrade sina barn och barnbarn i samma anda.
När barnbarnen kom till byn (och det hände ofta) var det Thyra som drog dem i pulkan och på sparken, som tog dem på tur med skidorna och ordnade picknick ute och inne. Det har tvättats mattor, bakats bullar och semlor, klippts gräs, grävts potatis, skottats snö, åkts till rengärden, kokats kaffe över den gemensamma eldstaden och bjudits på mat och fika till den som hade för liten matsäck. Det har plåstrats om fingrar som snickrat trägubbar i kåtan, alltid med ett skratt och en träffsäker kommentar i bakfickan. Vi har fått göra fel och lära oss att göra rätt. Vi har tröstats och tagits i örat. Kort och gott, Thyra har älskat sin familj och gjort allt för den. Och hon har älskats tillbaka, så varmt och innerligt.
Thyra sörjs närmast av dottern Margareta, sonen Raymond, barnbarnen Ida och Erika och deras män samt barnbarnsbarnen Thyra, Maximilian och Theodor.
Barnen med familjer