Lotten Finnberg somnade in lugnt och stilla på Skellefteå lasarett lördagen den 25 april, efter en kort tids sjukdom. Hon blev 99 år. Lotten föddes i Norsjö. Hennes föräldrar var Helmina och Axel Finnberg. När Lotten var tre år dog fadern och då mamma Helmina arbetade på annan ort kom Lotten att växa upp hos sina morföräldrar i Storliden, Norsjö, i stor gemenskap med mostrar, morbröder och kusiner. Kärleken till släkten följde Lotten genom hela livet och ”hälsa släkten” sa hon under sin sista levnadsdag.
Lotten gick sex år i folkskolan, läste realkurs via Hermods och därefter folkskoleseminariet i Umeå. Lotten tog examen 1938 och arbetade därefter som folkskollärare i Norsjö fram till 1951, vidare som pedagogassistent i Lycksele och ett år i Stockholm som lärare vid Stockholms lärarhögskola. Hon hann också med att arbeta ett kortare tag på arbetsmarknadsstyrelsen i Stockholm, där hon arbetade med pedagogiskt material. Lotten har berättat att hon trivdes med arbetet i Stockholm, men hon hade sin mamma i Norsjö som hon ville vara tillsammans med. Lotten arbetade som rektor för Norsjö kommuns grundskola mellan åren 1958 och 1980. I början av 90-talet flyttade Lotten till Skellefteå.
Under sina arbetsår hann Lotten med fortbildning som speciallärarutbildning 1948, studier i samhällskunskap, historia, yrkesvägledning och en filosofie kandidatexamen från Umeå universitet i bland annat pedagogik.
Politik och kyrkan var två områden som Lotten ägnade mycket tid. Lotten var politiskt aktiv, M, på kommun- och landstingsnivå under många år. Allt sedan barnaåren var den kristna tron och kyrkan en central punkt i Lottens liv. Hon var kyrkvärd i Norsjö kyrka i 27 år, aktiv inom kyrkomötet, domkapitlet, stiftstinget och stiftsstyrelsen under en lång följd av år och hon hade också suttit som ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet. Lotten var också aktiv inom föreningslivet i Norsjö, bland annat som kårchef för Norsjö Lottakår och som sådan var hon med om att ta emot 450 personer från Finland under andra världskriget. Om detta berättar hon om i filmen ”Lotten minns Finska flyktingvågen”.
Ett stort fritidsintresse var att resa och upptäcka världen. Särskilt glad var Lotten över de resor som hon hann göra tillsammans med sin mamma. Lotten hade också ett stort intresse av att läsa böcker och en stor sorg blev det när ögonen slutade fungera. Lotten var intresserad av att arbeta med sina händer, med nål och tråd, pensel och färger. Många är de vackra tavlor som hon har målat. Lotten var också intresserad av längdskidåkning och mycket stolt över släkten Isakssons framgångar i skidspåret. Under de senaste åren var nyheter om Norsjö det största intresset, om man hade hört eller om det stod något i Norran.
Lotten beskrev sig själv som en ”pratkvarn”. Hon hade berättarförmåga ända fram till livets slut. Under sina aktiva år hade Lotten ett rikt socialt liv med släkt och goda vänner. Fastän Lotten tyckte om att berätta om sitt liv var hon intresserad av och gav mycket kärlek till sina medmänniskor. Hennes kvällsböner var långa för att få med alla.
Lotten bodde den sista månaden på äldreboendet Ömheten, avdelning Dalen, där hon hade hemkänsla och var tacksam över den omvårdnad hon fick av den fantastiska personalen.
Vännerna Kristina och Eskil Tåg